Vad händer om man smittas av Covid-19 i Japan?

Foto: Insung Yoon via Unsplash

Foto: Insung Yoon via Unsplash

Vi har skrivit mycket om covid-19 i Japan, varav en hel del om hur landet klarat sig relativt väl, framför allt tack vare att befolkningen är duktig på att efterleva de regler som fastställts vara nödvändiga för att minimera spridningen av detta virus.

Idag ska vi istället berätta vad som händer om man trots social distansering och ständig ansiktsmask skulle bli smittad i Japan (detta gäller i prefekturen Kanagawa, granne med Tokyo i sydväst, och det kan vara något andra villkor som gäller i andra delar av landet). Vi pratar här om symptom som inte kräver sjukhusvård.

Om man börjar känna sig krasslig så ringer man till det lokala hälsocentrum som administrerar covid-19-fall. Där bokar man snabbt in en provtid på ett lokalt sjukhus. Vid provtagningen debiteras man för själva besöket (kanske en svensk hundring om man har japansk sjukförsäkring), men själva provet bekostas av prefekturen.

Provresultatet meddelas per telefon från kommunen dagen därpå och om man fått ett positivt resultat så blir man intervjuad i ungefär en timme. Man får i detalj berätta om var man varit, vad man gjort och vem man eventuellt har umgåtts med de sista fem dagarna före första symptomen.

Om man får ett positivt resultat och man bor med andra personer som inte är positiva, så blir man inbokad på ett hotell där man får stanna i en dryg vecka om ens situation inte förvärras. Kostnaden betalas av prefekturen och tre mål mat om dagen i form av matlådor man äter på rummet ingår. Transport från bostaden till hotellet med bil ombesörjs även den utan kostnad. Vårdpersonal finns på hotellet så bedömning och insats kan ske utan dröjsmål ifall symptom skulle förvärras.

Bentolåda levereras till rummet när man sitter i karantän på hotell.

Bentolåda levereras till rummet när man sitter i karantän på hotell.

Om man bor ensam eller om man är flera i hushållet som i princip samtidigt har positiva testresultat, så kan man sitta i karantän i hemmet. Då levereras mat i form av kokt ris i vakuumförpackning, frysta matlådor, misosoppa, curry- och pastarätter färdiga att värma, bröd, grönt te och juice. En pulsoximeter levereras också (och även en termometer om man inte har en hemma) för att mäta syresättningen i blodet, en viktig markör för lungornas funktion. Är man i behov av medicin som råkar ta slut under karantänen, så fixar man leverans även av detta. Med andra ord så ser man till att ingen smittad person ska behöva gå utanför dörren under karantäntiden.

Man anmodas att ladda ned en app till telefonen där man kan ange de viktiga siffrorna för dagen, men även med denna nedladdad så ringer man dagligen från kommunen för att höra hur man mår. Om man efter ca tio dagar har tre dagar i följd med en stabil situation utan feber, så kan man få återgå till ett "normalt" leverne, naturligtvis dock med anmodan om att tills vidare lyda de gängse reglerna om social distansering, hygien och användande av ansiktsmask.

Som ni förstår, så försöker man hålla ett så totalt grepp som möjligt om situationen, inklusive kontroll över var olika "clusters" har uppstått, samtidigt som man försöker undvika en stenhård lockdown. För undertecknad, som ju då i och för sig bara kan uppleva den japanska situationen, så ter sig detta som den "svenska modellen" fast med en annan och mera framgångsrik exekvering.

Här länkar med nummer till de lokala “hälsocentra” som koordinerar insatser om du skulle smittas med covid-19. Enbart japanska, men det funkar rätt så bra med Google Translate. Räkna med att du behöver ha tolkhjälp vid din sida om du inte talar japanska.

Och här en sida med länkar till resurser man kan ringa till där man kan tala andra språk än japanska.

Ministry of Health, Labor and Welfare har precis öppnat en ny hjälplinje för frågor kring Covid-19 med tolkhjälp på engelska och ett antal andra språk. Mera information hittar du här.