Den största missen Rigmark gör sig skyldig till är nog önsketänkandet. Han föreställer sig att Japans "primitiva religioner" ska ge vika för kristendomen. Bokens baksida säger "Till de mest i ögonen fallande dragen i bilden av det nya Japan hör mottagligheten för det kristna budskapet. Japan har blivit ett missionsland utan like".
Kan man förbise de genanta detaljfelen och den genomgående rätt så överlägsna tonen, skriven av en person som växte upp i ett Sverige som idkade rasbiologisk forskning på statlig nivå, så är boken mycket intressant som tidsdokument.
Herman Lindkvist bodde i Tokyo när jag kom hit 1982, men han lärde sig inte heller japanska. Det kan man förlåta, då han bara bodde här under en treårsperiod då han jobbade som Sveriges Radios korrespondent, men det märks i hans bok som innehåller en hel del översättnings- och tolkningsfel. Den är dock i det stora hela ett korrekt dokument över den tidens Tokyo (mycket av det han skriver om "Japan" gäller dock bara Tokyo och några andra stora städer i landet), även om han gärna övergeneraliserar både här och där. Det är dock lätt hänt när man inte varit alltför länge i landet och inte kan källforska på egen hand utan språkkunskaperna. Boken är lättläst och underhållande, som det mesta karln skrivit. Alla fenomen han beskriver gäller i princip fortfarande, men inte lika generellt övergripande som han beskriver det och i många fall har mycket också förändrats, t ex vad gäller kvinnans roll i samhället.
Båda böckerna är alltså läsvärda, men jag tvivlar på att någon av dem finns i nytryck. Det är alltså biblioteket och antikvariet som gäller för den lässugne.
Här några andra böcker om Japan på svenska (tack till Jan E med flera):
Resan til och uti kejsardömet Japan åren 1775 och 1776 av Carl von Linnés lärjunge Carl Peter Thunberg
Förste svensken i Japan av Gunnar Mullern
Tokyo i närbild av Carl E Christiansson
JAPAN - Framtiden har redan börjat av Lasse & Lisa Berg och Stig T Karlsson
Fakta om Japan av Monica Braw
Monica Braw har skrivit flera böcker om Japan.
Lars Vargö, en gammal vän från UD, har också skrivit flera böcker om Japan.