Mera bankomater för turister i Japan

7-Elevens bankomater brukar fungera med svenska bankkort. Menyer även på engelska.

Det har alltid varit bökigt att resa i Japan med utländska kreditkort. Vana som vi är från västerlandet vid att alla bankomater tar VISA och MasterCard, kommer det som en negativ överraskning när bankomaten i Japan spottar ut ditt kort mer eller mindre omedelbart.

Ibland ändras Japan över en natt, men oftast tar saker och ting en väldigt lång tid. Det är bara att inse att många japaner helst inte vill förändra saker. Att ett av de vanligaste ordspråken i landet lyder "den spik som sticker upp blir nedslagen" talar sitt tydliga språk. Varför inte göra som vi alltid har gjort? 

Men, nu när antalet utländska turister redan slår nya rekord och man laddar upp för att ta emot minst 20 miljoner utlänningar per år inför OS 2020 i Tokyo, börjar man äntligen inse att det inte är förenligt med landets intressen att göra det onödigt bökigt för turisterna (att göra det svårt för turister att spendera pengar är ju i själva verket ganska hjärndött, kan man tycka). Myndigheterna har nu därför officiellt gått ut till bankerna med en uttryckt önskan om att de ska programmera om sina bankomater så att utländska kort ska fungera. Detta innefattar även de mindre landsortsbankerna, då det ju vore dumt att begränsa turisternas resvägar till storstäderna.

Räkna dock ändå med att detta inte sker över en natt. De säkra bankomaterna förblir ännu ett tag de på postkontoren och på 7-Eleven.