• Bloggen
  • Om Japanbloggen / Kontakt
  • Japan-info
  • Samarbeta med Japanbloggen
  • Vädret i Japan
  • Inlägg månadsvis
  • Dags Privata
  • Länkar

JAPANBLOGGEN JAPANBLOGGEN

  • Bloggen
  • Om Japanbloggen / Kontakt
  • Japan-info
  • Samarbeta med Japanbloggen
  • Vädret i Japan
  • Inlägg månadsvis
  • Dags Privata
  • Länkar
Standarduniformen för japanska kontorsslavar. Men nu börjar andra vindar blåsa då jätteföretag som KDDI medger en mer individuell klädsel.Foto: Banter Snaps via Unsplash

Standarduniformen för japanska kontorsslavar. Men nu börjar andra vindar blåsa då jätteföretag som KDDI medger en mer individuell klädsel.

Foto: Banter Snaps via Unsplash

Nya grepp för bättre arbetsvillkor i Japan

Standarduniformen för japanska kontorsslavar. Men nu börjar andra vindar blåsa då jätteföretag som KDDI medger en mer individuell klädsel.Foto: Banter Snaps via Unsplash

Standarduniformen för japanska kontorsslavar. Men nu börjar andra vindar blåsa då jätteföretag som KDDI medger en mer individuell klädsel.

Foto: Banter Snaps via Unsplash

Japanska KDDI, företaget bakom mobiloperatören AU, har sedan några veckor avskaffat sin många decennier gamla klädkod, där män haft enbart mörk kostym, skjorta, slips och lågskor som godkänd klädsel på jobbet. Damerna har haft en "tjejkostym": kavaj med långbyxor eller kjol, blus och skor med klack. Nu är det fritt fram att komma till jobbet i jeans och tröja (hur det ser ut i praktiken vet vi inte; jag utgår från att man åtminstone i början kommer att fortsätta att gå på kundbesök i den sedvanliga uniformen).

Sedan ett antal år har ganska många företag börjat tillåta att man kommer till jobbet utan slips, i alla fall under den heta sommaren. Detta fenomen har fått namnet CoolBiz och här har man yrkat att det finns en ekologisk poäng, då man kan sänka kylningen av kontoren om alla har öppet i halsen, och därmed spara energi. Den här gången handlar det mer om psykologi. KDDIs pressrelease säger att "vi vill att våra anställda inte ska känna sig bundna av konventionella stereotyper; för att främja en arbetsstil med nya idéer och värderingar, gör vi oss av med företagets kostym-och-slips-klädkod".

Detta är faktiskt en revolution i det traditionsbundna och trögrörliga Japan. Att öppet mena att de anställda bör vara oberoende och fritt tänkande individer, och att detta faktiskt kommer att göra företaget mera produktivt, är något i princip helt nytt, framför allt hos de större företagen.

Samma KDDI kommer för övrigt att under kommande våren införa totalt rökförbud på 106 av företagets kontor runt om i landet. Man vill se att andelen rökare bland de anställda ska minska till under 18% före sista mars, 2021. Ett nytt kors i taket, även om rökningen har stadigt minskat sista decenniet, både för att folk i gemen börjat inse det farliga i ovanan och för att företagen infört "rökrutor" istället för att som tidigare tillåtit rökning vid egna skrivbordet (kontorslandskapen såg ut som slaget vid Lützen under mitt första decennium i Japan).

Samtidigt gör japanska Microsoft en viktig insats genom att experimentera med fyradagarsvecka. Under augusti lät man 2,300 anställda ta tredagarshelg med oförändrad lön, och resultatet var dramatiskt. Produktiviteten ökade med hela 40%, antalet sjukdagar minskade och kostnaden för belysning och luftkonditionering minskade med 23,1%.

Företaget utvärderar nu resultatet. Man har inte bestämt sig för att permanenta försöket, men det är ett viktigt steg i rätt riktning när en jätte som MS testar nya grepp på det här viset. Och då enkäter visar att en majoritet av Japans arbetare och tjänstemän ställer sig positiva till fyradagarsvecka, så kanske vi får se det introducerat i större skala så småningom. Att både statliga ministerier och privata forskningsinstitutioner nu på allvar tittar på internationell produktivitetsstatistik och slår larm om att Japan inte alls tillhör toppskiktet, samtidigt som den arbetsföra befolkningen blir allt mindre, kan också bidra till att betonghäckarna i företagsledningen äntligen inser att man kanske borde modernisera sitt tänkande; att det inte är antalet timmar på jobbet det handlar om, utan om produktivitet och mätbara resultat.

Tagged with Samhälle, Affärer - Industri.

November 7, 2019 by Dag Klingstedt.
  • November 7, 2019
  • Dag Klingstedt
  • Samhälle
  • Affärer - Industri

Hela 12 helsidor i Teknikens värld för snart 34 år sedan.. Första svenska reportaget från Tokyos bilmässa med text och foto av yours truly. Klicka för större bild.

Tokyo Motor Show 2019

Hela 12 helsidor i Teknikens värld för snart 34 år sedan.. Första svenska reportaget från Tokyos bilmässa med text och foto av yours truly. Klicka för större bild.

Vi har Tokyo Motor Show i mässhallarna på Big Sight nere vid Tokyo-bukten fram t o m den 4:e november. Det känns lite nostalgiskt varje gång, då undertecknad gjorde, mig veterligen, det första reportaget för en svensk tidskrift från samma mässa 1985 (bild ovan). Teknikens Värld var så nöjda med det hela så att jag aldrig mer fick jobb med att täcka mässan för dem; de ville därefter åka hit själva. Jag förstod givetvis beslutet även om det kändes lite surt att bli av med både nöjet och arvodet. Jag undrade givetvis varför det hade tagit dem så lång tid att greppa att man måste åka på dåtidens största bilmässa i Asien om man är en av Nordens största biltidningar. Men det var nog helt enkelt så att japanska bilar inte blev helt accepterade som "riktiga" bilar i Europa förrän ungefär vid den här tiden. De japanska biltillverkarna hade koncentrerat sig på USA som exportmarknad, och mest gjort förminskade versioner av amerikanska bilar, eller så väldigt typiskt japanska bilar enbart för hemmamarknaden.

Årets bilmässa hade ett antal teman som väl knappast överraskade någon: hybrider, rena elbilar och självkörande bilar var de tre största.

Här en video från brittiska Top Gear som gör en genomgång av några av de mer omtalade modellerna som visades.

Och en rulle till:

De mångtaliga unga damerna i montrarna är ett bekant och populärt fenomen på mässor i Japan, och de är allra flest på just Tokyo Motor Show. Av någon anledning är benämningen på dessa damers yrkesroll “companion”. Det brukar komma ut samlingsböcker med foton på alla tjejerna efter mässan. De är inte på plats för att kunna förklara något om fordonen; deras enda roll är att vara blickfång (vi har väl nämnt att Japan ligger lite efter på området jämlikhet mellan könen?).

Tagged with Teknik, Motor, Evenemang.

November 2, 2019 by Dag Klingstedt.
  • November 2, 2019
  • Dag Klingstedt
  • Teknik
  • Motor
  • Evenemang
Trångt om saligheten i Shibuya igår..

Trångt om saligheten i Shibuya igår..

Halloween i Shibuya

Trångt om saligheten i Shibuya igår..

Trångt om saligheten i Shibuya igår..

Igår, torsdagen den 31:a oktober, hade jag middag i stadsdelen Ebisu med en gammal vän, fd kollega och kund. På hemvägen gjorde jag misstaget att välja att åka via Shibuya. Tänkte inte på att det var Halloween, så tågbytet i Shibuya som normalt inte tar mycket mer än en minut, tog igår nästan tio minuter. Torget framför Shibuyas tåg- och t-banestation var nämligen absolut fullpackat med folk, företrädesvis yngre människor. Många utklädda, andra inte. Det var faktiskt en pärs att ta sig bara 40 meter från en utgång till en annan ingång.

Halloween-firandet i Shibuya, som mest verkar gå ut på att vandra runt i stadsdelen och visa upp sig, ta selfies och videofilma alla andra, kom ordentligt på tapeten i fjol, då ett stort antal ungdomar blev berusade till den milda grad att det blev en sorts kravallstämning. En bil vältes och skyltar och fönster krossades. 18 personer arresterades. Det blev rubriker och TV-inslag även i utländsk media, och det verkar som att många i utlandet tyckt att "det där verkar ju vara en rolig tillställning", för mitt intryck av folkmassan igår är att antalet utlänningar ökat radikalt jämfört med tidigare år.

För att förhindra vandalisering i år, så hade man förbjudit alkoholförtäring på allmän plats och uppmanat butiker i grannskapet att inte sälja alkohol. Tyvärr så var det ett budskap som inte verkade ha nått fram till framför allt utländska besökare, då det halsades öl och annat både här och där. Inga större incidenter meddelades, vilket säkert har att göra med att polisen var månghövdad och mycket synlig ute i folkmassan.

Japanska folksagor vimlar av fantasifulla monster.Bild: Public Domain

Japanska folksagor vimlar av fantasifulla monster.

Bild: Public Domain

Varför har då Halloween blivit så populärt i Japan på senare år? Ja, jag tror att det finns två underliggande faktorer. Det ena är att skräcktemat har funnits i japanska folksagor sedan hundratals år och även är ett vanligt element i modern populärmedia. Japanska folksagor vimlar av spöken, demoner, djävlar och allehanda mycket fantasifulla monster, under samlingsnamnet yokai, som mestadels försöker lura och ta ihjäl människor. Det andra är cosplay (costume play); unga japaner tycker helt enkelt att det är kul att klä ut sig.

Här en video som visar hur det såg ut igår kväll runt Shibuya station.

Uppdatering 3/11

Det har nu visat sig att det gjordes arresteringar under natten mellan den 31:a oktober och 1:a november, inalles nio personer togs omhand av polisen, alla yngre män. En kille blev arresterad för att han hade sexuellt ofredat en tjej genom att sticka upp handen under hennes kjol. En annan hade försökt stjäla en plånbok ur någons ficka, och en tredje hade slagit en butiksexpedit i ansiktet.

Då fler än 6,000 personer var samlade på en relativt liten yta, de flesta med alkohol i kroppen, så är nio arresteringar, inga allvarligt skadade personer och i princip ingen vandalisering ett relativt gott slutresultat. Man kan bara undra över hur mycket övertiden för hundratals poliser kan tänkas kosta.

Tagged with Evenemang, Tokyo, Popkultur.

November 1, 2019 by Dag Klingstedt.
  • November 1, 2019
  • Dag Klingstedt
  • Evenemang
  • Tokyo
  • Popkultur
En vanlig kväll i Shinjuku..Foto: Eric Eastman via Unsplash

En vanlig kväll i Shinjuku..

Foto: Eric Eastman via Unsplash

"(Tokyo är) som en febrig dröm man inte vill vakna upp från"

En vanlig kväll i Shinjuku..Foto: Eric Eastman via Unsplash

En vanlig kväll i Shinjuku..

Foto: Eric Eastman via Unsplash

Lyxlivs- och resetidningen Condé Nast Traveler har publicerat resultatet av sin årliga omröstning där läsarna får berätta vilka städer de gillar allra mest. Precis som förra året blev Tokyo valt till världens bästa stad i kategorin "större städer". Kyoto blev återigen tvåa och Osaka seglade upp från en 12:e plats till plats nummer 5.

Så här skriver man om Tokyo:

“Topping our list of world cities yet again, Tokyo continues to thrill with its contradictions: ultra-modern, neon skyscrapers and tranquil temples, unmatchable street style and centuries-old etiquette. As we've said before, it's like a fever dream you don't want to wake up from. This Japanese capital has more Michelin stars than any other place on earth, and is — no surprise — one of the world’s best food destinations. “

Här är hela tio-i-topp-listan:

1. Tokyo

2. Kyoto

3. Singapore

4. Wien

5. Osaka

6. Köpenhamn

7. Amsterdam

8. Barcelona

9. Taipei

10. Sydney

Tagged with Resor, Trender.

October 15, 2019 by Dag Klingstedt.
  • October 15, 2019
  • Dag Klingstedt
  • Resor
  • Trender
Ni ser hur tyfonen delvis skymmer de japanska öarna i denna satellitbild.Foto: Japan Meteorological Agency

Ni ser hur tyfonen delvis skymmer de japanska öarna i denna satellitbild.

Foto: Japan Meteorological Agency

Jättetyfon härjar i skrivande stund

Ni ser hur tyfonen delvis skymmer de japanska öarna i denna satellitbild.Foto: Japan Meteorological Agency

Ni ser hur tyfonen delvis skymmer de japanska öarna i denna satellitbild.

Foto: Japan Meteorological Agency

Vi har just nu besök av årets 19:e tyfon, eller Hagibis som den kallas utanför Japan. Det är årets hittills största tyfon, ca tre gånger större än normalt i omfång. Idag, lördagen den 12:e, väntas den komma in över Tokyo-regionen med vindhastigheter upp till 60 m/sek och upp till 600 mm regn.

Hyllor som gapade tomma igår på snabbköpen.Foto: Rieko Mise

Hyllor som gapade tomma igår på snabbköpen.

Foto: Rieko Mise

Igår, när det fortfarande bara regnade normala mängder var både hustrun och jag ute för att hamstra nödvändigheter, mest med tanke på risken för att det kan bli elavbrott som kan vara ett tag. Bland annat gasflaskor till vår lilla kompakta gasspis som vi ibland ställer på matbordet för att laga shabu-shabu eller sukiyaki, och dricksvatten på PET-flaska. Snabbnudlar, bröd och bentolådor var andra produkter som snappades upp i rask takt.

Vi bor på tionde våningen, så även om närliggande floder svämmar över, så är vi personligen inte speciellt oroade, men vi oroar oss för kompisar som bor i villa eller i en lägenhet på bottenplanet. Vi har heller ingen bergsknall i närheten. De innehåller nämligen ofta mest jord, och med stora regnmängder så brukar de ibland lösas upp och rasa ned. Längre västerut, där tyfonen härjar som värst i skrivande stund, är det redan stora problem med översvämningar och vissa jordskred.

Här kan ni ser hur det ser ut precis just nu via en strömmande video från den berömda korsningen vid Shibuya station. Inte så mycket regn och inga paraplyer som blåser bort i nuläget. (Denna video är nu otillgänglig - istället här nedan en video som visar effekten av tyfonen). Än så länge går tågen, men tågbolagen säger sig vilja stoppa trafiken strax efter lunch. Shinkansen mellan Tokyo och Nagoya går inte alls idag, och antalet tåg är mycket begränsade mellan Nagoya och Osaka. De flesta flyg till och från Tokyo är också inställda under lördagen.

Rugby-VM pågår just nu här i Japan, och det är nog åtskilliga rugby-fans som är ledsna då de rest hit för några dagar för att titta på rugby bara för att få veta att helgens matcher är inställda på grund av tyfonen.

Får nu veta att det är strömavbrott i de närliggande länen Chiba, Ibaraki och Shizuoka. Jag lägger därför upp detta nu på en gång ifall även vi här i Kanagawa blir av med strömmen.. Återkommer!

Japan Meteorological Agency har en bra webbsajt där man kan få information om väder och vind i Japan på engelska.

UPPDATERING 17:49, lördagen den 12:e oktober

Vi bor ungefär 20 minuter till fots från Tamagawa, floden som delvis markerar gränsen mellan Tokyo och Kanagawa. Den har nu börjat svämma över här och var, och en bit neråt, närmare Tokyo-bukten, smalnar den av ganska dramatiskt, vilket ju gör att den lättare tar sig över kanten. Vi såg precis rapport på TV (där alla kanaler enbart pratar om tyfonen; alla andra program är åsidosatta) där räddningsmanskap stod med vatten till midjan där nere, bara knappt 20 minuter med tåget härifrån.

Ni som är här - var försiktiga! Gå helst inte ut. Vi väntar oss ännu mera regn och ännu starkare vindar innan det till slut mojnar av kring midnatt. Skyltar kan ryckas loss och tak kan ramla med på er om ni inte ser upp.. Kör en mysig hemmakväll istället!

UPPDATERING 06:51, söndagen den 13:e oktober

Det började lugna ner sig efter ca 22:30 och vid midnatt hade vi bara ett lättare duggregn och i princip vindstilla.

Kontentan är i nuläget två döda, nio saknade och ca 50-talet skadade (inte livshotande). Med tanke på att det tydligen var den starkaste tyfonen sedan 50-talet, så får man säga att det var förvånansvärt lindriga personskador. Regeringen är duktig på att evakuera folk ur riskzoner till säkra ställen (ofta gymnastiksalar på skolor som ju rymmer lite folk). De materiella skadorna är dock inte försumbara. Västerut, i lite lantligare områden där husen ligger mindre tätt, har vinden fått ett större spelrum, och där har många äldre trähus i princip demolerats.

Uppvärmningen av planeten, som Greta vill stoppa och Donald vill uppmuntra, är ju enligt alla vetenskapliga rön den stora orsaken bakom allt större och kraftigare tyfoner. Bara att jobba på att sätta tryck på alla politiker att bromsa utvecklingen.. den lär väl knappast kunna vändas, tyvärr, bara eventuellt bromsas, så att inte alla oväder blir av det här slaget i framtiden.

UPPDATERING 15:40, tisdagen den 15:e oktober

Tyvärr meddelas det idag att dödstalet efter den kraftigaste tyfonen i Japan sedan 1950-talet nu stigit till 64 personer. Detta efter att räddningspersonal hittat folk som råkat vara i vägen för jordskred. 16 personer är ännu saknade. Översvämmade floder och det kraftiga regnet har orsakat att flodbankar kollapsat på inte mindre än 66 platser.

Totalt 520,000 hem blev utan ström efter tyfonen. Trots ett intensivt arbete med att reparera skadade ledningar, så var antalet strömlösa hem fortfarande 34,000 i morse.

Tagged with Naturkatastrofer, Tyfoner.

October 12, 2019 by Dag Klingstedt.
  • October 12, 2019
  • Dag Klingstedt
  • Naturkatastrofer
  • Tyfoner
Hong Kong har förlorat turister pga de stora demonstrationerna under sommaren. Många andra asiatiska har istället ökat; mest har dock Tokyo ökat som fått nästan 88% fler svenska turister.Foto: Florian Wehde och Louis Martinez, båda via Unsplash

Hong Kong har förlorat turister pga de stora demonstrationerna under sommaren. Många andra asiatiska har istället ökat; mest har dock Tokyo ökat som fått nästan 88% fler svenska turister.

Foto: Florian Wehde och Louis Martinez, båda via Unsplash

Tokyo seglar upp som favoritresmål i Asien för svenskarna

Hong Kong har förlorat turister pga de stora demonstrationerna under sommaren. Många andra asiatiska har istället ökat; mest har dock Tokyo ökat som fått nästan 88% fler svenska turister.Foto: Florian Wehde och Louis Martinez, båda via Unsplash

Hong Kong har förlorat turister pga de stora demonstrationerna under sommaren. Många andra asiatiska har istället ökat; mest har dock Tokyo ökat som fått nästan 88% fler svenska turister.

Foto: Florian Wehde och Louis Martinez, båda via Unsplash

Den svenska resebyrån Ticket meddelar i ett pressmeddelande att antalet svenska resenärer till Hong Kong gjort en snabbdykning, givetvis orsakat av de pågående rekordstora demonstrationerna. Resebokningarna har minskat med drygt 25% sedan oroligheterna började i juni, enligt företaget.

PR- och kommunikationsansvariga Katarina Daniels säger att "Hong Kong är en fantastisk stad att besöka och ett av mina personliga favoritresmål, men upplever just nu en hel del oroligheter, vilket påverkar intresset för att boka en semesterresa till staden."

Hon berättar att många andra städer i Asien istället fått ett ökat antal resenärer. Kuala Lumpur har ökat med 29%, Singapore har ökat med 6% och Taipei och Peking ökar också. Den största vinnaren i Kina är Shanghai som ökar med drygt 40%.

Den stora vinnaren är dock Tokyo som ökat med nästan 88%, som enligt Tickets Sifoundersökning är "ett av svenska resenärers främsta drömresmål". "Även flera andra japanska städer – exempelvis Osaka – upplever också ett ökat intresse från svenska resenärer."

För alla hitresande som är sugna på några spännande och delikata upplevelser i Tokyos krogvärld, så vill vi berätta att vi reviderat vårt prisupplägg på Japan Gourmet Guide. Det är nu billigare för de fåtaliga och något dyrare för de många; detta för att det känns mest rättvist så och för att det också reflekterar vår arbetsinsats. Kolla in!

Tagged with Resor, Trender, Tokyo.

October 9, 2019 by Dag Klingstedt.
  • October 9, 2019
  • Dag Klingstedt
  • Resor
  • Trender
  • Tokyo
Foto: Kelly Sikkema via Unsplash..

Foto: Kelly Sikkema via Unsplash..

Japan funderar kring delad vårdnad efter skilsmässa

Foto: Kelly Sikkema via Unsplash..

Foto: Kelly Sikkema via Unsplash..

Japanska justitieministeriet meddelade i fredags att man före slutet av året ämnar börja studera möjligheterna att tillåta delad vårdnad av barn efter en skilsmässa.

Tillåt oss att utbrista "kors i taket!".

Nu säger man ju "ämnar börja studera", så vi är ju i och för sig inte framme än, men det är ett gott steg på vägen; det är annars lätt för japanska politiker att bara sopa problem under mattan.

Vi har tidigare skrivit om hur skilsmässor i Japan oftast innebär att mamman får ensam vårdnadsrätt för barnet eller barnen. Denna inställning har också lett till problemet med japanska mödrar med utländska makar boende i utlandet som åkt hem till Japan med barn utan makens medgivande, därigenom i princip förvägrat pappan vidare umgänge med barnen. Även om Japan nu skrivit på Haag-konventionen om bortförande av eget barn, så kvarligger problematiken då den inhemska lagstiftningen inte på något avgörande sätt anpassats till Haag-konventionens innehåll. Om den föreliggande studien resulterar i att delad vårdnad blir en möjlighet, så kan detta problem kanske äntligen läggas på soptippen.

Tagged with Samhälle, Kvinnor och män.

October 3, 2019 by Dag Klingstedt.
  • October 3, 2019
  • Dag Klingstedt
  • Samhälle
  • Kvinnor och män
Okayamas slott..Foto: Yoshio Kohara, Creative Commons license.

Okayamas slott..

Foto: Yoshio Kohara, Creative Commons license.

Resor i Japan #1: Okayama

Okayamas slott..Foto: Yoshio Kohara, Creative Commons license.

Okayamas slott..

Foto: Yoshio Kohara, Creative Commons license.

Vi tänkte att vi i mån av tid och möjlighet skulle göra en serie reportage från våra inrikesresor i Japan. Det är ju tyvärr ett faktum att de flesta utländska besökare är en smula begränsade i sitt urval av resmål i landet.. De flesta besöker Tokyo, Kyoto och sedan eventuellt Osaka eller Hiroshima. Vi skulle vilja vidga vyn något och presentera orter som kanske inte normalt förekommer i resplanen. Vi börjar med Okayama.

Okayama (岡山) är en prefektur som ofta glöms bort när man reser i Japan. Den ligger nämligen ungefär mitt emellan Kyoto och Hiroshima, två orter som står på mångas "hinklista", så de flesta passerar bara Okayama med snabbtåget utan att kliva av.

Det är tråkigt, för det finns mycket intressant att uppleva i Okayama, dessutom i en betydligt ledigare och mindre turistanfäktad miljö än på de vanligare resmålen. 

Momotaro är en av Japans mest välkända folksagor; om pojken som föddes ur en persika och blev en sorts superhjälte som slogs med demoner. Okayama har framgångsrikt gjort figuren till en sorts reklampelare för prefekturen.

Bild: Public Domain

Prefekturen Okayama har Japanska Innanhavet (Seto Inland Sea - seto naikai på japanska - 瀬戸内海 - i söder, Hyogo i öster, Tottori i norr och Hiroshima i väster. Hela prefekturen rymmer ca 1,7 miljoner invånare varav drygt 700,000 bor i prefekturhuvudstaden med samma namn. Med både hav och berg i samma prefektur har man en stor variation i valet av råvaror till mat och dryck; fantastisk fisk och skaldjur, inte bara en utan två sorters wagyu-kött (chiya och bizen), hela den japanska bredden av grönsaker och en hel del frukt. Faktum är att när det gäller persikor, så är man ett av tre välkända odlingsområden i landet; de andra två är Yamanashi och Fukushima. En annan kändisfrukt är muskatvindruvor. Sake från prefekturen är också mycket väl ansedd; man använder oftast en lokal rissort som kallas Omachi.

Okayama har lyckats med konststycket att sno åt sig en av Japans mest kända folksagehjältar, nämligen Momotaro. Sagan säger att en barnlös gammal tant hittade en stor persika som flöt förbi när hon tvättade kläder vid floden. När det gamla paret öppnade persikan för att äta den så låg det ett litet nyfött barn där av manligt kön. Han fick namnet Momotaro (där momo betyder just persika och taro är ett vanligt pojknamn i Japan för den förstfödde sonen). Han växte sig stor och stark, och när ett gäng demoner terroriserade trakten så gick Momotaro ut i kamp och givetvis besegrades demonerna. Man kan säga att han var Japans förste superhjälte, långt innan Ultraman eller Tetsuwan Atom (Atom Boy).

Om vi överger folksagorna och övergår till dagens Okayama, så har vi här några platser som vi kan rekommendera:

Okayama Castle

Okayamas slott kallas i folkmun för “kråkslottet”, detta på grund av de svartmålade ytterväggarna.

Okayamas slott kallas i folkmun för “kråkslottet”, detta på grund av de svartmålade ytterväggarna.

Okayamas slott (岡山城) byggdes av Hideie Ukita, dåvarande Bizen-provinsens regent; bygget tog åtta år och stod klart 1597. Då man hade lagt om flödet på Asahi-floden så att den bildade en stor vallgrav runt slottet som avskräckte fiendeanfall, attraherade slottet många hantverkare och handelsmän, och staden växte snabbt och sedan ännu snabbare när Edo-perioden innebar ett slut på de ständiga inbördeskrigen. Slottet förstördes under andra världskriget och byggdes upp igen 1966, men förutom en del moderna drag som gästtoaletter och hiss, så ser det i princip ut som originalet.

Vackra prydnader i guld på slottstaket, antingen i form av fiskar eller av persikor. Moderna Okayama (som ser ut som i princip vilken annan modern mindre stad som helst i Japan) i bakgrunden.

Vackra prydnader i guld på slottstaket, antingen i form av fiskar eller av persikor. Moderna Okayama (som ser ut som i princip vilken annan modern mindre stad som helst i Japan) i bakgrunden.

Slottets väggar är målade med en svart lack och det har gett slottet dess smeknamn - kråkslottet (udjåå ) - vilket alltså syftar på färgen och inte på att slottet har sett bättre dagar.

Till skillnad från Japans större städer, där skyskrapor oftast både skymmer utsikten över slotten och bildar en modern och ibland ful bakgrund, tornar Okayamas slott högt och ensamt över stadsbilden. Sett från rätt vinkel kan man med lätthet inbilla sig att man står i 1600-talets Japan.

Korakuen Park

okamoto_01_castle.jpg

På kort gångavstånd från slottet kan man få en stunds sinnesfrid i Korakuen Park (kåårakuen - 後楽園), en av Japans tre mest ansedda klassiska parker (de andra två är Kenrokuen i Kanazawa, Ishikawa och Kairakuen i Mito, Ibaraki). Den anlades av regionsherren Tsunamasa Ikeda och stod klar år 1700 efter 14 års arbete.  

okamoto_2_park.jpg

Det är en mycket stor park, framför allt med japanska mått mätt, då den upptar en yta av hela 14 hektar, och den rymmer både stora gräsytor, kullar, träd, blommor, risfält och ett tehus. Här finns också en liten å, ett vattenfall och en damm som man skapat genom att leda in vatten från Asahi-floden.

En stor mängd olika träd gör att man kan besöka parken under olika årstider för att uppleva säsongens färger; från körsbärsblomningen på våren till höstens färgsprakande lövprakt.

Kibitsu Jinja

Foto: Reggaeman, Creative Commons license

Foto: Reggaeman, Creative Commons license

Kibitsu Jinja (吉備津神社) är ett Shinto-tempel som är nära associerat med sagan om Momotaro. I sagan nämns nämligen gudomen Kibitsuhiko-no-mikoto som också är detta tempels “enshrined deity”.

Templets födelseår är faktiskt okänt men man vet att det har förstörts i bränder åtminstone två gånger. Det nuvarande templet är det som återuppbyggdes år 1425. Det finns på listan över illustra “nationella skatter” som regeringen har uppställt sedan länge.

Huvudbyggnaden - Honden Haiden - är en lika unik som vacker byggnad med en takdesign som bara existerar i ett fåtal tempel i landet.

okamoto_9_jinja.jpg

En uppseendeväckande detalj är en 360 meter lång takbeklädd korridor med strategiskt planterade träd och buskar som redovisar den säsongsberoende blomprakten. Beroende på årstid så kan man njuta av åsynen av körsbärsblommor, pioner, azaleor och, kanske mest imponerande, 1500 hortensia-buskar som blommar som attan varje juni..

Här finns också en liten men imponerande damm med vackra karpar som lojt simmar omkring.

Kibitsu Jinja ligger inte centralt i Okayama, så man får åka en bit med JR Kibi Line och kliva av på Kibitsu station. Det tar ca 20 minuter från Okayama station.

Kinojo - Demonslottet

Foto: Public Domain

Foto: Public Domain

Är man intresserad av att blicka ut över det typiskt bergiga och explosivt gröna landskapen utanför städerna, så är ett besök på Kinojo (鬼ノ城) ett tips. Ruinen på ett 400 meter högt berg härstammar från 700-talet och var då ett av Japans största slott. Ruinen i sig är inte speciellt imponerande. Det finns en yttermur och en relativt nybyggd träbyggnad, ett faximil av slottets västra port. Det är utsikten som är behållningen. Det finns också ett antal väl underhållna stigar så om man har tid och lust med en uppfriskande gångtur i ett ganska typiskt japanskt bergigt landskap så är det fint.

Berget och ruinen ligger i Soja City, Närmaste station är JR Soya station, ca 40 minuter från Okayama station, och därifrån är det ca 20 minuter med taxi.

Shizutani School

okamoto_10_skola.jpg
Det stora auditoriet rymde över flera hundra studenter, och man hade ingen strikt åldersindelning, alla fick en kollektiv inlärning.

Det stora auditoriet rymde över flera hundra studenter, och man hade ingen strikt åldersindelning, alla fick en kollektiv inlärning.

Shizutani School (閑谷学校) byggdes 1670 och var då landets enda skola för gemene man. Det är en mycket vacker byggnad, både utanpå och inuti, och den är i mycket gott skick, mest beroende av att man kostade på dyra material och metoder för den tiden. Shizutani-skolans huvudbyggnad, sk auditoriet, är en officiell japansk nationalskatt. 

Inujima - Hundön

Inujima är unikt så tilllvida att det blandar en ruin av ett kopparsmältverk med ett av Japans största museer för modern konst!

Inujima är unikt så tilllvida att det blandar en ruin av ett kopparsmältverk med ett av Japans största museer för modern konst!

Inujima (犬島) ligger i Seto Inland Sea utanför Okayama och var för ca 100 år sedan ett centrum för kopparutvinning och ett av landets större smältverk låg här. Plötsligt fallande kopparpriser gjorde dock hela verksamheten olönsam och anläggningen övergavs efter bara tiotalet år. Ruinen efter detta smältverk är numera ett både inomhus- och utomhusmuseum med modern konst, där det mesta av de utställda objekten har gjorts med delar ur det gamla smältverket. Hela ön, som är ganska liten, man kan gå runt ön på en timme ungefär, är full av gallerier och konstobjekt är placerade lite varstans utomhus också. 

okamoto_15_inujima.jpg

Ön är också känd för sin forna stenbrytning. Flera av landets slott, däribland Osakas och Okayamas slott har en grund av sten härifrån.

okamoto_16_art.jpg

När stenbrytningen gick för fullt bodde det 6,000 personer här. Nu är den fasta befolkningen bara 60 personer, men befolkningsutvecklingen har faktiskt vänt; det flyttar in yngre familjer då och då.

Här en sida där du hittar instruktioner om hur man tar sig till Inujima en bit ner på sidan.

Kurashiki

okamoto_17_kurashiki.jpg

Kurashiki (倉敷) ligger ganska nära prefekturhuvudstaden. Det är en liten och gammal stad med en strategisk kanal som flitigt användes för varufrakter, framför allt ris. Just på grund av stadens roll som handelsstation, så är den fylld med vackra gamla lagerlokaler som idag byggts om och blivit muséer, kaféer, restauranger och allehanda butiker, ofta lockandes med lokalt producerat hantverk. Ohara Museum är det största och mest berömda museet med en stor samling västerländsk konst.

okamoto_18_kurashiki.jpg

Kurashiki är litet och riktigt mysigt och väl värt den ca 15 minuter långa tågresan mellan Okayama och Kurashiki på JR Sanyo Line. Kurashiki har för övrigt också en egen Shinkansen-station - Shin-Kurashiki - men den ligger längre bort från stadskärnan och enbart det “långsamma” Shinkansen-tåget - Kodama - stannar här.

En länk på resan till Shikoku

Om ni tänker besöka Shikoku med tåg, så är det i Okayama ni byter från Shinkansen till tåget som tar er över den enda järnvägsbron mellan Honshu och Shikoku, ned till Kagawa prefektur. Det är Japan Railways hela vägen, så har ni ett Japan Rail Pass så är resan redan betald. Men om du inte har ett Japan Rail Pass så är det faktiskt både snabbare och billigare att ta bussen.

Till sist några blandade foton från Okayama:

Teatermasker på display i Kibitsu-templet

Teatermasker på display i Kibitsu-templet

Ostronodlingar i havet utanför Okayama. Kan passa på att rekommendera japanska ostron om du gillar ostron. Bäst nu på hösten.

Ostronodlingar i havet utanför Okayama. Kan passa på att rekommendera japanska ostron om du gillar ostron. Bäst nu på hösten.

Modern konst i det gamla kopparverket på Inujima.

Modern konst i det gamla kopparverket på Inujima.

Tagged with Resor, Historia.

September 19, 2019 by Dag Klingstedt.
  • September 19, 2019
  • Dag Klingstedt
  • Resor
  • Historia
Newer
Older

JAPANBLOGGEN JAPANBLOGGEN

OM JAPAN FRÅN JAPAN PÅ SVENSKA

Efter drygt 40 år i och med Japan berättar vi här om allt som gör Japan till ett av världens mest fascinerande länder. Allmänna råd och tips, resor, platser, människor, upplevelser, design, teknik och lite ekonomi och politik.

NU 1169 INLÄGG

  • Bloggen
  • Om Japanbloggen / Kontakt
  • Japan-info
  • Samarbeta med Japanbloggen
  • Vädret i Japan
  • Inlägg månadsvis
  • Dags Privata
  • Länkar
jgg-reklambanér_sushi.jpeg
paypal_support.jpg

Klicka för mera information!

help_japan_coronaversion.jpg
saidkarlsson.jpg
  • Arkitektur (1)
  • Bo i Japan (1)
  • Byggnadsindustri (1)
  • Miljö (1)
  • Mode (1)
  • Sverige i Japan (1)
  • Sötsaker (1)
  • Teppanyaki (1)
  • Tyfoner (1)
  • Wagyu (1)
  • YouTube (1)
  • video (1)
  • Diverse (2)
  • Audio (2)
  • Kina (2)
  • Kuriosa (2)
  • Kärnkraft (2)
  • Natur (2)
  • Nöjen (2)
  • Personligheter (2)
  • covid (2)
  • kawaii (2)
  • resor (2)
  • Affärskoncept (3)
  • Länkar (3)
  • DIverse (4)
  • Guider (4)
  • Japanska egenheter (4)
  • Krångliga Japan (4)
  • Restauranger (4)
  • Traditioner (5)
  • Anime (6)
  • Helgdagar (6)
  • Idrott (6)
  • Mobiltelefoni (6)
  • Shopping (6)
  • Appar (7)
  • Klimat (7)
  • Media (7)
  • Spel (7)
  • Japan-fakta (9)
  • Japanska favoritkrogar (9)
  • Trender (9)
  • 10 saker (11)
  • Ekonomi (11)
  • Tokyo (11)
  • Väder (11)
  • Kommunikationer (12)
  • Unika Japan (13)
  • Historia (14)
  • Skoj (15)
  • Hotell (16)
  • Pryl-Japan (18)
  • Japanska Designklassiker (19)
  • Sport (20)
  • Språk (20)
  • Tåg (20)
  • Japanbloggen (21)
  • Naturkatastrofer (24)
  • Evenemang (28)
  • Flyg (31)
  • Kultur (32)
  • Prylar (34)
  • Hälsa (35)
  • Reklam (37)
  • Motor (39)
  • Politik (43)
  • Covid-19 (46)
  • Video (59)
  • Tips (61)
  • Popkultur (68)
  • Kvinnor och män (83)
  • Design (114)
  • Teknik (116)
  • Mat och Dryck (120)
  • Diverse (132)
  • Affärer - Industri (167)
  • Samhälle (214)
  • Resor (299)
Currency Converter

 

Senaste inläggen

Bloggen
Osaka - trendigaste destinationen 2025 enligt TripAdvisor
about a month ago
OSAKA WORLD EXPO 2025 - årets största japanska evenemang
about a month ago
Ny Shinkansen med brittisk inredning
about a month ago
Hanami-säsongen är nu i full sving i stora delar av Japan
about a month ago
Nytt rekord: 651 miljoner hotellnätter i Japan 2024!
about 2 months ago
Aprilväder i början av mars
about 2 months ago
Japanska egenheter #4: Bilparkering
about 2 months ago
Japanska egenheter #3: (Nästan) inget snattande
about 2 months ago
Japanska egenheter #2 : Cyklar
about 2 months ago
Japanska egenheter #1: I Japan kan siffror bli ord
about 3 months ago
Varför inte sova på en billig nattbuss istället för på ett betydligt dyrare hotell?
about 3 months ago
Körsbärsblomning 2025
about 3 months ago
Nytt besöksrekord för 2024 - nästan 37 miljoner.
about 3 months ago
Uppdatering av Japanska Pengar
about 4 months ago
God Jul från ett snöfritt Tokyo
about 4 months ago
Honda och Nissan diskuterar en sammanslagning
about 4 months ago
Shinkansen - 60 år!
about 5 months ago
Japan - tåglandet över alla andra
about 5 months ago
Nya rekord i resandet till Japan - flygtrafiken är back in business
about 5 months ago
Rekordmånga kvinnor invalda till riksdagen i söndags
about 6 months ago
  • Affärer - Industri
  • Covid-19
  • Design
  • Diverse
  • Evenemang
  • Flyg
  • Hälsa
  • Japanbloggen
  • Kultur
  • Kvinnor och män
  • Mat och Dryck
  • Motor
  • Naturkatastrofer
  • Politik
  • Popkultur
  • Prylar
  • Reklam
  • Resor
  • Samhälle
  • Sport
  • Teknik
  • Tips
  • Video

twitter
linkedin
pinterest
facebook-unauth

Copyright, if not otherwise indicated, KOYA Co., Ltd. Powered by Squarespace 7.