Tunnhåriga får hotellrabatt i Japan

Flintskalliga män kan äntligen känna att de vinner på sitt tunna hår, i alla fall på ett hotell i Japan.

Jag har ingen statistik som jämför andelen flintskalliga män mellan Sverige och Japan, men jag skulle vilja tro att de tunnhåriga svenskarna är något fler i procent av den manliga befolkningen än de japanska. Det är kanske deras relativa fåtal som gör att de japanska männen bryr sig mera om sina kvarvarande testar. Det är ganska vanligt med vad man kallar "streckkodsfrisyr", där män låter håret växa ut på ena sidan flinten, så att de sedan kan kamma över och lägga fast med någon form av kräm eller spray. Sett ovanifrån blir detta ofta något som liknar en streckkod. Inte speciellt snyggt, och de stackars männen det handlar om inser nog inte riktigt att detta drar till sig mera uppmärksamhet än en exponerad flint skulle göra. Det är också vanligt med peruker och hårtransplantationer; ganska gott om TV-reklam för båda fenomenen. Sedan har vi givetvis den något suspekta marknaden för alla möjliga medel som sägs ska hjälpa till att återskapa hårmanen alternativet försena flintens framträdande.

Nu har en hotellkedja i Japan inlett en kampanj, där man erbjuder drygt 30 kronors rabatt på rummet för alla som är flintskalliga eller alternativt totalsnaggade, och det är faktiskt sunt affärstänkande bakom det hela.

Den tunnhårige eller snaggade mannen hjälper till att hålla badavloppet rent från hår vilket förkortar rummets städtid. Han använder också mycket lite shampo och balsam och han lär dessutom aldrig använda hårtorken, vilket minskar hotellets elräkning.

Men kampanjen är smart på andra sätt också, då den leder till gratis publicitet och till att de allra flesta tunnhåriga som behöver ett hotellrum på orten väljer just det hotellet, i alla fall så länge man är ensamma om den här rabatten.

Hotellet heter Sounkyo Mount View Hotel och ligger i en stad vid namn Kamikawa uppe på Hokkaido, Japans Norrbotten.