Brexit - stort problem för japanska företag

För många av de större och mer internationella japanska företagen, så har Storbritannien ofta blivit ingången till Europa. Det finns fler än 1,000 japanska företag i landet med sammanlagt ca 440,000 anställda. Ingen småpotatis, precis. En hel del av deras produktion går sedan på export. Toyota, exempelvis, exporterar 90% av sin brittiska produktion till andra länder i Europa.

Självklart är man i Japan bestörta över folkomröstningens utfall. Det finns förvisso ingen anledning att tro att Nissan, Toyota eller Fujitsu kommer att flytta fabriker från brittisk mark till kontinenten i första taget, men självklart kommer intresset för Storbritannien att minska. Nästa företag som vill etablera sig eller expandera i Europa kommer förmodligen att välja ett land inom EU.

Rekishikan har ett mera utförligt inlägg om Japan, Sverige, EU och Brexit här.