Skum i ölen var du än dricker

Tryck på knappen och ölet skummas! Årets julklapp?

Tryck på knappen och ölet skummas! Årets julklapp?

Takara Tomy är som säkert är bekant en stor japansk leksakstillverkare. Då det föds rekordfå barn i Japan idag, så är det inte underligt att företaget ser sig omkring efter andra marknader, och varför inte den då närliggande marknaden för leksaker för vuxna.

Här har vi en sådan. Den heter Sonic Hour Portable och är en liten manick med vars hjälp man kan skapa eller utöka mängden av skum i ölen. Till skillnad från undertecknad, som anser mig lurad om det är mer än en centimeter skum i ölen, så verkar de flesta japaner gilla en väl tilltagen skumkrona. Ibland får man en ölsejdel med översta tredjedelen i form av skum, och ingen protesterar.

För den som tycker att det är för lite skum i glaset, eller som av någon dunkel anledning föredrar att dricka sin öl som skum, är det bara att trycka denna manick mot glaset och trycka på knappen, så förmedlas ultrajudsvibrationer in i glaset och ölet skummas. Kul partytrick så länge man är ensam om den.. Bara ca 200 kr i Japan.

Varför Sonic Hour? Jo, för att skum på japanska heter awa, vilket då uttalas ungefär som hour uttalat med brittisk engelska.