Japans demografi ger skjuts åt robottillverkare

Illustration: Public Domain

Illustration: Public Domain

Japans befolkning åldras och krymper. Den arbetande delen av befolkningen nådde sin topp 1995 med 87 miljoner människor men har krympt hela tiden sedan dess. I år blir den bara 76 miljoner huvuden stark och före 2065 har den minskat till i sammanhanget ringa 45 miljoner. I det närmaste en halvering på 70 år.

Det säger sig självt att detta inte är bra för ekonomin, vare sig den privata eller den offentliga. Framför allt små och medelstora tillverkande företag har redan nu svårt att få tag på folk. 

Visserligen pratar politikerna om hur man ska försöka få ut fler kvinnor i arbetslivet, men där är kulturella kvarlämningar från förr stora bromsklotsar. Kvinnor känner sig inte uppskattade efter förtjänst och har dessutom svårt att kombinera arbete och barn i ett land som för bara några decennier sedan i princip inte hade förståelse för arbetande mödrar. Import av arbetskraft ökar hela tiden, men regelverken är inte uppdaterade för att detta ska fungera smärtfritt.

Vad återstår då? Jo, självklart vill man robotisera mera. Japan är redan mycket robottätt, men då framför allt i de större företagen. Mindre företag är fortfarande inte robotiserade i någon högre utsträckning, men nu väntas även dessa firmor hoppa på robotvågen, då man helt enkelt inte ser att man har något annat val. Robottillverkare som Hitachi, Kawasaki Heavy Industries, Fanuc, m fl, rapporterar nu alla ökad försäljning.

Det är dock inte bara inom den tillverkande industrin som behovet av robotar förväntas öka. Den åldrande befolkningen behöver vård, men det fattas även här personal. Utveckling av vårdrobotar har pågått ett antal år, och det är bara en tidsfråga innan man som japansk pensionär får blöjorna bytta av en robot.

Japan är världstvåa i antal miljonärer, Sverige på 16:e plats

Business Insider har sammanställt en lista över de 18:e länder som har flest dollarmiljonärer. USA är icke förvånande etta och Japan kommer faktiskt tvåa, vilket förvånade oss en aning, då vi inbillade oss att Kina, med sin gigantiska befolkning och den svärm av nyrika kineser som invaderar Ginza nuförtiden, skulle ha intagit silverplatsen. Man blev istället sexa på listan.

Sverige kommer på en respektabel 16:e plats med 285,000 dollarmiljonärer och Danmark ligger bara ett steg efter.

Märk att detta alltså handlar om antal dollarmiljonärer totalt sett och inte per capita. Delar man antalet vuxna invånare med antalet miljonärer, så blir det helt andra bullar. I Sverige har vi då en dollarmiljonär på 26 vuxna invånare medan Japan har en på ca 37 vuxna personer. 

Faktum kvarstår dock att Japan, med 2,826,000 dollarmiljonärer, ändå är att betrakta som ett drömland för alla som säljer lyxprodukter, och det märks också när man kliver in på ett välförsett varuhus. Ett exempel som med all önskvärd tydlighet berättar om förhållandet för lyxvaror i Japan, är det faktum att vi som bor strax utanför Tokyos västra stadsgräns, i Kawasaki, har ett varuhus med märken som Chanel, Lanvin, Louis Vuitton, Armani, m fl, på ca 20 minuters gångavstånd. Visserligen precis innanför gränsen till Tokyo, men ändå; det vore som att hitta dylika märken i Vällingby, ungefär.

Och därför ett råd till alla nya, spännande designmärken i Norden: Japan är en jättemarknad för allt förvisso, men en riktigt bra marknad om man kan erbjuda god design och hög kvalitet. Gott om kräsna människor med mycket pengar. Dessutom, och detta är inte minst viktigt, så är Japan sett som trendledare i restan av Asien, så om er produkt slår i Japan, kan detta nästan med automatik innebära att den blir populär i resten av Asien också.