Klåda i grenen - reellt problem i sommar-Japan

Så här lycklig blir man när det inte längre kliar i grenen.

Så här lycklig blir man när det inte längre kliar i grenen.

Med 127 miljoner invånare är Japan en stor och mångfacetterad marknad. I nästan alla branscher finns det ett stort antal konkurrerande företag, och uppfinningsrikedomen är på många håll mycket stor. Tre sådana mycket dynamiska områden är mat&dryck, skönhetsmedel och medicinska preparat. 

Om vi tittar på det sista området, så finns det så många olika salvor, piller, pulver och terapeutiska bandage att det är, ska vi säga, lite svårt att orientera sig till rätt vara på ett normalt apotek.  Här har vi ett exempel på en produkt vars nisch är en smula speciell. Det är en produkt som jag inte i något annat land sett marknadsföras på det här sättet och mot den här målgruppen. Det handlar om en salva som är speciellt utvecklad för att råda bot mot ett av den manlige japanens problem under de heta japanska somrarna: en kliande gren! Här kan du se två reklamvideos där bekymrade mäns illa grinande ansikten (då de inte offentligt kan klia sig i grenen) byts ut mot frid och lycka med hjälp av salvan ifråga. Det så typiskt japanska är hur man ser en kontorsmiljö där en hel skvadron arbetare och tjänstemän hyllar medlet med en sång där refrängens stora poäng är "På sommaren kliar det mellan benen!"  

Varför är det då bara ett manligt problem? Jo, av den enkla orsaken att de flesta japanska tjejer som jobbar har kjol på sommaren.