De yrken japanska kvinnor inte vill att deras män ska ha

Enligt en undersökning så är läkare numera inte så populära som pojkvänner eller makar i Japan.

Enligt en undersökning så är läkare numera inte så populära som pojkvänner eller makar i Japan.

Den japanska sajten My Navi Woman genomförde en gallupundersökning bland sina läsare för att ta reda på vilka yrken som damerna helst inte ville att deras killar eller äkta makar skulle ha. Som vanligt är det statistiska underlaget ganska magert, bara 206 personer, men det är ändå intressant att ta upp då det speglar en viss förändring av japanska realiteter. För 20 år sedan var pilot eller läkare drömgrabbar för de unga damerna, men idag, då det varit deflation och relativt sett sämre tider i Japan under två decennier, verkar det som om trygghet och fasta arbetstider räknas som viktigare än bara pengarna. 

Här har vi de sex yrken som damerna inte ville se på killens/makens visitkort:

6. Pilot

Visserligen bra lön, men för lite tid hemma och för många unga och söta flygvärdinnor som kan fresta honom.

5. Egen firmaägare

För mycket jobb och för osäkert om firman inte går så bra.

4. Lärare

Man vill väl inte ha en överlägsen lärare som karl i huset?

3 (delad 2:a-plats). Läkare

Goda inkomster men mycket arbete och oregelbundna tider. Dessutom är läkare ofta "fint folk" som har varit läkare i generationer bakåt i tiden. Därför har de också höga krav på sina fruar och det kan bli jobbigt.

2. Frisör

Manliga frisörer är ofta charmiga personligheter som är duktiga på att prata med sina kvinnliga kunder. För duktiga, ville man tycka. Dessutom skulle han ha en massa åsikter om hur flickvännen ser ut.

1. Restaurang/barpersonal

För mycket jobb, sena timmar och en tendens till alkoholism.

Kontentan är att damerna i undersökningen vill ha män som har en visserligen gärna hög men hellre stabil inkomst med ett jobb med normala (med japanska mått mätt) tider. Samtidigt är det lätt att få intrycket av kvinnor som gärna vill jobba enligt "minsta motståndets lag".