Tummen upp för nya, stora iPhone 6 i Japan

Med en extra tumme klarar vem som helst den senaste tidens jättenallar!

Foto: Thanko

De japanska tillverkarna av mobiltelefoner fäktar med armarna så gott de kan, men de har svårt att hålla näsan över vattenytan när Apple och Samsung sätter in ännu högre växlar. Enda trösten är att samma tillverkare får sälja en massa komponenter till de två jättarna (ca 53% av en iPhones värde är komponenter eller utrustning från Japan som behövs för att bygga en iPhone).

Nya iPhone 6 och 6+ släpptes i Japan samtidigt som de släpptes i USA och mottagandet blev mycket gott. Under första veckan var de 18 bäst säljande mobiltelefonmodellerna i Japan alla en iPhone!

Då kan man fråga sig, hur går det med stora nallar i ett land där folk i gemen har mindre händer än vad till exempel vi skandinaver har? Ja, den mycket stora 6+ sålde bara en liten del av det totala antalet 6:or, så det är klart att många japaner upplever den som för stor. Men redan den nu två år gamla 5:an är lite för stor för många japaner; ja, t o m ibland för stor för undertecknad, med mina norrländska labbar, som faktiskt tycker att 4:ans skärm var precis lagom stor.

För den som vill ha en stor telefon för den stora och fina skärmens skull, men som ändå vill kunna nå hela skärmen med en hand, finns nu denna "tumförlängare" från Japans mesta "Hobbex" - Thanko. För en knapp hundring får men en längre tumme i silikon med en elektrod i spetsen.

Förutom att det ser lite makabert ut med en avhuggen tumme på ens tumme, så har jag mina dubier om huruvida den är riktigt användbar. Rådet till den vars tumme inte når upp till övre hörnet på skärmen är nog ändå att bliva kvar vid en mindre skärm (om du trivs med tvåhandsfattning är frågan dock en helt annan). Du kan läsa mer och beställa tumförlängaren här.