East Japan Railway (JR East) har tillsammans med handelshuset Marubeni och Toshiba skrivit kontrakt med Bangkok Metro Public Company om att bygga en 23 km lång järnväg i Bangkok med 16 stationer som ska vara funktionell under 2016. Detta blir den fjärde rälsburna trafikleden i Bangkok efter BTS Skytrain, t-banan MRT och tåget ut till Suvarnabhumi - "Airport of Smiles".
JR East är det största japanska järnvägsbolaget, då man sköter om en stor del av den rälsburna trafiken in och ut ur Tokyo, inklusive Shinkansen. Det är ett av de sju regionala bolag som bildades när JNR, Japan National Railways - det statliga järvägsbolaget, privatiserades 1987.
Bolagets mest trafikintensiva linje är Yamanote-linjen, en ringlinje som omsluter Tokyos centrala delar med 29 stationer. Man kan med fog kalla den för Tokyos kroppspulsåder, då den knyter ihop nästan alla större centra i stadskärnan och dessutom agerar som terminus för de pendeltåg som kommer in från stadens ytterområden. Det är bara två av stationerna som inte är kopplade till andra järnvägs- eller t-banelinjer.
I snitt 3,68 miljoner passagerare åker med Yamanote-linjen varje dag. Det ska då divideras med 29 stationer. Jämför man med Londons t-bana, så har vi där 2,7 miljoner passagerare dividerat på 275 stationer. Då förstår ni varför Tokyos järnvägar är kända för att vara extremt fullpackade i rusningstid.
Jag har tidigare skrivit om hur relativt ointresserade japanska företag har varit av att exportera produkter (exporten är bara drygt 15% av BNP, att jämföra med ca 55% för Sverige), men det blåser nu lite nya vindar då man äntligen, efter 20 år av inhemsk stagnation, börjat greppa att man nu måste ut i världen för att hitta alternativa marknader då Japan oundvikligen blir en mindre och äldre marknad. En potentiellt mycket stor exportmarknad är just den för transportsystem. Att säga att Japan har god erfarenhet av att bygga stora, komplicerade och säkra järnvägssystem är ju ingen överdrift, och när nu Asien går framåt med stormsteg, ökar kravet på effektiva transportsystem för både folk och varor. JR East bjuder nu på ett projekt för att bygga en snabbtågslinje mellan Malaysia och Singapore. JR Central har precis sålt teknik för att renovera kontrollsystemet för Taiwans snabbtåg och Tokyo Metro, det privata t-banenätet i Tokyo, är partner i ett tågprojekt i Hanoi. Mera lär det bli, och inte bara i Asien. Marmaray-tunneln, som öppnades förra veckan, binder ihop Europa och Asien med en järnvägslinje 60 meter under Bosporen i Turkiet. Japanska Taisei Corporation var byggherre för detta tillsammans med två turkiska partners.
Det är lite synd att den svenska marknaden är lite liten. Det vore trevligt om man kunde ha komforten och hastigheten hos Shinkansen på svenska järnvägar. Lär nog aldrig hända är jag rädd; om inte den globala uppvärmningen gör att vi får en massinvandring när södra Europa invaderas av Sahara, förstås.