Japanska designklassiker #12 - Plastfickor

Japanska plastfickor är utan tvekan världens bästa plastfickor!!

Japanska plastfickor är utan tvekan världens bästa plastfickor!!

Det var ett tag sedan vi skrev om en japansk designklassiker, så det är hög tid att lägga till några exempel till kollektionen; men den här kanske låter som ett skämt. Det handlar faktiskt om något så trivialt som en plastficka i A4-format, något som väl finns över stora delar av världen och alldeles säkert i en skrivbords- eller byrålåda i vilket svenskt hem som helst. Men det hela är inte så enkelt. Även om formen är densamma så handlar ju design inte bara om form; det är också materialval, användarvänlighet och kvalitetskänsla.

Så här ligger det till: Jag pallar sedan länge inte med plastfickorna som säljs i Sverige (om de inte plötsligt blivit mycket bättre än förr?). De är tunna och sladdriga och varken ser ut att vara eller känns speciellt högkvalitativa. De är liksom till för att enbart samla ihop en bunt papper istället för att dessutom erbjuda stadga och skydd vid förvaring eller transport.

De japanska plastfickorna är istället - trots relativt tunt gods i plastväggarna - en mycket stabil historia som andas kvalitet och tillförlitlighet. Man kan stoppa in ett viktigt ensidigt dokument i en plastficka och skicka det i ett vanligt A4-kuvert och vara rimligt övertygad om att dokumentet anländer utan veck eller andra problem.

Man kan faktiskt se lite av den japanska folksjälen i den japanska plastfickan: Kan man göra något ordentligt, så bör man göra det ordentligt. Gärna lite överspecificerat, för tänk om produkten inte möter kundens förväntningar?

Plastfickor i Japan handlar givetvis inte bara om A4. Det finns plastfickor i alla möjliga format, plastmaterial, färger och funktionalitetsvarianter - och det är billigt! De robusta men ändå lätta plastfickorna här ovan kan man få så billigt som under en svensk krona per styck om man köper i lite volym. Plastfickor köper man normalt antingen på pappersvaruaffären (ett himmelrike för alla som gillar pennor och papper) eller 100-yensbutiken.