Mat på stan en vanlig kväll i Tokyo

När man inte har annat att skriva om från Japan, så finns det givetvis alltid god mat att avhandla. Den trogne läsaren vet redan att jag anser Japan vara världens godaste land ur det kulinariska perspektivet. Kombinationen av ett robust och extremt välutvecklat hantverk med några av världens bästa råvaror kan bara resultera i rekordmånga Michelin-stjärnor och åtskilliga suckar av lycka vid krogdisken!

Här har vi några exempel från härom kvällen.

Fräschare firrar är svåra att hitta!

Här har vi två firrar som jag alltid gillat, dock inte speciellt vanliga i Sverige.  Vi har aji till vänster, horse mackerel på engelska, svensk benämning okänd, och isaki till höger, grunt på engelska. Grymma grejer!

Sedan blev det kyckling. Rå kyckling är ju något som en normal svensk aldrig stoppar i sig, Alla vet att det är farligt.. I Japan, dock, handlar det om att veta vilken fågel det handlar om och var och hur den är uppfödd.. I det här fallet talar vi om väldigt speciellt uppfödd kyckling från Kyushu som inte har några hälsoproblem. Alltså helt OK att intaga i rått tillstånd! Rå kyckling är grymt gott, kan jag bara tillägga.

Avtåndet från kyckling till ägg är ju marginellt. Samma krog serverar denna grymma äggrätt. Omelett plus en blandning av torskrom och smält cheddarost!!! Självklart supergott!

Ja, så här kan en alldeles vanlig krogkväll se ut i Tokyo. Utan att det blir alltför dyrt. Detta är en stad som erbjuder god mat för alla budgetar!