Paraplyer i Japan

Paraplyer till låns i bottenvåningen på ett kontorshus mitt i Tokyo - återlämnas här när det har slutat regna.

Här hemma har vi nog åtminstone ett tiotal paraplyer stående. Det regnar en del i Japan, framför allt under försommarens regnperiod (duggar då och då) och under tyfonsäsongen senare på hösten (mera sällan men mera våldsamt), så det faktum att folk har paraplyer tillhanda är givetvis helt naturligt.

Förr i världen köpte man handgjorda paraplyer och gick till en paraplymakare eller paraplyreparatör när de gick sönder. Idag köper man Kina-tillverkade paraplyer i genomskinlig plast för 15-25 kronor. Det är bland annat därför man har en massa hemma. Om man inte är säker på om det blir regn eller inte tar man ofta chansen istället för att bära med sig ett klumpigt paraply hela dagen. Börjar det regna har man sällan mer än något hundratal meter till en närbutik där ett kan inköpas för en mindre peng. 

Detta faktum, multiplicerat med en befolkning på 126 miljoner, gör att det är lätt att förstå att det i detta örike i detta nu finns åtminstone en miljard paraplyer. Inte speciellt miljövänligt.

Därför är det med glädje man noterar hur flera krogar gärna lånar ut billiga paraplyer som blivit kvarglömda (sällan någon som kommer och hämtar ett sådant); istället för att de slängs så får de gå ett varv till. 

Igår besökte jag ett företag och där fick jag syn det ni ser i fotot här ovan. Ett paraplyställ med texten "Paraplyutlåningsservice - var vänlig återställ paraplyet här efter användning". Stiligt, och ett testamente till japanernas världskända ärlighet.

PS. Det finns fortfarande företag som tillverkar paraplyer för hand i Japan. Faktum är att vissa statusmärken i England får sina paraplyer gjorda här i landet.