Japanerna obesegrat äldst i världen

Japanska damer når nu i snitt drygt 86 års ålder - äldst i världen. Herrarna blir nu drygt 80, nytt rekord för båda könen.

Statistiken över livslängden hos japanerna för 2013 visar att japanska män för första gången nått en livslängd av mer än 80 år - 80,21 år, men det är fortfarande långt efter de japanska kvinnorna, som nu når 86,61 år, också det nytt rekord.

Världens äldsta kvinna är också japanska, Misao Okawa, som hunnit fylla hela 116 år! Lite rynkig, men verkligen pigg för sin ålder (annan dam än på bilden).

Andelen personer som nu är fyllda 65 år är i Japan nu för första gången över en fjärdedel av befolkningen, vilket är en stor huvudvärk för den japanska staten, som kämpar med en hög statsskuld som inte lär bli mindre med alla pensioner och höga sjukvårdskostnader som måste betalas ut nu och framledes. De äldre når nästan 40 % andel av befolkningen år 2060, spår nu myndigheterna.

För produkter som appellerar till de äldre, eller gör vård och omsorg av äldre lättare och billigare, är alltså Japan en mycket stor tillväxtmarknad. Ett faktum som tyvärr undgår många företag i västvärlden. 25% av dagens befolkning innebär nästan 32 miljoner människor! Dessutom relativt välbemedlade pensionärer.

Varför blir japanerna så gamla? Ja, den troligaste förklaringen är att de som idag är gamla vuxit upp i en generation som ätit nyttigt i princip varje dag. Mycket fisk och skaldjur, miso, nori, grönt te, vinäger, mycket grönsaker och så lite vitt ris. Dessutom är det en generation som i princip aldrig slutat jobba. De har hållit igång fysiskt, och vi vet ju hur motion också förlänger livet.

Frågan är om dagens yngre japaner kommer att komma upp i samma rekordåldrar, då man har en helt annan matkultur idag med mycket västerländsk snabbmat på menyn.