Streckkod hittar bortsprungen mormor i Japan

Streckkod på tumnageln gör att japaner med demensproblem kan spåras när de villat bort sig.

Streckkod på tumnageln gör att japaner med demensproblem kan spåras när de villat bort sig.

Att Japan har en snedvriden demografi är ju allmänt känt. De till åren komna blir både allt äldre och allt fler medan barnafödandet släpar efter rejält. Även om befolkningen nu minskar, så blir samtidigt andelen äldre människor allt större. När vi når 2060 kommer inte mindre än 40% av alla japaner att vara pensionärer. 

Samtidigt växer då även de problem som många äldre drabbas av, däribland demens. Faktum är att fler än 12,000 japaner med demens rapporterades som saknade under 2015.

För att försöka råda bot på detta växande problem har man nu tagit fram ett nytt system, där personer med demens får en klisterlapp med en streckkod att fästa på en finger- eller tånagel. Den sitter säkert där i ungefär två veckor även om den blir våt. Om en person villar bort sig, så kan polisen scanna koden och där få tillgång till personens ID, dennes kommunalkontor och ett kontaktnummer.

Att dementa personer inte hittar hem är ju ett universellt problem, så detta kan vara en intressant exportartikel från Japan. Det finns ju ett antal system som används idag (rörelsedetektorer, dörrlarm, GPS-transpondrar, etc) men de kostar en del. En liten klisterlapp, som “alltid följer med”, kan vara ett prisvärt och enkelt utbyggbart system.

Detta är ju då inte enda problemet som följer med en ökande andel åldringar i samhället. En annan faktor som fått mycket uppmärksamhet på sistone, är trafikolyckor med äldre förare inblandade. Till saken hör att det finns 4,8 miljoner japaner som fyllt 75 och som fortfarande har körkort. Självklart så ökar risken för olyckor när personer med försämrad syn, hörsel och reaktionstider vistas ute i trafiken. Nu har det gått så långt att polisen och lokala myndigheter aktivt uppmuntrar äldre att lämna in sina körkort. Polisen går t o m så långt att man börjat erbjuda rabatt på lokala nudelkrogar till de som frivilligt slutar med bilkörandet.