Nu ska kabelhärvorna i luften bort i Japan

Utsikten mot Sky Tree skyms av Tokyos kabeldragning i luften.

Alla som kommer till Japan förvånas över hur kontrastrikt landet är. Futuristisk high-tech blandas med förvånansvärd low-tech. Extremt komprimerade storstäder utgör en skarp kontrast till fridfull stillhet i vacker natur ute på landet. Ett till synes modernt västerländskt land vid första anblicken, men ett mycket gammalt och konservativt asiatiskt land mycket nära under ytan.

En liten detalj som brukar förvåna hitresta utlänningar är hur el- och telefonkablar utgör en stor del av den utsikt man får när man höjer blicken. Formliga ormbon av kablar är uppsträckta mellan stolpar och husväggar och stora transformatorer sitter flera meter upp i luften; något man inte vill vara i vägen för när de ramlar ned under en större jordbävning. Men framför allt så är det en estetisk mardröm; det ser helt enkelt inte speciellt trevligt ut.

Enligt dagstidningen Mainichi Shinbun är nu en motion på väg i Japans riksdag som vill se till att kablaget förpassas till underjorden. Orsaken är enkel men samtidigt lite patetisk: OS i Tokyo 2020, med det internationella strålkastarljus det kommer att föra med sig över Japan, gör att politikerna insett att de kommer att få skämmas för denna fula stadsbild om man inte gör något åt saken. 

Ytterligare ett exempel på det japanska fenomenet gaiatsu (外圧), dvs externt tryck. Många förändringar i Japan kommer inte till förrän påverkan utifrån gör att politiker och byråkrater reagerar för att de känner sig personligt generade.

För den som vill veta mer om japansk elkabeldragning så rekommenderar vi som alltid den mycket vederhäftiga Rekishikan, den svenska bloggen om Japans historia.