60 år över Nordpolen till Japan med SAS

 Skandinavien och Japan var - och är fortfarande - två olika världar.

 Skandinavien och Japan var - och är fortfarande - två olika världar.

I fredags, den 24:e februari, var det exakt 60 år sedan SAS började flyga över nordpolen till Tokyo. Året var alltså 1957, och resan, med bara en mellanlandning i Anchorage, tog 32 timmar, en avsevärd tidsbesparing jämfört med de tidigare 50 timmarna, då sträckningen dessförinnan kunde vara Köpenhamn, Zürich, Rom, Teheran, Karachi, Calcutta, Bangkok, Manila och, till sist, Haneda. Flygplanstypen var en Douglas DC-7C, det sista stora propellerplanet från Douglas innan jetplanen tog över det mesta av marknaden.

Sträckningen via Anchorage var ett nödtvång, då Sovjetunionen var mycket strikta med tillstånden för civila överflygningar, och något som inte försvann förrän det kalla kriget tog slut. Det var jobbigt att behöva kliva ur planet på en ganska tråkig flygplats mitt i natten när man precis lyckats somna. Nu är flygtiden mellan Köpenhamn och Tokyo nere på 11 timmar.

SAS hade under några år i början av 90-talet en direktflight mellan Stockholm och Tokyo i samarbete med ANA - All Nippon Airways, en eller två avgångar i veckan om jag minns rätt, men varken SAS eller ANA gav detta tillräckligt med uppmärksamhet. Direktlinjen var inte tillräckligt lönsam och man återgick snart till att flyga enbart från Köpenhamn igen. Idag, när japaners intresse för Sverige och svenskars intresse för Japan är på topp, borde en direktlinje från Stockholm troligen löna sig, men det verkar som om de danska delägarna helst vill ytterligare stärka Kastrups roll som bolagets viktigaste flygplats. Om man undantar de sydligaste delarna av Sverige, så lär många Sverige-boende hellre flyga med Finnair via Helsingfors, då detta ju sparar åtminstone två timmars restid. Ett annat ganska trevligt alternativ är att flyga med Lufthansa, då man då kan landa på Haneda istället för avlägsna Narita. Flygtiden blir lite längre, men det kan vara skönt att landa inne i Tokyo istället för ute i Chiba.

Med tanke på att Sverige är Skandinaviens största marknad för japanska företag, och att Japan är en mycket viktig marknad för många svenska företag (vår näst största marknad i Asien efter Kina), är det lite genant att behöva berätta för japaner att vi inte har något direktflyg länderna emellan. Jag skulle tro att vi inte heller kommer att få ett sådant om inte ANA eller JAL bestämmer sig för att flyga på Stockholm, alternativt att Norwegian utökar sina långlinjer med en mellan Stockholm och Japan, något som det tidvis ryktats om.

PS. Ser att det bara av farten blivit fyra flygrelaterade inlägg på raken. Vi ska bättra oss vad gäller variationen!