Japan är världstvåa i antal miljonärer, Sverige på 16:e plats

Business Insider har sammanställt en lista över de 18:e länder som har flest dollarmiljonärer. USA är icke förvånande etta och Japan kommer faktiskt tvåa, vilket förvånade oss en aning, då vi inbillade oss att Kina, med sin gigantiska befolkning och den svärm av nyrika kineser som invaderar Ginza nuförtiden, skulle ha intagit silverplatsen. Man blev istället sexa på listan.

Sverige kommer på en respektabel 16:e plats med 285,000 dollarmiljonärer och Danmark ligger bara ett steg efter.

Märk att detta alltså handlar om antal dollarmiljonärer totalt sett och inte per capita. Delar man antalet vuxna invånare med antalet miljonärer, så blir det helt andra bullar. I Sverige har vi då en dollarmiljonär på 26 vuxna invånare medan Japan har en på ca 37 vuxna personer. 

Faktum kvarstår dock att Japan, med 2,826,000 dollarmiljonärer, ändå är att betrakta som ett drömland för alla som säljer lyxprodukter, och det märks också när man kliver in på ett välförsett varuhus. Ett exempel som med all önskvärd tydlighet berättar om förhållandet för lyxvaror i Japan, är det faktum att vi som bor strax utanför Tokyos västra stadsgräns, i Kawasaki, har ett varuhus med märken som Chanel, Lanvin, Louis Vuitton, Armani, m fl, på ca 20 minuters gångavstånd. Visserligen precis innanför gränsen till Tokyo, men ändå; det vore som att hitta dylika märken i Vällingby, ungefär.

Och därför ett råd till alla nya, spännande designmärken i Norden: Japan är en jättemarknad för allt förvisso, men en riktigt bra marknad om man kan erbjuda god design och hög kvalitet. Gott om kräsna människor med mycket pengar. Dessutom, och detta är inte minst viktigt, så är Japan sett som trendledare i restan av Asien, så om er produkt slår i Japan, kan detta nästan med automatik innebära att den blir populär i resten av Asien också.