Japanska designklassiker #13 - Sony Flamingo

Sony Flamingo var och är en av världens mest unika skivspelare.

På det glada och galna 80-talet, då Japan forfarande växte så det knakade, fanns det en fantasi, ett mod och ett jävlaranamma hos de japanska producenterna som vi inte riktigt sett sedan dess. För undertecknad, som då skrev för svenska tidskrifter som Teknikens Värld, Hifi & Musik, Elektronikvärlden och Industriell Datateknik, innebar detta att det verkligen inte rådde någon brist på artikelmaterial; tvärtom var det ofta svårt att sovra bland den stora mängden intressanta produkter.

Här har vi ett bra exempel på hur det fanns utrymme för lekfulla idéer och uttryck på den tiden. Sonys lämpligt benämnda Flamingo var en skivspelare som kunde användas både stående och liggande. Den presenterades 1982, samma år som CD-spelaren lanserades, och den blev populär under en period både tack vare den utrymmesbesparande designen och för att den var portabel i och med det lilla formatet och möjligheten till batteridrift. Flamingo kunde dock inte kallas high fidelity så det blev ingen hit bland välljudsentusiasterna.

Idag är den ett samlarobjekt och det finns till och med en sajt på engelska för Flamingo-fantaster.