Ken Takakura död vid 83 års ålder

Den japanska bioaffischen för Black Rain. Ken Takakura till vänster.

Den japanska bioaffischen för Black Rain. Ken Takakura till vänster.

Den japanske skådespelaren Ken Takakura avled den 10:e november, men det offentliggjordes inte förrän igår, då familjen ville ha en lugn och avskild begravning utan medieuppmärksamhet.

Takakura är kanske mest känd för den västerländska publiken som den buttre japanske poliskommissarien som spelade bredvid Michael Douglas och Andy Garcia i Ridley Scotts Black Rain. Han var också med i Mr Baseball tillsammans med Tom Selleck.

Han debuterade redan i slutet av 50-talet, och han blev en av Japans “Clint Eastwood” - den starke, tyste mannen - ofta utrustad med generösa yakuza-tatueringar.

Av en ren slump så träffade jag en gammal kompis igår kväll och vi kom att prata om Takakura då kompisen är född i samma stad som skådespelaren: Fukuoka. Det visade sig att hans pappa hade gått i samma grundskola som Takakura och att de ofta gick ut och tog några glas när "bygdens son" var hemma. Det hör till saken att det på 50-, 60- och 70-talen fanns ett rejält inkomstgap mellan Tokyo och andra delar av landet. En av vägarna till Tokyo och ett högre läge på inkomststegen (om man inte var extremt akademiskt begåvad och/eller hade en rik pappa) var att bli artist. Givetvis en framgångsrik sådan, och det var verkligen Ken Takakura; han medverkade i över 200 filmer och fick i princip alla priser en skådespelare kan föräras i Japan.

UPPDATERING 19:e november

I mitt ofta bevistade Sangenjaya finns det ett hål i väggen vid namn Izakaya Choji, "Puben Choji", som också är titeln på en film med Ken Takakura. Hela stället är fullklistrat med affischer från Takakuras filmer. Låt oss säga att innehavaren är en ganska ordentlig beundrare av skådespelaren ifråga. Jag var inte där igår, men jag fick höra att kvällen hölls mycket lågmäld till Takakuras minne.

Jag böjer mitt huvud och fäller en tår. Vila i frid, Takakura-san. Tack för alla filmer!