Säkrast att tappa plånboken i Tokyo

Tokyo är en av världens säkraste städer, men bakfickan är nog ändå fel ställe att ha plånboken.

Tokyo är en av världens säkraste städer, men bakfickan är nog ändå fel ställe att ha plånboken.

Givetvis ska man vara försiktig med sina värdesaker var man än befinner sig, men det är ju uppenbart för alla att graden av brottslighet varierar högst betydligt från ort till ort. Om du har oturen att tappa din plånbok eller något annat värdefullt i Japan, så är oddsen ganska höga att du får igen din egendom.

Jag har tappat eller glömt både plånböcker, portföljer, mössor, kameror och riskokare genom åren i Japan, och i nio fall av tio har jag fått igen mina ägodelar. 

Polisen i Tokyo meddelar att medborgarna lämnade in totalt 3,34 miljarder yen i borttappade pengar ifjol. 74% av detta, eller 2,47 miljarder yen, återlämnades till de rättmätiga ägarna.

En person som hittat en tappad plånbok har rätt att få de pengar som finns däri om inte ägaren hör av sig inom tre månader, men trots detta gick 390 miljoner yen istället in i stadens kassa då varken ägaren eller upphittaren begärde att få pengarna. 

Utöver pengar lämnades rekordmånga 3,5 miljoner borttappade saker in till polisen i Tokyo under 2014.

Vad göra om du tappat bort något i Japan? Ja, om du tappat eller glömt något på tåget, så är det bästa att du går till en station på den linje du åkte och pratar med stationskontoret. De har oftast tillgång till en central databas där upphittade saker registreras. Det kan hända att du behöver åka till ett centralt lager någonstans för att hämta upp din ägodel.

En koban är en mini-polisstation dit du kan gå för att anmäla försvunnet gods. Har du tur är din pryl redan återfunnen och inlämnad.

En koban är en mini-polisstation dit du kan gå för att anmäla försvunnet gods. Har du tur är din pryl redan återfunnen och inlämnad.

Har du tappat något ute på stan, är det säkraste att du uppsöker den närmaste koban du kan hitta (de brukar ligga nära stationer). En koban är vad som på engelska brukar kallas police box. Det är små mini-polisstationer där en eller ett par poliser brukar finnas. Här tar man först upp en anmälan och sedan kan man kontrollera om din pryl redan lämnats in. Ibland kan den faktiskt ligga på den koban du besöker, och ibland ligger den på den större polisstationen som finns i varje kommun. 

Är din japanska skral, så bör du helst ha någon med dig som kan tolka.

Poliserna i en koban är för övrigt en stor resurs när du inte hittar till den adress du är på väg till. En av deras huvudsakliga sysselsättningar är faktiskt att hjälpa folk att hitta i en labyrint som Tokyo.