• Bloggen
  • Om Japanbloggen / Kontakt
  • Japan-info
  • Samarbeta med Japanbloggen
  • Vädret i Japan
  • Inlägg månadsvis
  • Dags Privata
  • Länkar

JAPANBLOGGEN JAPANBLOGGEN

  • Bloggen
  • Om Japanbloggen / Kontakt
  • Japan-info
  • Samarbeta med Japanbloggen
  • Vädret i Japan
  • Inlägg månadsvis
  • Dags Privata
  • Länkar

Foto: Duon Guyen via Unsplash

Äntligen OK att slippa ansiktsmask utomhus i Japan

Foto: Duon Guyen via Unsplash

En talesman för den japanska regeringen sa i förrgår onsdag att man nu anser att det inte längre är nödvändigt att använda ansiktsmask utomhus om det är möjligt att följa råden om social distansering. Dels är smittoläget stabilt för närvarande på en förhållandevis låg nivå och dels är man bekymrad över att vi har en som vanligt varm och fuktig sommar framför oss då ett flertal äldre får värmeslag varje år, en situation som givetvis inte förbättras med en mask framför näsa och mun.

Eftersom jag har umgåtts med japaner i snart 40 år, så misstänker jag dock att det inte kommer att ske någon generell lutning åt det maskfria hållet förrän folk ser riksdagsmän i TV-rutan utan ansiktsmask.

Visserligen är det små pyttesteg, men vi kanske kan se fram emot ett normalt liv i igen även i Japan.

UPPDATERING 11:e juni

Nu har det gått nästan en månad sedan man från regeringshåll sa att det nu är OK att inte bära mask utomhus om man håller på det sociala avståndet, men precis som jag trodde så har de allra flesta inte lagt bort ansiktsmasken utomhus. Man tar av sig masken, eller skjuter den under hakan, när man ska äta och dricka ute på lokal. Ute på kontor och andra arbetsplatser är det också mask som gäller.

Man har dock gått ut med ett ganska strängt råd om att skolelever inte ska bära mask när man har gymnastik. Detta då det börjar bli sommarvarmt i Japan (vi hade 30 plusgrader härom dagen i Tokyo-trakten) och man har redan sett fall av värmeslag bland idrottande ungdomar.

Tagged with Covid-19.

May 13, 2022 by Dag Klingstedt.
  • May 13, 2022
  • Dag Klingstedt
  • Covid-19

Turist sitter och beundrar ett slott i Hiroshima.

Foto: Mike Swigunski via Unsplash

Japan öppnar för turism i juni!?

Turist sitter och beundrar ett slott i Hiroshima.

Foto: Mike Swigunski via Unsplash

Premiärminister Kishida är i Europa och igår höll han tal i London. Där flikade han in att Japan skulle ändra sina regler för inresor till Japan i juni för att komma i paritet med andra G7-länder.

Enligt affärstidningen Nikkei så kommer ett slutgiltigt beslut att tas om två veckor, då man fått data på hur smittofallen utvecklats under denna vecka. Vi har nämligen Golden Week, en av tre lediga veckor under det japanska året. Många reser inrikes under ledigheten och det kan givetvis påverka smittospridningen. Om ingen radikal ökning av fallen sker, så verkar det alltså möjligt att turister ska kunna börja komma hit igen nästa månad.

Dock blir det med stor sannolikhet restriktioner i början; det diskuteras bland annat att börja med att höja inresekvoten från dagens 10,000 till 20,000 personer per dag, och man kan nog förvänta sig att det kan bli kvoteringar beroende av vilket land man kommer ifrån. En annan punkt är möjligheten att man till en början begränsar inresandet till gruppresor, då dessa anses vara lättare att administrera (läs hålla koll på) via reseföretagen.

Hur som helst, goda nyheter för alla som stått och stampat i väntan på att få resa. Hoppas bara att det håller och att viruset inte gör någon stor comeback.

Tagged with Resor, Covid-19.

May 6, 2022 by Dag Klingstedt.
  • May 6, 2022
  • Dag Klingstedt
  • Resor
  • Covid-19

Här en av Family Marts fler än 16,000 butiker hemma i Japan, denna uppe i Fukushima.

Foto: Kuha455405, Creative Commons License

Japansk närbutikskedja planerar för 1000 obemannade butiker

Här en av Family Marts fler än 16,000 butiker hemma i Japan, denna uppe i Fukushima.

Foto: Kuha455405, Creative Commons License

Den japanska närbutikskedjan FamilyMart meddelar att man nu har en färdig plan för att öppna ca tusentalet obemannade butiker fram till och med räkenskapsåret 2024. Detta blir den första storskaliga satsningen av det här slaget i Japan.

Anledningen bakom den ambitiösa planen är flerfaldig: kedjan, som expanderar med mellan 200 och 500 butiker varje år (man finns även i Taiwan, Kina, Filippinerna, Thailand, Vietnam, Indonesien och Malaysia), börjar få problem med att hitta tomter av den rätta storleken för en bemannad butik, personalens löner utgör ca 60% av butikens driftskostnader och man har också stora problem med att hitta personer att anställa, dels pga demografiska orsaker och dels för att många idag skyr obekväma arbetstider. Här i närheten, där vi är bortskämda med närmare tiotalet närbutiker inom bekvämt gångavstånd, utgörs uppskattningsvis hälften av personalen av importerad arbetskraft.

De andra stora närbutikskedjorna, 7-Eleven och Lawson, uppges vara på väg i samma riktning, och man samarbetar nu flitigt med de större elektronikproducenterna i landet för att skapa sensorstyrda system för en snabb och bekväm butiksupplevelse.

Tagged with Affärskoncept, Affärer - Industri.

May 5, 2022 by Dag Klingstedt.
  • May 5, 2022
  • Dag Klingstedt
  • Affärskoncept
  • Affärer - Industri

Det är alltjämt masken på som gäller i ett Japan som är känt för att inte göra något förhastat.

Foto: Djedj via Pixabay

Öppning för turister till Japan efter riksdagsval 25:e juli?

Det är alltjämt masken på som gäller i ett Japan som är känt för att inte göra något förhastat.

Foto: Djedj via Pixabay

Vi ser ännu inte ljuset i slutet av tunneln vad gäller möjligheter till inresa till Japan med ett turistvisum. Från regeringens sida säger man bara att man noggrant bevakar corona-läget både i Japan och i omvärlden för att kunna avgöra när det kan vara realistiskt att börja släppa in turister igen. Det är en fin balansgång mellan resebranschens svåra ekonomiska situation och både sjukvårdens och den japanska allmänhetens behov av en minimering av smittorisken.

Till saken hör att premiärminister Kishida åtnjuter relativt goda opinionssiffror, något som har en hel del att göra med att han anses ha skött pandemikrisen på att hyfsat gott sätt. Vaccinationstalen är höga och pressen på vårdapparaten har sjunkit.

Därför är den 25:e juli ett i frågan avgörande datum, då vi då har ett val till japanska överhuset. Rykten säger att Kishida inte kommer att riskera lägre popularitet innan dess genom att möjligen riskera högre smittotal via inresande turister. Jag tror personligen att detta nog är fallet, så jag hoppas att vi kan ses här i Japan under hösten (men om det sker ett visst insläpp innan dess, så är ingen gladare än jag, givetvis)!

Tagged with covid, resor, Politik.

April 26, 2022 by Dag Klingstedt.
  • April 26, 2022
  • Dag Klingstedt
  • covid
  • resor
  • Politik

Några hundratal av dessa har passerat genom och kontoret under årens lopp, framför allt under 80- och 90-talen.

Foto: Public Domain

Japanska designklassiker #19: 3,5-tumsdisketten

Några hundratal av dessa har passerat genom och kontoret under årens lopp, framför allt under 80- och 90-talen.

Foto: Public Domain

Sony introducerade 3,5-tumsdisketten 1981 och den var riktigt revolutionerande, och inte bara för att den var mindre än de tidigare versionerna av disketter. Att den var mindre och hade högre lagringskapacitet var nästan självklara ingredienser i framgångsformeln; det är ju liksom en av de japanska företagens paradgrenar. Förutom att man både krympte den i fysisk storlek och ökade det tillgängliga minnet, så var den dessutom otroligt smart designad.

Jag hann faktiskt inte använda de större “flexskivorna” då min första dator blev en Mac.

Foto: Public Domain

Istället för en mjuk skiva utan stabilt hölje, som kunde skadas på många olika sätt, så hade Sonys diskett ett hårt plastskal. Den gamla mjuka skivan förtjänade verkligen epitetet “floppy disk” (den kallades flexskiva i Sverige innan ordet diskett kom in i bilden via IBM). Den hade också en lucka framför ingången till själva skivan som drogs undan automatiskt när man förde in disketten i datorn. Det var också lättare att göra den icke-skrivbar för att skydda datan från raderingsmisstag. Det häftigaste, enligt min mening, var nog finessen att den var designad på ett sätt som gjorde att det var omöjligt att stoppa in den felvänd i diskettenheten.

Sony, som var sist med att upphöra med produktionen, kanske för att man kände ett moderligt ansvar, gjorde sina sista disketter hemma i Japan 2011. År 2000 var bästa försäljningsåret då enbart Sony levererade 47 miljoner disketter.

För den som vill nörda ner sig, så har ni här en video som beskriver detta bevis för att god design betalar sig i form av god försäljning. En nyhet för mig från videons innehåll, var att jag, som många, många andra, trodde att den första Macintosh-datorn från Apple var först i världen med disketten ifråga. Det visar sig att det istället var Hewlett-Packard som var världsetta året innan Macen kom.

Tagged with Teknik, Japanska Designklassiker.

April 26, 2022 by Dag Klingstedt.
  • April 26, 2022
  • Dag Klingstedt
  • Teknik
  • Japanska Designklassiker

Kombinationen äldre herre och en lokal izakaya är en mycket vanlig syn i Japan. Många intressanta samtal har förts över ett stort antal tallrikar med smårätter och likaledes stora antal ölsejdlar och/eller sakekoppar.

Nödläget upphör i hela Japan idag (plus andra covid-19-nyheter)

Kombinationen äldre herre och en lokal izakaya är en mycket vanlig syn i Japan. Många intressanta samtal har förts över ett stort antal tallrikar med smårätter och likaledes stora antal ölsejdlar och/eller sakekoppar.

Idag, den 21:a mars, har Japans regering hävt alla inhemska nödlägesrestriktioner, i alla fall tills vidare. Detta påverkar framför allt restaurangbranschen som nu kan hålla öppet och servera alkohol utan några begräsningar.

Här har vi lunchtid i skrivande stund och vi har inte varit ute på stan för att kolla läget, men vi misstänker att krogarna i de flesta fall kommer att fortsätta med sina plexiglasavgränsningar mellan borden ett tag till. Att folk fortsätter att ha munskydd på sig utanför hemmet (med undantag för när man äter och dricker på krogen, puben eller baren) är nog också ett säkert kort ännu en tid.

Samtidigt argumenterar Keidanren - Japans mäktiga arbetsgivareförening - för att ytterligare lätta på restriktioner vid inresor i landet. De har vid ett flertal tillfällen tagit till orda för att kritisera regeringens taktik vad gäller bemötandet av covid-19-pandemin. Nu säger man "Vi skulle önska att regeringen nu förklarar corona-viruset vara endemiskt så snart som möjligt." Man föreslår helt enkelt att man ska öppna landets gränser även för turister igen. För att göra detta praktiskt möjligt så föreslår man att man ska börja acceptera digitala dokument som bevis för vaccinering och att man ska förenkla tester vid inresandet. Man föreslår också att regeringen inför en central nationell databas för utförda vaccinationer, kopplat till det som kallas My Number-systemet, ett sorts personnummersystem, relativt nyligen genomfört, vars nytta ännu inte riktigt realiserats.

Regeringen överlägger nu om att erbjuda en fjärde vaccination, framför allt till den äldre delen av befolkningen, ett halvår efter den tredje injektionen. Jag fick min tredje spruta för en dryg vecka sedan, denna gång utan några som helst problem (fick lite feber efter andra sprutan).

Personer som vill komma över och utyttja våra tjänster på Japan Gourmet Guide fortsätter att öka i antal, och vi hälsa alla hjärtligt välkomna så snart turisterna är välkomna igen. Om vi bara kan fortsätta att se ett minskat antal smittofall, så vill optimisten i mig tro att Japan öppnar upp till sommaren.

Tagged with Covid-19, Restauranger, resor.

March 21, 2022 by Dag Klingstedt.
  • March 21, 2022
  • Dag Klingstedt
  • Covid-19
  • Restauranger
  • resor

Här en karta över Japan med jordbävningens utbredning utmärkt. Som ni ser så var den kännbar i drygt halva landet.

Bild: Japan Meteorological Agency

Relativt kraftigt skalv sent igår kväll

Här en karta över Japan med jordbävningens utbredning utmärkt. Som ni ser så var den kännbar i drygt halva landet.

Bild: Japan Meteorological Agency

Klockan var närmare midnatt igår kväll när vi fick uppleva den kraftigaste jordbävningen sedan det stora skalvet i mars 2011. Även denna gång låg epicentrum ute i havet utanför Fukushima, drygt 25 svenska mil nordöst om Tokyo. Magnituden var 7,4 däruppe medan vi här nere i Tokyo-trakten slapp undan med en fyra. Det skakade rätt så rejält under ett par minuter, men det enda som syntes som ett resultat av skalvet efteråt var några böcker som hade ramlat ned från en hylla.

Fyra personer omkom i samband med skalvet och drygt 100 personer rapporteras skadade. Att det skakade ordentligt nära epicentrum vittnar åtskilliga videofilmer och foton på sociala media om idag, och det kanske tydligaste beviset för storleken på skalvet är att ett Shinkansen-tåg faktiskt spårade ur. Man hade 78 passagerare ombord, men ingen skadades.

En tsunami-varning kom mycket snabbt efter skalvet men den här gången hade vågen en höjd av ca en meter, en liten fara jämfört med jättevågen som förstörde det mesta i sin framfart 2011.

Vi fick rapporter från kompisar från hela Tokyo-området under natten och denna förmiddag och en hel del rapporterade elavbrott, något vi tacksamt nog slapp. 

Som vanligt efter ett större skalv, så kommer man på att “nödväskan” de flesta japanska hem har bör ses över och fräschas upp med nya konserver och annat som kan behövas om man blir utan el eller gas en längre tid. Vad de flesta hem också har är ett enkelt gasolkök med utbytbara gasflaskor som säljs i princip överallt.

UPPDATERING 20/3

När det kommer en kraftigare jordbävning så brukar gator och vägar ta stryk; sprickor och ojämnheter blir ofta följden och det händer att man tillfälligt måste stänga av för motoriserad trafik. Å andra sidan är man förberedda på detta, och insatserna för att fixa problemen är mycket snabba och effektiva. Nedanstående bild visar hur det såg ut på en motorväg uppe i det drabbade området; det vänstra fotot visar hur det såg ut i torsdags morse, morgonen efter skalvet, och det högra fotot visar hur det såg ut ett drygt dygn senare, där sprickorna har lagats. Det är med andra ord treskift som gäller vid sådana här tillfällen.

Det är snabba puckar som gäller när vägar blir oframkomliga efter ett jordskalv. Bara ett drygt dygn mellan fotona.

Foto: NEXCO East

Tagged with Naturkatastrofer.

March 17, 2022 by Dag Klingstedt.
  • March 17, 2022
  • Dag Klingstedt
  • Naturkatastrofer

Strax före pandemin kom det ca 40,000 utländska besökare per dag till Japan. Nu är det max 5,000 som får komma in.

Covid-restriktioner för inresor lindrades 1:a mars - men turister fortfarande portförbjudna

Strax före pandemin kom det ca 40,000 utländska besökare per dag till Japan. Nu är det max 5,000 som får komma in.

Det går åt rätt håll med Covid-19-restriktionerna i Japan, även om det fortfarande är en bit kvar innan vi kan resa och leva precis som vanligt igen. Här har fortfarande nästan alla mask på sig i de flesta sammanhang utanför hemmet, och plexiglasskärmar mellan borden på krogen är fortfarande standard. Flaskorna med handsprit finns vid nästan alla ingångar till affärer eller krogar och ofta finns där också en kroppstemperaturmätare.

Vad gäller internationellt resande så lättade man en aning på restriktionerna nu den första mars. Nu kan personer med affärsvisum (ett visum där man har ett eller flera företag i Japan som officiellt tar emot någon som affärsbesökande från utlandet), sk “tekniska praktikanter” och så studenter. Man höjde sedan maximalt antal personer som får komma in i Japan till 5,000 per dag, och kraven på karantän lindrades (uppdatering 7:e mars: Man ökar antalet personer som kan anlända till 7,000 från den 14:e mars). Detta får dock fortfarande kritik från affärsintressen och den akademiska världen då det uppskattas finnas 400,000 personer utomlands med korrekta visum som väntar på att få komma hit.

Just nu sjunker antalet smittofall lite grann varje dag, men siffran är fortfarande relativt hög sedan omicron-varianten gjorde sitt inträde. Tråkigt nog så är det alltså fortfarande osäkert när regeringen anser sig kunna öppna upp landet för resande med turistvisum. Om bara siffrorna fortsätter att sjunka så är jag försiktigt hoppfull om att det kan öppnas till sommaren. Vi har nått en hög vaccinationsgrad (jag får min tredje spruta i morgon) , men då många även med tre tagna sprutor kan smittas så är det alltså ännu ingen riktigt avslappnad stämning. Man blåser inte faran över förrän man verkligen tror att faran är över.

Här en informativ webbsida med mera information på engelska om de procedurer man måste gå igenom för att kunna resa in med de olika visa som man nu öppnat upp för.

UPPDATERING 16:e mars

Antalet inresande med giltiga visum väntas nu ökas till 10,000 personer per dag från april. Samtidigt verkar det som om det “kvasi-nödläge” som rått i ett antal olika regioner sedan en tid nu kommer att hävas. Om allt går som det ska så bör det japanska “nattlivet” återvända till det normala snart. Antalet smittofall sjunker nu och läget verkar stabilt eller lättande på landets intensivvårdsavdelningar. Hoppet står nu till att inga nya aggressivare varianter av viruset dyker upp och att Japan kan följa länder som Thailand, Vietnam, Australien och Nya Zealand med att öppna upp för de utländska turisterna igen. Den japanska resebranschen lider givetvis av bristen på kunder och statens finanser tärs hårt i kanten då man delar ut relativt generösa bidrag för att hålla hotell, värdshus, reseföretag och restauranger under armarna.

Tagged with Resor, Covid-19.

March 6, 2022 by Dag Klingstedt.
  • March 6, 2022
  • Dag Klingstedt
  • Resor
  • Covid-19
Newer
Older

JAPANBLOGGEN JAPANBLOGGEN

OM JAPAN FRÅN JAPAN PÅ SVENSKA

Efter drygt 40 år i och med Japan berättar vi här om allt som gör Japan till ett av världens mest fascinerande länder. Allmänna råd och tips, resor, platser, människor, upplevelser, design, teknik och lite ekonomi och politik.

NU 1178 INLÄGG

  • Bloggen
  • Om Japanbloggen / Kontakt
  • Japan-info
  • Samarbeta med Japanbloggen
  • Vädret i Japan
  • Inlägg månadsvis
  • Dags Privata
  • Länkar
jgg-reklambanér_sushi.jpeg
paypal_support.jpg

Klicka för mera information!

help_japan_coronaversion.jpg
saidkarlsson.jpg
  • Arkitektur (1)
  • Bo i Japan (1)
  • Byggnadsindustri (1)
  • Miljö (1)
  • Mode (1)
  • Sverige i Japan (1)
  • Sötsaker (1)
  • Teppanyaki (1)
  • Tyfoner (1)
  • Wagyu (1)
  • YouTube (1)
  • video (1)
  • Diverse (2)
  • Audio (2)
  • Kina (2)
  • Kärnkraft (2)
  • Natur (2)
  • Nöjen (2)
  • Personligheter (2)
  • covid (2)
  • resor (2)
  • Affärskoncept (3)
  • Kuriosa (3)
  • Länkar (3)
  • kawaii (3)
  • DIverse (4)
  • Guider (4)
  • Japanska egenheter (4)
  • Krångliga Japan (4)
  • Restauranger (4)
  • Anime (6)
  • Helgdagar (6)
  • Idrott (6)
  • Mobiltelefoni (6)
  • Shopping (6)
  • Traditioner (6)
  • Appar (7)
  • Klimat (7)
  • Media (7)
  • Spel (8)
  • Japan-fakta (9)
  • Japanska favoritkrogar (9)
  • Trender (9)
  • 10 saker (11)
  • Ekonomi (11)
  • Tokyo (11)
  • Väder (11)
  • Kommunikationer (12)
  • Unika Japan (13)
  • Historia (14)
  • Skoj (15)
  • Hotell (16)
  • Pryl-Japan (18)
  • Japanska Designklassiker (19)
  • Sport (20)
  • Språk (20)
  • Tåg (20)
  • Japanbloggen (21)
  • Naturkatastrofer (24)
  • Evenemang (28)
  • Flyg (32)
  • Kultur (33)
  • Prylar (34)
  • Hälsa (35)
  • Reklam (37)
  • Motor (39)
  • Politik (43)
  • Covid-19 (46)
  • Video (59)
  • Tips (61)
  • Popkultur (68)
  • Kvinnor och män (83)
  • Design (114)
  • Teknik (117)
  • Mat och Dryck (120)
  • Diverse (132)
  • Affärer - Industri (167)
  • Samhälle (216)
  • Resor (301)
Currency Converter

 

Senaste inläggen

Bloggen
Gulliga maskotar över hela Japan
about 8 hours ago
Arbetskraftsbrist i Japan
about a week ago
Honda satsar på återanvändbara raketer
about a week ago
Rekordförsäljning av nya Nintendo Switch 2
about 2 weeks ago
Haneda och Narita återigen bland världens bästa flygplatser
about 2 weeks ago
Nu möjligt att hitta varma källor i Japan där tatueringar godtas
about 3 weeks ago
Stölder i Japan
about a month ago
Sommarfestivaler i Japan är värda ett besök
about a month ago
Osaka - trendigaste destinationen 2025 enligt TripAdvisor
about 2 months ago
OSAKA WORLD EXPO 2025 - årets största japanska evenemang
about 2 months ago
Ny Shinkansen med brittisk inredning
about 3 months ago
Hanami-säsongen är nu i full sving i stora delar av Japan
about 3 months ago
Nytt rekord: 651 miljoner hotellnätter i Japan 2024!
about 3 months ago
Aprilväder i början av mars
about 3 months ago
Japanska egenheter #4: Bilparkering
about 4 months ago
Japanska egenheter #3: (Nästan) inget snattande
about 4 months ago
Japanska egenheter #2 : Cyklar
about 4 months ago
Japanska egenheter #1: I Japan kan siffror bli ord
about 4 months ago
Varför inte sova på en billig nattbuss istället för på ett betydligt dyrare hotell?
about 4 months ago
Körsbärsblomning 2025
about 5 months ago
  • Affärer - Industri
  • Covid-19
  • Design
  • Diverse
  • Evenemang
  • Flyg
  • Hälsa
  • Japanbloggen
  • Kultur
  • Kvinnor och män
  • Mat och Dryck
  • Motor
  • Naturkatastrofer
  • Politik
  • Popkultur
  • Prylar
  • Reklam
  • Resor
  • Samhälle
  • Sport
  • Teknik
  • Tips
  • Video

twitter
linkedin
pinterest
facebook-unauth

Copyright, if not otherwise indicated, KOYA Co., Ltd. Powered by Squarespace 7.