ATT VARA KISSNÖDIG I JAPAN

Man måste äta och dricka något för att dels överleva och dels för att må bra. Detta resulterar givetvis i toalettbesök, eller åtminstone en önskan om att få kunna gå på toa. I en stad som Stockholm är detta inget försumbart problem, då offentliga toaletter är dels fåtaliga och dels belagda med en avgift i många fall. Det gäller att komma ihåg att be att få utnyttja toan på krogen eller på firman man besöker så att man inte blir kissnödig med felaktig tajming.

I en jättestad som Tokyo, där åtminstone 20-25 miljoner människor vistas under dagtid, blir det alltså ganska många toalettbesök, förmodligen 100 miljoner per dag, inte minst med tanke på att en stor del av befolkningen går på pub efter jobbet. Inte illa pinkat, om man ska vara lite lustig. Inte undra på att TOTO är världens största tillverkare av hygienporslin. Japan-tvåan INAX är också ett riktigt storföretag, även om jag inte vet var firman ligger i världsrankingen. 

Med så många potentiella toalettbesök räcker det knappast med att strö ut en handfull offentliga toaletter. Faktum är att Tokyo är Stockholms totala motsats vad gäller antalet tillgängliga toaletter. Här har du en förteckning över de platser där du kan lätta på trycket.

TÅG- OCH T-BANESTATIONER

Alla tåg- och T-banestationer har toaletter. I de flesta fall är de belägna innanför spärrarna, så har du ingen biljett så kan de inte utnyttjas. Förr var man tvungen att ha med sig eget papper (kunde ofta köpas i automat vid toaletten), men idag har mig veterligen alla stationstoaletter en rulle papper vid stolen. Det kan dock vid sällsynta tillfällen hända att rullen är tom, så det är nog bra om du har en laddning pappersservetter i väskan eller fickan. Ett tips är att ta emot de papperservetter med reklambudskap som delas ut överallt; man vet aldrig när de kan komma till pass.

NÄRBUTIKER, SNABBKÖP OCH VARUHUS

Varuhus har alltid fina toaletter på nästan varje våning. Ibland är det bara damtoaletter, t ex på våningen för damkläder, men oftast finns det toaletter för båda könen, dessutom i allt större utsträckning handikapptoalett. Handikapptoan är ofta även utrustad med skötbord om du har ett litet barn som behöver ett blöjbyte.

Snabbköp och närbutiker har också ofta en allmänt tillgänglig toalett, men inte alltid. Dock värt att titta in och kolla. Dessa brukar ligga i butikens bakre delar.

HOTELL

Då problem med personlig säkerhet är relativt sparsamma i Japan,  är hotell ganska lätttillgängliga platser, även för dem som inte bor där. Alla större hotell har en toalett i anslutning till lobbyn, dit vem som helst kan knalla in och sitta ned en stund. Det känns väldigt lyxigt att sitta på en uppvärmd sits i ett lyxigt och vackert utrymme på ett hotell där rummen kostar 3,000 kronor natten - utan att betala ett öre för det hela. 

STÖRRE AFFÄRSBYGGNADER

Många större affärsbyggnader har en lobby där folk väntar på få komma in på audiens hos ett storföretag. Även här kan man ofta hitta en toalett i anslutning till lobbyn.

PARKER

Förr i världen kunde man se folk pinka lite varstans när nöden kallade, men idag brukar de flesta avhålla sig från offentligt urinerande. Detta underlättas av att man även i parker hittar offentliga toaletter. Dessa är kanske de minst konstnant välstädadade toaletterna, men de duger gott när nöden är som störst, t ex under körsbärsblommebeskådningsfesterna i april.

TÅG OCH BUSSAR

T-banan och de vanliga pendeltågen saknar toaletter (man kan ju alltid kliva av och utnyttja stationens toalett om man får panik) men Shinkansen och andra långfärdståg har alltid toalett. Vissa långfärdsbussar med lite 1:a-klass-känsla har toalett, men de flesta bussarna saknar det. Istället finns det så kallade rest areas utmed motorvägarna där man tar en kisspaus varannan timme.