JAPANSKA MYNT OCH SEDLAR

En yen är just nu (december 2020) värd drygt åtta svenska ören, så det blir snabbt ganska stora siffror när man växlar till den japanska valutan. En-yens-mynt finns fortfarande kvar, men på sedelsidan är 1,000 yen minsta valören sedan 30 år.

Japan är betydligt längre bort från det helt kontantlösa samhället än vad Sverige är. Här finns det fortfarande många krogar, barer och butiker som inte tar kreditkort, så du kommer att behöva en del kontanter när du kommer hit.

Tidigare kunde det vara lite bökigt att hitta en bankomat där man kunde ta ut pengar på sitt svenska kreditkort, men idag funkar de allra flesta, åtminstone i de större städerna. Säkrast är 7-Eleven och japanska Posten. Även bankernas bankomater börjar nu i allt större utsträckning acceptera utländska kort.

Här har ni dagens mynt och sedlar i Japan.

MYNT (小銭 - kozeni)

1-yens-myntet är en liten, tunn och mycket lätt rackare; den väger bara ett gram och man kan nästan tro att den är gjord av plast men materialet är aluminium. Då de flesta affärer idag lägger på den 10%-iga momsen i kassan, brukar de flesta inköp sluta på enstaka yen, så de är bra att ha tillhands i portmonnän. 1 yen blir ichi-en på japanska.

5-yens-myntet är gulbrunt till färgen och har som synes ett hål i mitten. 5 yen är go-en på japanska, vilket är en homofon med 御縁, ett uttryck som kan betyda både "tillfällighet", "öde" och "personligt förhållande" eller "koppling". Ofta används det i betydelsen "där hade vi tur" eller "ödet log mot oss". 5-yens-myntet anses därför föra lite tur med sig. En typisk japansk sedvänja är t ex att först av alla mynt lägga ett 5-yensmynt i en nyinköpt plånbok så att man med lite tur ska kunna fylla den med mycket mera pengar.

10-yens-mynten är bruna utan hål - Juu-en på japanska.

50-yens-mynten har silverfärg med ett hål i mitten. 5- och 50-yens-mynten är därför lätta att särskilja från de andra mynten. Go-juu-en på japanska

100-yens-mynten har silverfärg utan hål. Hyaku-en på japanska

Till sist så har vi det största myntet - 500 yen. Det är rejält mycket större än de övriga mynten. Största myntet, högsta valören - lätt att komma ihåg. Go-hyaku-en på japanska

Med följande schema, där både utseende och känsla i fingrarna spelar in, blir det lätt att skilja på de olika slantarna:

1 yen: Litet och mycket lätt

5 yen: Brunt med hål

10 yen: Brunt utan hål

50 yen: Silverfärg med hål

100 yen: Silverfärg utan hål 

500 yen: Silverfärg, stort och tungt

 

SEDLAR (お札 - o-satsu)

De japanska sedlarnas varianter är fyra till antalet: 1000, 2000, 5000 och 10000 yen, men det är oftast bara tre du kommer att ha i plånboken, då 2000-yens-sedeln är relativt ovanlig.

1000-yens-sedeln har Hideyo Noguchi på framsidan (även känd som Seisaku Noguchi). Han var en känd bakteriolog som forskade kring bakteriers orsakande av syfilis, bland mycket annat. Sen-yen på japanska

Valören 2000 yen har Shurei-mon, en berömd port nere i Naha på Okinawa på framsidan. Ni-sen-yen på japanska.

5000-yens-sedeln är Japans första och hittills enda sedel med en kvinnas porträtt på. Det är Ichiyo Higuchi, en av det moderna Japans viktigaste kvinnliga författare. Hon föddes 1872 och dog redan 1896 vid blott 24 års ålder, så hennes produktion blev inte så stor, mest noveller, men hon är fortfarande mycket uppskattad i Japan.

Go-sen-yen på japanska.

Denne bistre herre, som blickar ut från 10000-yens-sedeln, är Yukichi Fukuzawa, en mångsysslande herre som levde under både Edo- och Meiji-perioderna. Han föddes 1835 som en fattig samuraj-son och dog 1901 efter att ha varit författare, översättare, lärare, journalist och entreprenör. Han grundade det respekterade Keio-universitetet, en dagstidning och ett institut för studiet av infektionssjukdomar. Han räknas till en av skaparna av det moderna Japan och har ibland kallats Japans Voltaire. 10,000 yen är Ichi-man-yen på japanska.

OK - det var kapitlet om japanska pengar. Jag tror och hoppas att du kommer att ha kul för dina slantar när du är i Japan!