• Bloggen
  • Om Japanbloggen / Kontakt
  • Japan-info
  • Samarbeta med Japanbloggen
  • Vädret i Japan
  • Inlägg månadsvis
  • Dags Privata
  • Länkar

JAPANBLOGGEN JAPANBLOGGEN

  • Bloggen
  • Om Japanbloggen / Kontakt
  • Japan-info
  • Samarbeta med Japanbloggen
  • Vädret i Japan
  • Inlägg månadsvis
  • Dags Privata
  • Länkar

Spridda nyheter kring Covid-19 i Japan

2020-05-07: Nödlägesdeklarationen verkar ha önskad effekt

Den sista veckan har antalet nya smittofall stadigt minskat och har hållit sig under 100 personer per dag i Tokyo, 38 igår, onsdag.

Folk går och handlar mat och andra förnödenheter, men krogarna har i många fall helt stängt, eller sysslar med enbart take-out eller hemkörning av mat.

Att det är Golden Week, en av årets tre allmänna ledigheter längre än tre dagar, gör nog också sitt till. På en tågsoffa som normalt rymmer tio personer sitter det just nu tre, ordentligt separerade från varandra.

Vi tuffar på även om det är jobbigt att förlora uppdrag som kräver fysisk närvaro eller längre resande. Den sociala samvaron utanför hemmet är också djupt saknad. Antalet nya smittofall trendar dock nedåt nu här i Japan, så vi håller tummarna för att det hela ska kunna bli någorlunda normalt igen i den inte alltför avlägsna framtiden.

2020-05-02: Nödläget förlängs

Regeringen Abe har bestämt att det innevarande nationella “nödläget”, som skulle vara till utgången av den innevarande “Golden Week”-ledigheten, nu förlängs “åtminstone en månad”, dvs till åtminstone början av juni. Det innebär att man rekommenderar mycket begränsad rörlighet utanför hemmet och att “icke-nödvändiga” aktiviteter ska läggas i träda under perioden.

Golden Week är en av tre ledighetsperioder under året; de andra två är veckan kring nyårshelgen och en vecka i mitten av augusti, och den brukar normalt karakteriseras av att många är på resande fot. Man åker till hemorten eller någon annanstans för några dagars välbehövd semester. I år är bilden en helt annan, som alla förstår. Japan Railways meddelar att passagerarantalet på Shinkansen kommer att vara blott 5-10% av det normala under årets Golden Week.

Premiärminister Abe har lagt fram ett förslag om att minska användandet av hanko - 判子, eller inkan - 印鑑, dvs den personliga stämpel som de flesta dokument signeras med även i dagens Japan. En definitivt analog sedvänja som innebär att det mesta av landets byråkratiska rutiner kräver pappersdokument och en personlig närvaro. Detta minst sagt revolutionära tilltag handlar givetvis om att, som vi nämnt tidigare, folk tvingas åka till jobbet och riskera Covid-19-smitta bara för att signera ett dokument av något slag.

Själv har jag två stämplar, en med ordet “Daagu”, som är det japanska uttalet av mitt förnamn, med kanji-tecken, något forcerat i betydelsen, och en med mitt hela namn med katakana. Inget jag har med mig i väskan, men ibland måste jag åka hem för att hämta en stämpel då någon eller något kräver detta. Ganska bökigt.

Inget ont som inte har något gott med sig, som det brukar heta. Covid-19 kommer att förändra många tidigare grundmurade sedvänjor.

Det talas om att Japans företag ska ta hem sina fabriker från Kina. Samtidigt finns det röster i industrin som hävdar att detta är fel strategi; att det tvärtom är viktigt att ytterligare geografiskt sprida produktionen för att undvika den typ av stopp i produktionslinorna som vi upplevt i och med corona-viruset. En sådan röst tillhör Shigenobu Nagamori, VD för ett av Japans många stora men okända företag. Hans firma är Nidec, eller Nihon Densan Kabushiki Kaisha som det heter med sitt fullständiga japanska namn, världens största tillverkare av små elektriska motorer, till exempel de som driver den hårddisk du har i din dator. Här kan du läsa om hans syn på utvecklingen.

Japanska företag jobbar övertid för att utveckla ett vaccin för Covid-19, eller åtminstone någon sorts medicin som kan stoppa sjukdomens utveckling på något sätt. Vi har tidigare nämnt Fuji Film och deras Avigan, men sedan dess har Takara Bio och Shionogi kommit upp på tapeten. Båda säger att de är beredda att producera vaccin redan detta år om myndigheterna ger grönt ljus.

Samtidigt finns det en intressant observation som säger att länder där vaccinering mot tuberkulos är standard, däribland Japan och Sydkorea, har relativt sett få fall av smittade och döda under denna pandemi. Om internet har rätt (rätta oss gärna!) så var det i Sverige standard med vaccinering mot tuberkulos före 1975, men inte sedan dess. Våra barn är födda i Japan 1990 respektive 1994, så de har fått sprutan ifråga.

Tagged with Covid-19, Hälsa.

April 29, 2020 by Dag Klingstedt.
  • April 29, 2020
  • Dag Klingstedt
  • Covid-19
  • Hälsa

Lite förströelse mitt i karantänen

Efter alla Covid-19-relaterade nyheter så kan det kanske sitta bra med en liten paus mitt i eländet. Här har vi två rullar med japansk reklamfilm som kanske kan vara underhållande trots språkbarriären.

De produktkategorier som visas här är ganska dominerande i den japanska TV-reklamen: läskedrycker, kaffe, te, alkohol, snabbnudlar och annan billig snabbmat, godis och snacks. De mest använda formlerna känns också igen: kända och oftast unga artister eller modeller, gulliga figurer från manga, anime och dataspel samt bisarra scener där i princip vad som helst kan hända. Det är inte ovanligt att allt detta blandas i en och samma film.

Tagged with Reklam, Popkultur.

April 19, 2020 by Dag Klingstedt.
  • April 19, 2020
  • Dag Klingstedt
  • Reklam
  • Popkultur
Köande i god ordning med ett visst säkerhetsavstånd för att köpa åtråvärda ansiktsmasker på ett av de lokala snabbköpen.

Köande i god ordning med ett visst säkerhetsavstånd för att köpa åtråvärda ansiktsmasker på ett av de lokala snabbköpen.

Hur Japan tacklar Covid-19

Köande i god ordning med ett visst säkerhetsavstånd för att köpa åtråvärda ansiktsmasker på ett av de lokala snabbköpen.

Köande i god ordning med ett visst säkerhetsavstånd för att köpa åtråvärda ansiktsmasker på ett av de lokala snabbköpen.

Sedan igår fredag är det nu "nödläge" i hela Japan, vilket alltså innebär att alla prefekturregeringarna har fria händer att be diverse inrättningar att hålla stängt eller begränsa sina öppettider och samtidigt be invånarna att i möjligaste mån hålla sig hemma, tvätta händerna ofta och bära ansiktsmask om man måste ut på stan eller byn för att handla eller gå till doktorn. Att bara "be" låter kanske en aning tandlöst, men när en myndighet manar folk till att göra på ett visst sätt, så är många, om inte alla, japaner så ansvarsmedvetna att de försöker åtlyda uppmaningen.

Ett genomskinligt plastskynke mellan expedit och kund är nu sedan några dagar en vanlig syn på snabbköp och närbutiker. Vanligt är också markeringar med tejp på golvet för att indikera ett lämpligt avstånd mellan de köande framför kassan.

Ett genomskinligt plastskynke mellan expedit och kund är nu sedan några dagar en vanlig syn på snabbköp och närbutiker. Vanligt är också markeringar med tejp på golvet för att indikera ett lämpligt avstånd mellan de köande framför kassan.

Regeringen jobbar med att sätta ihop ett akut stödpaket till både företag och individer till ett värde av nästan en biljon USD. En stor del kommer att pumpas in i företag för att göra det möjligt för dem att flytta produktion från Kina hem till Japan och framför allt då det gäller produkter som kan krävas i nödsituationer som denna. Vad gäller landets invånare, så var första budet att hushåll som hade fått ett kraftigt inkomstbortfall skulle få 300,000 yen, knappt 28,000 kr, men nu har det ändrats till att det ska ges ut 100,000 yen per person, oavsett inkomst. Det kan ju låta som mindre optimalt att använda skattemedel till att betala pengar även till de som inte behöver det, men tydligen skulle det administrativa arbetet med att bedöma hushållens behörighet bli betungande, så man började istället luta åt ett kontantbidrag till alla invånare. Detta ska också gälla utländska medborgare som är registrerade som boende i landet. Vi får se när och hur det blir med den saken. Det lär hur som helst inte bli några utbetalningar förrän någon gång i maj.

Cykelparkeringen bakom ett av våra snabbköp var nästan fullpackad med cyklar bara för tre dagar sedan; nu är det nästan tomt. Allvaret har gått upp för folk.

Cykelparkeringen bakom ett av våra snabbköp var nästan fullpackad med cyklar bara för tre dagar sedan; nu är det nästan tomt. Allvaret har gått upp för folk.

Här i grannskapet går det fortfarande omkring människor på gatan, och på matvaruaffärerna finns det kunder i omlopp, dock färre än vanligt. Många krogar och andra offentliga lokaler har stängt. Även de restauranger som har öppet har bara kanske en fjärdedel så många gäster som i normala fall, med några få undantag som i huvudsak lockar äldre män som inte kan frångå sin (o)vana att gå ut och ta sig några glas då de inte kan vänja sig vid att vara hemma med hustrun efter pensioneringen. I dag är det sällsynt att se personer röra sig utomhus utan ansiktsmask.

I Hubei-provinsen i Kina, där Covid-19 först blossade upp, har tydligen kommunala tjänstemän bråda tider, då kön till luckan där man anmäler skilsmässa är lång. Det är tydligen den påtvingade karantänen med hela familjen hemma som drivit många par till detta beslut, och nu befarar japanska myndigheter att samma sak ska inträffa i Japan. Antalet skilsmässor, antalet fall av misshandel i hemmet, antalet fall av depression och antalet självmord väntas öka under den period vi alla här påverkas av Covid-19.

Ett företag som hyr ut mindre lägenheter under kortare perioder, så kallade "veckolägenheter", har satsat på att ge par möjlighet att så att säga lätta på trycket genom att peka på att ena parten kan hyra en lägenhet ute på stan och sätta sig i karantän där på egen hand ett tag. Man har hittills fått 600 nya kunder på det viset.

Även om smittofallen ökat de senaste veckorna, så är antalet döda fortfarande relativt lågt. Idag (18/4) är antalet avlidna uppe i 190.  

Tagged with Samhälle, Covid-19.

April 18, 2020 by Dag Klingstedt.
  • April 18, 2020
  • Dag Klingstedt
  • Samhälle
  • Covid-19
Foto: Quino Al via Unsplash

Foto: Quino Al via Unsplash

Hotline för Covid-19-frågor på flera språk

Foto: Quino Al via Unsplash

Foto: Quino Al via Unsplash

Det finns nu ett antal så kallade "hotlines" för Covid-19-frågor dit man kan ringa om man befinner sig i Japan och har frågor kring pandemin. Man kan i det sämsta fallet ta emot frågor på engelska, kinesiska och koreanska, men vissa prefekturer kan svara i luren på uppemåt 18 olika språk (dock inga nordiska)!

Här är en lista med telefonnummer och lite allmänna råd och tips.

Tagged with Hälsa, Tips, Covid-19.

April 16, 2020 by Dag Klingstedt.
  • April 16, 2020
  • Dag Klingstedt
  • Hälsa
  • Tips
  • Covid-19
tent_03.jpg

Fullständig isolering i hemmet

tent_03.jpg

Att många arbetar hemma i Japan i dessa Covid-19-tider är ett faktum, och det är många som tycker att det är bra att slippa pendlandet till jobbet, men samtidigt är det många som har familj och bor relativt trångt. Det kan bli svårt att koncentrera sig på jobbet när man har både make/maka och kanske även stojiga barn i en liten tvåa.

tent_01.jpg

Lösningen kan då vara ytterligare isolering genom ett tält av den modell ni ser här. Designen gör att det är väldigt enkelt att både sätta upp och fälla ihop och det blir i hopfällt skick som synes både litet och lätt. Tältet tar upp en dryg kvadratmeter av rumsytan med måtten 130 x 130 x 150 cm, och det räcker för ett mindre bord och en stol.

Priset är lite drygt tusen svenska kronor och det finns bland annat att köpa på Rakuten. 

Tagged with Prylar, Pryl-Japan, Covid-19.

April 16, 2020 by Dag Klingstedt.
  • April 16, 2020
  • Dag Klingstedt
  • Prylar
  • Pryl-Japan
  • Covid-19
corona_t-bana_01.jpeg

Hemmakarantän fungerar bara halvbra i Japan

corona_t-bana_01.jpeg

Japan är i mångt och mycket ett väldigt konservativt samhälle där både individer, företag, politiker och byråkrater har svårt att lämna gamla invanda mönster, även när dessa krockar med en ny verklighet och till och med innebär en fara för hälsan och livet självt.

Fotona ovan visar samma trappa i Shibuya station vid samma tidpunkt på fredag morgon och nu i morse (tack till Ai för fotograferandet). Som synes så är det fler människor på väg till jobbet idag än i fredags. Det kan dels bero på att “måndagsmöten” är rätt så vanliga i Japan också. Det kan också vara i princip vad som helst som cheferna anser kräva personalens närvaro. Och det kan bero på att ett papper ska skrivas under, vilket i Japan fortfarande till största delen innebär att en person måste stämpla papperet med sin personliga stämpel.

Alla vuxna japaner har/behöver en personlig stämpel, då detta historiskt varit enda sättet att signera dokument. En liten symbol för hur analogt det japanska samhället fortfarande är.Foto: Haragayato, Creative Commons license

Alla vuxna japaner har/behöver en personlig stämpel, då detta historiskt varit enda sättet att signera dokument. En liten symbol för hur analogt det japanska samhället fortfarande är.

Foto: Haragayato, Creative Commons license

En annan orsak kan vara att personalen helt enkelt inte är generellt sett IT-utbildad. På jobbet har man någon eller några IT-ansvariga som får fixa personalens datorproblem närhelst de dyker upp, något som man givetvis saknar i hemmet. De flesta har inte den blekaste aning om hur man fixar även de lättaste problem i programmen man använder. De flesta har heller ingen persondator hemma, utan sköter mail och annat i princip enbart via mobiltelefonen, så om de inte kan ta med sig jobbdatorn hem, så är distansarbete i princip uteslutet. Distansarbete heter “telework” - terewaaku - på japanska.

Kedjekrogarna har i princip öppet, fast med kortade öppettider och ofta med borden mera separerade än vanligt. Gästerna är färre än normalt, men inte alls så få som man kunde tro eller hoppas. I den stora “food court” som vi har i varuhuset Marui precis runt hörnet, har man nu bommat igen den stora och normalt välfyllda delen med bord för gästerna; nu är det enbart hämtmat som gäller till i första hand 7:e maj.

Flera prefekturer, däribland Aichi och Osaka, som inte omfattas av det “nödläge” som annonserades förra veckan, har på eget bevåg bett sina invånare om begränsningar i sina rörelser utanför hemmet.

Tokyos guvernör Yuriko Koike och Japans premiärminister Shinzo Abe är lite i luven på varandra, då Koike vill bomma igen de flesta krogarna, barerna och andra platser där folk samlas, medan Abe är mera inne på att ekonomin ändå måste tillåtas rulla på i någon mån. Experter menar att om 80% av alla invånare begränsar sina utflykter utanför hemmet till det absolut nödvändigaste, dvs i princip inköp av mat och medicin, så skulle man kunna kväsa viruset på bara en eller två månader. Som det ser ut idag, så är detta inte ett realistiskt mål, då lagen inte tillåter att staten förbjuder individers rörelse; man kan bara böna och be. Tokyo har nu ca 150 till 200 nya smittofall per dag.

Staten har presenterat ett stort stödpaket på nästan en biljon USD, som dels innehåller stöd för industrier som vill flytta hem sina fabriker från Kina, och dels direkta kontantbetalningar till både småföretag och enskilda hushåll för att hålla dessa under armarna någon månad.

Tillverkare av hygienprodukter, snabbmat och chips samt postorderfirmor går som tåget, medan i princip alla andra branscher ser pessimistiskt på den närmaste framtiden.


Tagged with Hälsa, Samhälle, Covid-19.

April 13, 2020 by Dag Klingstedt.
  • April 13, 2020
  • Dag Klingstedt
  • Hälsa
  • Samhälle
  • Covid-19
corona_abe.jpg

Undantagstillstånd från och med idag

corona_abe.jpg

Nu är det undantagstillstånd som gäller i Tokyo och sex andra prefekturer i Japan. Läs mer i slutet av det föregående inlägget.

Som synes i ovanstående skärmbild från TVn så har premiärminister Abe ansiktsmask på sig, vilket för övrigt alla i riksdagen har, i alla fall när de syns i TV-rutan. Detta till skillnad från exempelvis svenska och amerikanska politiker.

Tagged with Samhälle, Hälsa, Covid-19.

April 8, 2020 by Dag Klingstedt.
  • April 8, 2020
  • Dag Klingstedt
  • Samhälle
  • Hälsa
  • Covid-19
corona_hinomaru.jpg

Covid-19 i Japan - hur är läget?

corona_hinomaru.jpg

UPPDATERINGAR LÄNGST NED I INLÄGGET

SIDA MED INFORMATION OM COVID-19 I JAPAN OCH TELEFONNUMMER TILL ENGELSKSPRÅKIGA HOTLINES

Som alla vet så har det internationella läget förvärrats med en skräckinjagande hastighet sedan vi sist skrev om corona-virusets framfart. Uppenbart är nu att detta corona-virus är av det hittills lömskaste slaget. Det smittar lättare och har åtminstone 10 ggr högre dödlighet relativt antalet smittade jämfört med den årligt återkommande influensan. Att smittade personer kan vara utan symptom men ändå smitta vidare är dessutom en faktor som mångfalt ökar risken för vidare spridning av Covid-19. 

Antalet avlidna är än så länge litet jämfört med den vanliga influensan, TBC med flera andra farsoter som drabbar världen varje år, men det verkar oundvikligt att vi globalt sett kommer att få se antalet smitto- och dödsfall stiga ett tag till innan vi kan se kurvan plana ut och börja falla. Det talas också om att viruset tillfälligt kan mer eller mindre försvinna under sommaren för att sedan ta fart igen till hösten.

Situationen i Japan präglas av både svag panik och god ordning på en och samma gång. Den panik man sett har handlat om att folk hamstrat ansiktsmasker, handsprit och toalettpapper. Det är fortfarande viss brist av de första två, medan toapapperet tack och lov börjar finnas att köpa igen. Ordningen består i att man använder ansiktsmasker och handsprit, tvättar händerna ordentligt så ofta man kommer åt och försöker undvika större folksamlingar. De som kan arbeta hemma anmodas att jobba hemma, åtminstone på de större företagen, men det är fortfarande trångt på tågen under rusningstid.

Detta foto är från denna morgons t-bana i Tokyo. Som synes fortfarande en hel del folk i rusningstid. Nu är nästan 100% av passagerarna iförda ansiktsmask.

Detta foto är från denna morgons t-bana i Tokyo. Som synes fortfarande en hel del folk i rusningstid. Nu är nästan 100% av passagerarna iförda ansiktsmask.

Vi har ännu ingen formell "lockdown", även om riksdagen har röstat igenom tillstånd för regeringen att utlysa undantagstillstånd om man anser att situationen kräver detta. Men både staten och regionerna har gått ut och manat sina invånare att i möjligaste mån stanna hemma och bara göra ärenden när det är absolut nödvändigt. Samtidigt så är det mesta öppet; de flesta krogar och pubar kör business as usual, möjligen med något begränsade öppettider, även om vissa av de mindre ställena tillfälligt stänger sina dörrar, och jag skulle uppskatta att lokalerna är i snitt belagda till 50% jämfört med normalsituationen. Vissa krogar har för stunden specialiserat sig på hämtmat och utkörning via Uber och andra liknande tjänster. Större evenemang har lagts ned eller skjutits upp. Den sista sumo-tävlingen hölls dock planenligt, men inför tomma läktare. Skolorna har vårlov efter att ha varit stängda några veckor före lovet, och man har ännu inte meddelat när skolorna ska öppna igen för det nya skolåret som egentligen ska börja nu i början av april.

Japaner är i de flesta fall ganska oroliga individer som gör sitt bästa för att minimisera risker i alla möjliga situationer. Samtidigt finns det dock en stor mängd fatalister som inte verkar bry sig om sin egen hälsa, och, i det här fallet, därmed också andras hälsa. Det finns både yngre och äldre, framför allt män, som inte vill rucka på sina kvällsvanor, som ju ofta handlar om att träffas över ett antal glas på pubar som ofta har bord ganska tätt placerade. Ingen idealisk miljö i dagsläget. Därför höjs också rösterna för en bannlysning av samling på lokal.

Världspremiär för sumoturnering utan publik! En av effekterna av coronavirusets framfart. Egendomlig upplevelse att beskåda på TV.

Världspremiär för sumoturnering utan publik! En av effekterna av coronavirusets framfart. Egendomlig upplevelse att beskåda på TV.

Antalet smittofall har plötsligt stigit från ca 40-50 per dag till ca 80-100 eller drygt det sedan förra veckan, något som misstänkt nog sammanfaller med beskedet om att OS i Tokyo skjuts upp ett år. De flesta japaner i vän- och bekantskapskretsen menar att man nog gömde en del fall dessförinnan för att inte sabotera OS 2020, men när det blev klart med uppskjutandet, så var det helt plötsligt politiskt viktigare att snabbt visa sig stark i kampen mot pandemin. Antalet dödsfall är i skrivande stund 85 (i Sverige 401). I relationen till folkmängden, nästan 127 miljoner, är det en mycket låg siffra.

Det råder nu i princip inreseförbud till Japan från stora delar av världen, inklusive Skandinavien, vilket givetvis även försvårat hemresan för de nordbor som varit här sedan tidigare. De grupper vi haft som gäster på Japan Gourmet Guide tidigare under mars månad har dock alla, med en del besvär i vissa fall, lyckats ta sig hem.

Några andra sentida nyheter kopplade till corona-pandemin och Japan:

avigan.jpg

Japansk influensamedicin verkar kunna fungera mot det nya corona-viruset

Toyama Chemical, ett företag inom FujiFilm-gruppen, har utvecklat en influensamedicin vid namn favipiravir (produktnamnet är Avigan), och den har vid tester i Kina visat sig snabba upp tillfrisknandet för Covid-19-patienter i det fall sjukdomen inte har gått för långt. Det är inte ett strikt kliniskt test, så det bör kanske tas med en liten nypa salt, men tester fortsätter både i Kina och Japan. Tyskland har också bestämt sig för att köpa på sig Avigan för att använda i kampen mot viruset. FujiFilms aktie har stigit 15% efter nyheten om testet i Kina.

Några dagar senare: Ett 30-tal länder har nu via diplomatiska kanaler förhört sig om möjligheten att få köpa Avigan för att behandla sina Covid-19-patienter. Japanska regeringen överväger att skänka medicinen till alla länder som vill ha.

Läs mer här om Avigan.

Den berömda korsningen framför Shibuya station är inte vad den brukar vara i dagsläget.Foto: Charles Deluvio via Unsplash

Den berömda korsningen framför Shibuya station är inte vad den brukar vara i dagsläget.

Foto: Charles Deluvio via Unsplash

Tokyo en tommare stad än vanligt

Förrförra helgen, den 28:e och 29:e mars, var det första gången som Tokyo stad uttryckligen gick ut och bad alla att stanna hemma. Inget påbud om stängda affärer, krogar eller barer, bara en bön till folk att inte gå ut i onödan. Samtidigt gick kransprefekturerna Chiba, Saitama och Kanagawa ut och bad sina invånare att inte åka in till Tokyo under helgen. Det funkade hyfsat, skulle jag vilja säga. Antalet passagerare på tågen, inklusive Shinkansen, sjönk med ca 60% under lördagen och ca 70% under söndagen (att vi hade ett för säsongen mycket ovanligt snöfall den dagen hjälpte också till).

Ken Shimura - en mycket begåvad och uppskattad japansk TV-komiker avled i sviter av Covid-19 söndagen den 29:e mars.

Ken Shimura - en mycket begåvad och uppskattad japansk TV-komiker avled i sviter av Covid-19 söndagen den 29:e mars.

Japans mest kända komiker dör i Covid-19

Ken Shimura, en av Japans mest kända och älskade komiker, dog den 29:e mars i lunginflammation efter att ha smittats med det nya corona-viruset. Han blev 70 år. Då han var både mycket känd och mycket uppskattad av både äldre och yngre japaner, är förhoppningen att hans frånfälle ska få fler att inse allvaret i det hela. Det kanske också fick någon att fundera över sina tobaksvanor, då Shimura var storrökare, som många japanska män i hans generation, vilket med automatik förde honom in i en av de största riskgrupperna.

UPPDATERAD DATA OM COVID-19s SPRIDNING GLOBALT

UPPDATERING 2020-04-08

Efter att antalet smittofall i Tokyo ökat sista veckorna och nu överstiger 1000, så meddelade premiärminister Shinzo Abe igår, tisdagen den 7:e april, att man inför undantagstillstånd från och med nu och t o m den 6:e maj. Undantagstillstånd är i sammanhanget kanske inte det rätta ordet, då det är ett typiskt japanskt arrangemang, där inget direkt tvång förekommer; det är mera en stark vädjan till folket och näringsidkarna att följa de regler som satts upp. Det handlar också om att landets regering ger prefekturregeringarna makt att bestämma hur man vill begränsa verksamheter i respektive landsända. Till saken hör att den japanska grundlagen kraftigt begränsar statens möjlighet att med tvång begränsa medborgarnas rörliget.

Det hela är begränsat till Tokyo och sex andra prefekturer: de omkringliggande Kanagawa, Chiba, och Saitama samt Fukuoka, Hyogo och Osaka. Alla anmodas att hålla sig hemmavid och undvika alla mindre nödvändiga ärenden ute på stan. Nödvändiga tjänster såsom kollektivtrafik, taxi, banker, post och snabbköp kommer att fortsätta på ungefär samma sätt som vanligt, eventuellt med något begränsade öppettider, turtäthet, etc. Prefekturerna kan sedan bestämma om man vill beordra tillfällig stängning av skolor, biografer, varuhus eller andra inrättningar som kan tänkas locka ett större antal personer.

När jag gick till ett par av grannskapets snabbköp för att göra några inköp igår, fann jag att något panikhandlande inte förekom. Det var tvärtom ganska korta köer vid kassorna. Man har på TV-nyheterna sista dagarna verkligt strukit under det faktum att någon varubrist inte kommer att förekomma. Staten har stora nödlager av både ris och vete, och matvarufabrikanterna menar att produkterna lämnar fabrikerna i vanlig takt. Toalettpappershysterin har bedarrat betydligt, och även masker och handsprit finns att få, även om priserna har gått upp något. En intressant detalj är att folk köper chips till förbannelse. Tydligen något man inte kan vara utan när man sitter därhemma framför TV-apparaten hela dagarna.

UPPDATERING 2020-04-14

Idag har Japan nått upp till 123 dödsfall pga komplikationer av Covid-19 (exklusive de 11 dödsfallen på kryssningsfartyget som låg i karantän i Yokohama). Detta med en befolkning av drygt 126 miljoner. Sverige har 919 dödsfall med 10,23 miljoner invånare.

Tagged with Samhälle, Hälsa, Covid-19.

April 6, 2020 by Dag Klingstedt.
  • April 6, 2020
  • Dag Klingstedt
  • Samhälle
  • Hälsa
  • Covid-19
Newer
Older

JAPANBLOGGEN JAPANBLOGGEN

OM JAPAN FRÅN JAPAN PÅ SVENSKA

Efter drygt 40 år i och med Japan berättar vi här om allt som gör Japan till ett av världens mest fascinerande länder. Allmänna råd och tips, resor, platser, människor, upplevelser, design, teknik och lite ekonomi och politik.

NU 1169 INLÄGG

  • Bloggen
  • Om Japanbloggen / Kontakt
  • Japan-info
  • Samarbeta med Japanbloggen
  • Vädret i Japan
  • Inlägg månadsvis
  • Dags Privata
  • Länkar
jgg-reklambanér_sushi.jpeg
paypal_support.jpg

Klicka för mera information!

help_japan_coronaversion.jpg
saidkarlsson.jpg
  • Arkitektur (1)
  • Bo i Japan (1)
  • Byggnadsindustri (1)
  • Miljö (1)
  • Mode (1)
  • Sverige i Japan (1)
  • Sötsaker (1)
  • Teppanyaki (1)
  • Tyfoner (1)
  • Wagyu (1)
  • YouTube (1)
  • video (1)
  • Diverse (2)
  • Audio (2)
  • Kina (2)
  • Kuriosa (2)
  • Kärnkraft (2)
  • Natur (2)
  • Nöjen (2)
  • Personligheter (2)
  • covid (2)
  • kawaii (2)
  • resor (2)
  • Affärskoncept (3)
  • Länkar (3)
  • DIverse (4)
  • Guider (4)
  • Japanska egenheter (4)
  • Krångliga Japan (4)
  • Restauranger (4)
  • Traditioner (5)
  • Anime (6)
  • Helgdagar (6)
  • Idrott (6)
  • Mobiltelefoni (6)
  • Shopping (6)
  • Appar (7)
  • Klimat (7)
  • Media (7)
  • Spel (7)
  • Japan-fakta (9)
  • Japanska favoritkrogar (9)
  • Trender (9)
  • 10 saker (11)
  • Ekonomi (11)
  • Tokyo (11)
  • Väder (11)
  • Kommunikationer (12)
  • Unika Japan (13)
  • Historia (14)
  • Skoj (15)
  • Hotell (16)
  • Pryl-Japan (18)
  • Japanska Designklassiker (19)
  • Sport (20)
  • Språk (20)
  • Tåg (20)
  • Japanbloggen (21)
  • Naturkatastrofer (24)
  • Evenemang (28)
  • Flyg (31)
  • Kultur (32)
  • Prylar (34)
  • Hälsa (35)
  • Reklam (37)
  • Motor (39)
  • Politik (43)
  • Covid-19 (46)
  • Video (59)
  • Tips (61)
  • Popkultur (68)
  • Kvinnor och män (83)
  • Design (114)
  • Teknik (116)
  • Mat och Dryck (120)
  • Diverse (132)
  • Affärer - Industri (167)
  • Samhälle (214)
  • Resor (299)
Currency Converter

 

Senaste inläggen

Bloggen
Osaka - trendigaste destinationen 2025 enligt TripAdvisor
about a month ago
OSAKA WORLD EXPO 2025 - årets största japanska evenemang
about a month ago
Ny Shinkansen med brittisk inredning
about a month ago
Hanami-säsongen är nu i full sving i stora delar av Japan
about a month ago
Nytt rekord: 651 miljoner hotellnätter i Japan 2024!
about 2 months ago
Aprilväder i början av mars
about 2 months ago
Japanska egenheter #4: Bilparkering
about 2 months ago
Japanska egenheter #3: (Nästan) inget snattande
about 2 months ago
Japanska egenheter #2 : Cyklar
about 2 months ago
Japanska egenheter #1: I Japan kan siffror bli ord
about 3 months ago
Varför inte sova på en billig nattbuss istället för på ett betydligt dyrare hotell?
about 3 months ago
Körsbärsblomning 2025
about 3 months ago
Nytt besöksrekord för 2024 - nästan 37 miljoner.
about 3 months ago
Uppdatering av Japanska Pengar
about 4 months ago
God Jul från ett snöfritt Tokyo
about 4 months ago
Honda och Nissan diskuterar en sammanslagning
about 4 months ago
Shinkansen - 60 år!
about 5 months ago
Japan - tåglandet över alla andra
about 5 months ago
Nya rekord i resandet till Japan - flygtrafiken är back in business
about 5 months ago
Rekordmånga kvinnor invalda till riksdagen i söndags
about 6 months ago
  • Affärer - Industri
  • Covid-19
  • Design
  • Diverse
  • Evenemang
  • Flyg
  • Hälsa
  • Japanbloggen
  • Kultur
  • Kvinnor och män
  • Mat och Dryck
  • Motor
  • Naturkatastrofer
  • Politik
  • Popkultur
  • Prylar
  • Reklam
  • Resor
  • Samhälle
  • Sport
  • Teknik
  • Tips
  • Video

twitter
linkedin
pinterest
facebook-unauth

Copyright, if not otherwise indicated, KOYA Co., Ltd. Powered by Squarespace 7.