LINE - den japanska meddelande-appen till börsen

LINE är företaget som skär guld med sina gulliga tecknade figurer.

BIld: LINE

LINE heter en japansk applikation för text- och röstkommunikation över internet. Den är inte speciellt känd i västvärlden, men den har en mycket stor marknadsandel hemma i Asien. Exempelvis 94% av marknaden i Japan, 85% i Thailand, 83% i Taiwan och 66% i Indonesien. Programmet har sitt ursprung efter trippelkatastrofen i mars 2011, då vanlig mobiltelefoni blev utslagen medan IP-telefoni fortfarande fungerade hyfsat. LINE, ett dotterbolag till koreanska Naver, firman bakom landets populära webbportal med samma namn, har under dessa fem år vuxit till Asiens största leverantör av meddelande-appar; faktum är att ingen av bloggens japanska bekanta med smartphones saknar Line i luren. Programmet finns för både iOS, Android, PC och Mac, vilket givetvis är ett stort plus. Det är gratis att ringa och texta, och vad LINE istället tjänar pengar på är diverse kringtjänster, framför allt försäljningen av så kallades “stickers”, små tecknade bilder som man kan skicka i ett textmeddelande. Man erbjuder också betaltjänster, sökning av deltidsarbetstillfällen och videoströmning, med mera. De figurer man själva utvecklat som “stickers” har man nu även börjat licensiera till tillverkare av leksaker, fysiska klistermärken, pappersvaror, mm.

Det har varit på gång tidigare, men nu blir det äntligen en förväntad börsintroduktion och en dubbel sådan, ovanligt nog för ett japanskt företag. Man noteras i New York nu på torsdag, den 14:e juli och dagen därpå hemma i Tokyo. Teckningskursen är 3,300 yen och noteringen väntas plocka in 1,3 miljarder dollar med en bolagsvärdering på 6,9 miljarder dollar. Det förväntas därmed bli den största börsnoteringen för ett teknologiföretag under 2016.

Här har vi en rapport från Reuters angående noteringen.