Betamax går slutgiltigt i graven

Whenever - men inte forever.. Sony upphör med kassettbandstillverkningen i mars 2016.

SONY meddelade igår att en epok går i graven i mars nästa år. Då kommer nämligen tillverkningen av videokassettband av modellerna Betamax och MicroMV att upphöra. 

Betamax är det äldre av de två formaten. Det kom ut på marknaden för videobandspelare för hemmabruk redan 1975 och spelarna fanns på marknaden fram till 2002; sedan har man fortsatt att tillverka band, men nu är sagan alltså till slut helt all.

Betamax var ett av två stora standardformat på videosidan och det andra hette givetvis VHS. VHS stöddes av fler företag och det var först med att kunna spela in en hel långfilm på en kassett. Betamax fick också denna möjlighet så småningom, men då hade VHS redan tagit en så stor andel av marknaden att Betamax gick in i en negativ spiral, trots bättre bildkvalitet.

När det gick som bäst, året 1984, sålde man ca 50 miljoner kassettband per år! Totalt sett har Sony skeppat fler än 18 miljoner Betamax-spelare.