Mord och vapenlagar i Japan

Det går oftast inte en vecka utan att ett eller ett par mord sker i Japan. Det är trots allt ett land med 126 miljoner invånare. Det är också ett land där stressnivån kan vara mycket hög med nolltolerans för individuella misstag och där föråldrade sociala strukturer uppmuntrar mobbning. Samtidigt är förståelsen för existensen av mentala problem relativt låg och diagnostiseringen och behandlingen av dessa är ofta inte speciellt god.

De flesta av dessa mord brukar handla om antingen föräldrar som dödar sina barn eller vice versa. Svartsjukemord är också vanligt, där pojkvännen som fick korgen tar livet av sin fd flickvän. Man kan nog i minst nio fall av tio säga att det handlar om personer med mentala problem.

Tidigt denna morgon inträffade för ovanlighetens skull ett kvalificerat massmord, då en 26-årig man gick in på ett boende för mentalpatienter med en väska full med knivar och andra vassa verktyg. 19 döda och 26 skadade varav 20 svårt. Han hade tidigare arbetat på boendet.

Man vill säga två saker här: Man önskar dels att japanska staten skulle sluta skyffla över alla mentala problem på de individuella familjerna och se till att vårdapparaten kan ta hand om alla dessa stackare, både tidigare och mera effektivt (alltså inte bara inlåsning och elchocker). Sedan tackar man å andra sidan staten för att man sett till att det nästan är omöjligt för en normal japan att få tag i handeldvapen. Om grabben på vårdhemmet hade haft ett halvautomatiskt vapen av det slag som används vid många masskjutningar i USA, så hade dödstalet varit mycket högre. Det är ju så enkelt som att det krävs en relativt störd människa för att han eller hon ska sticka en kniv i någon; betydligt enklare att avfyra en pistol eller ett gevär på ett avstånd.

Rekishikan skriver också om massmord denna morgon, och om hur trenden går mot flera sådana även i Japan.

LINE - den japanska meddelande-appen till börsen

LINE är företaget som skär guld med sina gulliga tecknade figurer.

BIld: LINE

LINE heter en japansk applikation för text- och röstkommunikation över internet. Den är inte speciellt känd i västvärlden, men den har en mycket stor marknadsandel hemma i Asien. Exempelvis 94% av marknaden i Japan, 85% i Thailand, 83% i Taiwan och 66% i Indonesien. Programmet har sitt ursprung efter trippelkatastrofen i mars 2011, då vanlig mobiltelefoni blev utslagen medan IP-telefoni fortfarande fungerade hyfsat. LINE, ett dotterbolag till koreanska Naver, firman bakom landets populära webbportal med samma namn, har under dessa fem år vuxit till Asiens största leverantör av meddelande-appar; faktum är att ingen av bloggens japanska bekanta med smartphones saknar Line i luren. Programmet finns för både iOS, Android, PC och Mac, vilket givetvis är ett stort plus. Det är gratis att ringa och texta, och vad LINE istället tjänar pengar på är diverse kringtjänster, framför allt försäljningen av så kallades “stickers”, små tecknade bilder som man kan skicka i ett textmeddelande. Man erbjuder också betaltjänster, sökning av deltidsarbetstillfällen och videoströmning, med mera. De figurer man själva utvecklat som “stickers” har man nu även börjat licensiera till tillverkare av leksaker, fysiska klistermärken, pappersvaror, mm.

Det har varit på gång tidigare, men nu blir det äntligen en förväntad börsintroduktion och en dubbel sådan, ovanligt nog för ett japanskt företag. Man noteras i New York nu på torsdag, den 14:e juli och dagen därpå hemma i Tokyo. Teckningskursen är 3,300 yen och noteringen väntas plocka in 1,3 miljarder dollar med en bolagsvärdering på 6,9 miljarder dollar. Det förväntas därmed bli den största börsnoteringen för ett teknologiföretag under 2016.

Här har vi en rapport från Reuters angående noteringen.