Tvätta händerna - annars kör jag kniven i dig!

Även om morden per capita är väldigt få i Japan, så är mord och andra brott inom familjen alltför vanliga.

Även om morden per capita är väldigt få i Japan, så är mord och andra brott inom familjen alltför vanliga.

Man skulle faktiskt kunna skriva en hel blogg med bara "bisarra brott" från Japan. Varje vecka är det något "onormalt" mord eller ibland, som tur är, bara något egendomligt brott eller minst sagt konfunderande tilltag.

Nu igår meddelade polisen i Tokyo att en kvinna arresterats för att hon skurit sin make på kinden med en kökskniv då han efter upprepade tillsägelser fortsatte med ovanan att inte tvätta sina händer efter toalettbesök. Brottsrubriken är mordförsök.

I lördags kväll var det en 28-årig man i Osaka som sprayade något som verkar ha varit tårgas på passagerare i stadens t-bana. Sex blev skadade och fyra fick föras till sjukhus. Gärningsmannen sägs ha blivit irriterad på sin sätesgranne som somnade mot hans axel (något som händer varje dag i Japan).

I samma stad blev en 89-årig kvinna knivdödad med flera hugg i mage och bröst i sitt hem. En av hennes manliga grannar upptäcktes samma dag med att först sätta eld på sig och sedan hoppa ned i en damm när han tydligen ångrade sig när han började brinna. Han är skäligen misstänkt för mordet.

Som sagt, Japan kan vara ett himmelrike för många på många sätt, men bakom den prydliga, artiga och välskräddade fasaden finns det en hel del stress, mentala problem och sociala faktorer som gör att många mår mindre bra. Då staten envisas med att se på detta som ett helt och hållet privat problem, läggs det ingen större möda på att analysera problematiken. Det finns en "socialtjänst" men den är underbemannad och lite svävande på målet, så att säga.