Billiga sommarresor till och från Japan

Som Ryanair, fast utan krångel..

Jag har skrivit om Jetstar förut, och jag skriver gärna fler rader om ett trevligt flygbolag som flyger dig runt Asien och Oceanien för rimliga pengar.

Jetstar är ett bolag i australienska Quantas-gruppen. Jag flög första gången med Quantas sträckorna Los Angeles - Papeete (Tahiti) - Sydney - Bangkok - Delhi - Aten - Rom - Amsterdam för en sisådär 33 år sedan, och de var trevliga redan då. Minns en steward som rattade en dryckesvagn genom ett ganska tomt plan när vi steg från Delhi. Till en sömndrucken ung svensk tyckte han "'Morning, mate - let's give you something to make your eyes pop open", varpå han hällde upp en GT som nog var 80% G och 20 % T... Effekten blev givetvis den motsatta, och jag sov gott fram till Aten..

Jetstar har i Japan en god bundsförvant i Japan Airlines, som gått in med pengar i bolaget, och man flyger nu inrikes på Tokyo, Fukuoka, Kagoshima, Matsuyama, Nagoya (Chubu), Oita, Okinawa, Osaka, Sapporo och Takamatsu. Utanför Japan flyger man på Australien, Kambodja, Kina, Fiji, Hong Kong, Indonesien, Macau, Malaysia, Myanmar, Nya Zealand, Fillipinerna, Singapore, Taiwan, Thailand, Hawaii och Vietnam.

Om det finns någon nackdel med Jetstar i Japan, skulle det i så fall vara att man flyger på Narita och inte Haneda i Tokyo. Haneda är Tokyos "Bromma" och Narita är Tokyos "Arlanda" fast ännu längre ut. Dock, med tanke på de ofta mycket låga flygpriserna, så är det ändå värt att ta med Jetstar i beräkningen när man flyger.

Om du befinner dig väster om Tokyo när du är i Japan, så vet du kanske att det kan vara obekvämt att åka tåg ut mot Narita om ditt flyg går på förmiddagen. Med bagage kan det vara minst sagt krångligt att navigera sig fram på fullsatta morgontåg. Ett bekvämt alternativ är att boka ett billigt hotellrum i Nippori kvällen innan, checka in och sedan äta en trevlig middag på någon av krogarna i grannskapet, sova över och sedan ta Keisei Skyliner på morgonen. Keisei Skyliner är snabbaste tåget ut til Narita med sina knappa 40 minuter. Mera om kommunikationer mellan Tokyo och Narita här.