Den japanske kejsaren som kanske kan få avgå före döden

De flesta vill unna Japans kejsare en liten gnutta avslappning efter lång och trogen tjänst!  Foto: Public Domain

De flesta vill unna Japans kejsare en liten gnutta avslappning efter lång och trogen tjänst!

Foto: Public Domain

Det finns en hel del kulturella och historiska aspekter av det japanska samhället som nog får anses vara extremt föråldrade idag. Förändringar sker antingen mycket snabbt när läget tillåter eller tvingar fram det eller så går allting fruktansvärt långsamt.

Den japanske kejsaren Akihito har fyllt 83 år och man kan rimligen tycka att han borde ha fått gå i pension för något decennium sedan. Dock finns det inget i den japanska Kejsarhuslagens text som berättar om när och hur detta skulle gå till. Kejsaren har helt enkelt fått sitta där han sitter tills han trillat av pinn. Tidigt i höstas lät dock kejsaren landet få veta via ett videoinspelat tal att han var trött och gammal och att han gärna skulle vilja avgå och låta kronprinsen ta över alla formella plikter som vilar på kejsarens axlar. 

Man kan ju då tycka att det vore en affär på max en halvtimme för riksdagen att klubba igenom en rad som säger att kejsaren ska få avgå när han själv så önskar. Men, nejdå.. Det ska funderas och spekuleras och diskuteras. Ett drygt halvår efter kejsarens offentliga önskan har nu så LDP - Liberaldemokratiska Partiet - Japans regeringsparti tillsammans med Komeito, kommit fram till att man ska föreslå ett “engångstillstånd” för den innevarande kejsaren som medger att han får gå i pension. Nästa vecka ska alla riksdagspartier komma med kommentarer, så det är fortfarande för tidigt för gamle Akihito att ropa hej, även om det nu verkar lite hoppfullt.