• Bloggen
  • Om Japanbloggen / Kontakt
  • Japan-info
  • Samarbeta med Japanbloggen
  • Vädret i Japan
  • Inlägg månadsvis
  • Dags Privata
  • Länkar

JAPANBLOGGEN JAPANBLOGGEN

  • Bloggen
  • Om Japanbloggen / Kontakt
  • Japan-info
  • Samarbeta med Japanbloggen
  • Vädret i Japan
  • Inlägg månadsvis
  • Dags Privata
  • Länkar

Japans vackraste tåg (?)

Jag lovar att det inte ska bli några fler tåginlägg på ett tag - efter detta inlägg..

Här har en YouTuber sammanställt en samling videos av de tio olika tåg som hen tycker är de vackraste i Japan. "Vackert" är ju ett ytterst subjektivt begrepp, och jag håller kanske inte med videomakarens alla val, men jag vill ändå visa detta för att åskådliggöra en egentligen ganska egendomlig grej, nämligen detta att japanska järnvägsbolag alltid verkar yrka på att ha en egen unik design på sina tåg. Man kan tycka att detta är ett slöseri med tid och pengar, varför inte bara ha en sorts tåg per användningsområde och kanske köra en egen färgsättning bara? Det handlar dock om att tågföretagen känner en stor stolthet över sitt varumärke och helst vill att detta ska synas i en egen formgivning. Faktum är att det till och med finns tåg med unik design för sin linje, dvs att samma bolag har olika utseenden på olika tåg beroende av vilken linje tåget trafikerar. Här kan nämnas i princip alla tåg som trafikerar sträckor mellan innerstad och flygplatser och även tåg på linjer som går till välkända turistorter.

Ett tåg som inte finns med i ovanstående samling är Narita Express. Kanske inte vackert, men med en egen, unik formgivning som uttrycker styrka och självkänsla. Den relativt platta och höga fronten är inte något under av aerodynamisk effektivitet, mera som en knuten näve som rusar fram över bygden. Tåget når dock inga Shinkansen-hastigheter, så det var nog inte den viktigaste punkten när tåget togs i bruk 1991.

Narita Express är ritat av GK Design, Japans och ett av världens största industridesignföretag, kanske mest kända för att ligga bakom formen på det mesta som kommer från Yamaha, både motorcyklar, instrument och audioprodukter.

Tagged with Tåg, Kommunikationer, Affärer - Industri, Design.

December 1, 2018 by Dag Klingstedt.
  • December 1, 2018
  • Dag Klingstedt
  • Tåg
  • Kommunikationer
  • Affärer - Industri
  • Design

Tokyos T-bana håller tiden (nästan jämt)

När vi ändå är inne på rälsbunden trafik i Japan, så har vi här en video som beskriver hur Tokyo Metro (ett av stadens två t-baneföretag) arbetar för att hålla tidtabellen. Ett imponerande kvalitetsarbete och intressant för den som vill lära sig om hur en inriktning på detaljerade lösningar lönar sig.

Jag vill dock notera att de perrongdörrar som installeras i slutet av videon, något som är till för att förhindra att folk hoppar för att begå självmord, fortfarande är installerade på enbart en liten del av Tokyos alla tågperronger. Det vore önskvärt om Tokyo stad, tillsammans med järnvägsbolagen, jobbade för att finansiera dessa dörrar, givetvis samtidigt som man borde fundera kring hur man borde forma ett samhälle där färre människor får lust att ta livet av sig.

Givetvis nämner man inte att just självmorden är den största orsaken till förseningar. Då nästan alla linjer har kopplingar till andra linjer, så kan ett självmord innebära förseningar för miljontals passagerare. Man nämner inte heller att det numera faktiskt händer - även om det är mycket sällan - att tåg blir försenade pga tekniska problem, något som uppenbarligen beror på personalbrist, ett av dagens större problem i Japan. Men på det hela taget är Tokyos T-bana alltså ett under av punktlighet.

Tagged with Affärer - Industri, Kommunikationer.

November 28, 2018 by Dag Klingstedt.
  • November 28, 2018
  • Dag Klingstedt
  • Affärer - Industri
  • Kommunikationer

Shinkansens historia i korthet

Här en trevlig och välproducerad video om Shinkansen - världens första snabbtåg - och dess historia. Väl värd att titta på även om man inte är tågnörd.

Det enda retfulla är berättarens envisa och felaktiga uttal av själva ämnet han avhandlar. Det heter nämligen shinkansen och inte shinkanzen.

Om någon undrar varifrån uttrycket “bullet train” kommer ifrån, så är det faktiskt från japanskan, då begreppet “snabbtåg” redan tidigt uttrycktes dangan ressha (弾丸列車), ordagrannt bullet train, tåget som går som ett skott.

Något som få känner till, är att Shinkansen planerades redan på 1930-talet. Det finns segment av dagens Tokaido Shinkansen-bana (mellan Tokyo och Osaka) som byggdes redan före andra världskriget. Man hade minst sagt ambitiösa planer: man ville bygga en tunnel över till Korea (som då i princip var en japansk prefektur) och sedan fortsätta ända till Peking, då man då ännu optimistiskt trodde sig kunna erövra hela Kina. Kriget och de enorma kostnaderna för att bygga upp landet efter den stora förödelsen gjorde att det hela självklart försenades. Trots allt ett förbluffande arbete att kunna ha världens första snabbtåg i trafik bara 19 år efter andra världskrigets slut.

En intressant och av många förbisedd aspekt av hela Shinkansen-projektet, är att det återförde tåget till en legitim position på persontrafikområdet. Under 50-talet hade de flesta bedömare en fast tro på att bilen skulle ersätta tåget och att flyget skulle ersätta passagerarfartygen, men Shinkansen bevisade att rälsbunden trafik faktiskt hade sin glansperiod framför sig snarare än bakom sig.

Tagged with Teknik, Affärer - Industri, Tåg.

November 27, 2018 by Dag Klingstedt.
  • November 27, 2018
  • Dag Klingstedt
  • Teknik
  • Affärer - Industri
  • Tåg
Carlos Ghosn (uttalas Gåån), har fått ett abrupt slut på en framgångsrik karriär som företagsledare.Foto: Bertel Schmitt (Creative Commons license)

Carlos Ghosn (uttalas Gåån), har fått ett abrupt slut på en framgångsrik karriär som företagsledare.

Foto: Bertel Schmitt (Creative Commons license)

Nissans räddare i nöden är anhållen och sparkad

Carlos Ghosn (uttalas Gåån), har fått ett abrupt slut på en framgångsrik karriär som företagsledare.Foto: Bertel Schmitt (Creative Commons license)

Carlos Ghosn (uttalas Gåån), har fått ett abrupt slut på en framgångsrik karriär som företagsledare.

Foto: Bertel Schmitt (Creative Commons license)

Den brasiliansk-franske affärsmannen Carlos Ghosn, styrelseordförande i Renault, Nissan och Mitsubishi Motors fram till förra torsdagen, sitter anhållen misstänkt för att ha låtit ett dotterbolag till Nissan betala hans lyxbostäder i Sydamerika, Europa och Mellanöstern utan att deklarera detta som löneförmån. Oavsett om han är skyldig eller inte, så avslöjar detta hur förhållandet mellan Renault och Nissan inte är så gott som man kunnat tro. Rekishikan har skrivit ett utförligt inlägg om "Palatskuppen i Nissan" vilket ger en inblick i hur många japanska företag fungerar.

Tagged with Affärer - Industri.

November 26, 2018 by Dag Klingstedt.
  • November 26, 2018
  • Dag Klingstedt
  • Affärer - Industri
Modehöjden är väl relativt låg, men det priset får man betala om man ska vara varm i hemmet i Japan. Inbyggda finesser är en fallucka där bak för toabesöket och hål i luvan för råttsvansarna.Foto: Bibi Lab

Modehöjden är väl relativt låg, men det priset får man betala om man ska vara varm i hemmet i Japan. Inbyggda finesser är en fallucka där bak för toabesöket och hål i luvan för råttsvansarna.

Foto: Bibi Lab

Mysoverall för kyliga japanska hem

Modehöjden är väl relativt låg, men det priset får man betala om man ska vara varm i hemmet i Japan. Inbyggda finesser är en fallucka där bak för toabesöket och hål i luvan för råttsvansarna.Foto: Bibi Lab

Modehöjden är väl relativt låg, men det priset får man betala om man ska vara varm i hemmet i Japan. Inbyggda finesser är en fallucka där bak för toabesöket och hål i luvan för råttsvansarna.

Foto: Bibi Lab

Att ett land som Japan, som bygger några av världens mest avancerade snabbtåg, bilar, motorcyklar, flygplan och rymdraketer, inte verkar veta hur man bygger hus och lägenheter som är varma under relativt milda vintrar är för mig en ständig gåta. Eller gåta och gåta, det är egentligen att jämföra äpplen och päron. Gåtans lösning är enkel: det handlar nämligen inte om teknik, utan om byggbolagens och hyresvärdarnas vinster och om att individen helt enkelt inte ser det som ett problem. Om man inte är uppväxt på Hokkaido, längst upp i norr, där man faktiskt är tvingad att bygga varmare hus, så vet nämligen de flesta japaner inte hur det är att bo i ett hus som håller värmen dygnet runt. Man har inte referenserna och ser det därför som något naturligt att det blir kallt även inomhus när utomhustemperaturen faller.

Elkostnaden är bara marginellt dyrare än i Sverige, men den dåliga isoleringen gör att man tvingas elda för kråkorna, så det är brukligt att stänga av värmen när man lämnar hemmet för att spara in på elräkningen. När man återkommer så får man då elda på en stund innan det blir behagligt.

Med ansiktsmasken blir man ännu varmare och kan dessutom leka att man är en ninja.Foto: Bibi Lab

Med ansiktsmasken blir man ännu varmare och kan dessutom leka att man är en ninja.

Foto: Bibi Lab

Denna situation gör att många tillverkare hittar på diverse attiraljer för att göra hemmet något mera människovänligt. Det finns elfiltar, eluppvärmda mattor, bord med värmelampa under bordskivan, eluppvärmda tofflor, och, inte att förglömma, eluppvärmda toalettsitsar. På min personliga önskelista står eluppvärmt tangentbord, då jag har en tendens att frysa om händerna när det är som kallast.

Här ser vi ett plagg som formgivits för att hålla nästan 100% av kroppen varm. Den talar givetvis sitt tydliga språk om inomhusklimatet på vintern i en normal japansk bostad. Plagget är ju som synes inget man går ut i, utan bara avsett att bäras när man är ensam hemma eller tillsammans med någon man inte behöver skämmas inför. Och för den som vill veta, så ja, den har en fallucka där bak när man behöver göra ett hastigt toalettbesök.

Tagged with Design, Klimat, Affärer - Industri.

November 14, 2018 by Dag Klingstedt.
  • November 14, 2018
  • Dag Klingstedt
  • Design
  • Klimat
  • Affärer - Industri
Photo by wang xi on Unsplash

Photo by wang xi on Unsplash

Ledsen för en tids inläggstorka

Photo by wang xi on Unsplash

Photo by wang xi on Unsplash

Jag är ledsen för att inläggen har varit få och oregelbundna den senaste tiden. Vi hade dels nytt rekord i antalet gäster på våra gourmetguidningar under oktober och dels så råkade hustrun bryta foten, vilket gjorde att större delen av hushållsarbetet föll på undertecknad.

Då hustrun nu äntligen är befriad från sina kryckor så ska takten kunna öka igen.

Tagged with Japanbloggen.

November 14, 2018 by Dag Klingstedt.
  • November 14, 2018
  • Dag Klingstedt
  • Japanbloggen
Robot från Fritz Langs klassiker Metropolis från 1927.

Robot från Fritz Langs klassiker Metropolis från 1927.

Ungt japanskt företag lovar robotiserade hem inom fem år

Robot från Fritz Langs klassiker Metropolis från 1927.

Robot från Fritz Langs klassiker Metropolis från 1927.

Preferred Networks är ett fyra år gammalt japanskt företag som arbetar med att utveckla program som utnyttjar artificiell intelligens. Man arbetar inom områden som transport, där man utvecklar system för självkörande bilar tillsammans med Toyota, tillverkningsindustri, där man arbetar med robotar och verktyg tillsammans med Fanuc och Hitachi, och hälsovård, där man hjälper Japans National Cancer Center med att utveckla bildanalyssystem för att snabbare kunna diagnosticera cancer.

Men allt detta mycket kvalificerade arbete har inte gjort de riktigt välkända utanför respektive industrier. Istället är det robotar i hemmet som kommer att sätta upp den fortfarande lilla firman på världskartan. VDn Toru Nishikawa, endast 35 år fyllda, menar nämligen att man kommer att kunna släppa robotar för hemmet inom fem år. Robotar som arbetar som hjälpredor, lagar mat, tvättar och städar upp hemmet medan man är på jobbet. Man visade en prototyp på den stora CEATEC-mässan i Tokyo härom veckan som kunde städa upp ett mycket ostädat barnrum på ett korrekt sätt.

Nishikawa menar att "utvecklingen av robotar kommer att följa samma bana som utvecklingen av datorer. Precis som att datorer först var stora som små hus och användes bara av mycket stora företag men sedan utvecklades till kompakta apparater som används av nästan alla, så kommer robotar att gå från enbart industriella ändamål till personliga modeller som kan hjälpa folk i deras dagliga liv."

Marknaden för personliga robotar väntas bli gigantisk, inte minst för att världens befolkning blir allt äldre och i större behov av olika former av assistans. Företaget tror på en världsmarknad värd hundratals miljarder US-dollar, och japanska analytiker håller med. Man värderar Preferred Networks till två miljarder USD, vilket gör det till det högst värderade av alla start-ups i Japan idag. Nishikawa säger oblygt att man vill bli robotindustrins Apple eller Google. Med t ex Toyota i ryggen så låter det faktiskt möjligt.

Här en video som visar en hemstädande robot från Preferred Networks monter på CEATEC-mässan. Det går inte så snabbt, men utvecklingen har ännu långt kvar att gå.

Tagged with Teknik, Affärer - Industri.

October 24, 2018 by Dag Klingstedt.
  • October 24, 2018
  • Dag Klingstedt
  • Teknik
  • Affärer - Industri
Nu är det inte ens två år kvar till sommar-OS i Tokyo 2020Foto: Public Domain

Nu är det inte ens två år kvar till sommar-OS i Tokyo 2020

Foto: Public Domain

Nedräkning till OS i Tokyo 2020

Nu är det inte ens två år kvar till sommar-OS i Tokyo 2020Foto: Public Domain

Nu är det inte ens två år kvar till sommar-OS i Tokyo 2020

Foto: Public Domain

Som en liten tjänst till läsekretsens sportfantaster, så har vi installerat en liten timer som räknar ned dagar, timmar och minuter till den 24:e juli 2020 då sommar-OS invigs i Tokyo. Du hittar den i spalten till vänster om du läser på en dator och längre ned, under inläggen, om du läser på mobilen.

Tagged with Sport, Japanbloggen.

October 5, 2018 by Dag Klingstedt.
  • October 5, 2018
  • Dag Klingstedt
  • Sport
  • Japanbloggen
Newer
Older

JAPANBLOGGEN JAPANBLOGGEN

OM JAPAN FRÅN JAPAN PÅ SVENSKA

Efter drygt 40 år i och med Japan berättar vi här om allt som gör Japan till ett av världens mest fascinerande länder. Allmänna råd och tips, resor, platser, människor, upplevelser, design, teknik och lite ekonomi och politik.

NU 1180 INLÄGG

  • Bloggen
  • Om Japanbloggen / Kontakt
  • Japan-info
  • Samarbeta med Japanbloggen
  • Vädret i Japan
  • Inlägg månadsvis
  • Dags Privata
  • Länkar
jgg-reklambanér_sushi.jpeg
paypal_support.jpg

Klicka för mera information!

help_japan_coronaversion.jpg
saidkarlsson.jpg
  • Arkitektur (1)
  • Bo i Japan (1)
  • Byggnadsindustri (1)
  • Miljö (1)
  • Mode (1)
  • Sverige i Japan (1)
  • Sötsaker (1)
  • Teppanyaki (1)
  • Tyfoner (1)
  • Wagyu (1)
  • YouTube (1)
  • video (1)
  • Diverse (2)
  • Audio (2)
  • Kina (2)
  • Kärnkraft (2)
  • Natur (2)
  • Nöjen (2)
  • Personligheter (2)
  • covid (2)
  • resor (2)
  • Affärskoncept (3)
  • Kuriosa (3)
  • Länkar (3)
  • kawaii (3)
  • DIverse (4)
  • Guider (4)
  • Japanska egenheter (4)
  • Krångliga Japan (4)
  • Restauranger (4)
  • Anime (6)
  • Helgdagar (6)
  • Idrott (6)
  • Mobiltelefoni (6)
  • Shopping (6)
  • Traditioner (6)
  • Appar (7)
  • Klimat (7)
  • Media (7)
  • Spel (8)
  • Japan-fakta (9)
  • Japanska favoritkrogar (9)
  • Trender (9)
  • 10 saker (11)
  • Ekonomi (11)
  • Tokyo (11)
  • Väder (11)
  • Kommunikationer (12)
  • Unika Japan (13)
  • Historia (14)
  • Skoj (15)
  • Hotell (16)
  • Pryl-Japan (18)
  • Japanska Designklassiker (19)
  • Sport (20)
  • Språk (20)
  • Tåg (20)
  • Japanbloggen (21)
  • Naturkatastrofer (24)
  • Evenemang (28)
  • Flyg (32)
  • Kultur (33)
  • Prylar (34)
  • Hälsa (35)
  • Reklam (37)
  • Motor (39)
  • Politik (43)
  • Covid-19 (46)
  • Video (59)
  • Tips (61)
  • Popkultur (68)
  • Kvinnor och män (83)
  • Design (114)
  • Teknik (118)
  • Mat och Dryck (120)
  • Diverse (132)
  • Affärer - Industri (167)
  • Samhälle (216)
  • Resor (302)
Currency Converter

 

Senaste inläggen

Bloggen
Japanska tekniska genombrott: 1000 gånger mer ström och 4 miljoner gånger snabbare internet
about a day ago
Nya besöksrekord i Japan
about 3 days ago
Gulliga maskotar över hela Japan
about 2 weeks ago
Arbetskraftsbrist i Japan
about a month ago
Honda satsar på återanvändbara raketer
about a month ago
Rekordförsäljning av nya Nintendo Switch 2
about a month ago
Haneda och Narita återigen bland världens bästa flygplatser
about a month ago
Nu möjligt att hitta varma källor i Japan där tatueringar godtas
about a month ago
Stölder i Japan
about a month ago
Sommarfestivaler i Japan är värda ett besök
about a month ago
Osaka - trendigaste destinationen 2025 enligt TripAdvisor
about 3 months ago
OSAKA WORLD EXPO 2025 - årets största japanska evenemang
about 3 months ago
Ny Shinkansen med brittisk inredning
about 3 months ago
Hanami-säsongen är nu i full sving i stora delar av Japan
about 3 months ago
Nytt rekord: 651 miljoner hotellnätter i Japan 2024!
about 4 months ago
Aprilväder i början av mars
about 4 months ago
Japanska egenheter #4: Bilparkering
about 4 months ago
Japanska egenheter #3: (Nästan) inget snattande
about 4 months ago
Japanska egenheter #2 : Cyklar
about 5 months ago
Japanska egenheter #1: I Japan kan siffror bli ord
about 5 months ago
  • Affärer - Industri
  • Covid-19
  • Design
  • Diverse
  • Evenemang
  • Flyg
  • Hälsa
  • Japanbloggen
  • Kultur
  • Kvinnor och män
  • Mat och Dryck
  • Motor
  • Naturkatastrofer
  • Politik
  • Popkultur
  • Prylar
  • Reklam
  • Resor
  • Samhälle
  • Sport
  • Teknik
  • Tips
  • Video

twitter
linkedin
pinterest
facebook-unauth

Copyright, if not otherwise indicated, KOYA Co., Ltd. Powered by Squarespace 7.