• Bloggen
  • Om Japanbloggen / Kontakt
  • Japan-info
  • Samarbeta med Japanbloggen
  • Vädret i Japan
  • Inlägg månadsvis
  • Dags Privata
  • Länkar

JAPANBLOGGEN JAPANBLOGGEN

  • Bloggen
  • Om Japanbloggen / Kontakt
  • Japan-info
  • Samarbeta med Japanbloggen
  • Vädret i Japan
  • Inlägg månadsvis
  • Dags Privata
  • Länkar

En typiskt välutrustad “mamma-cykel” i Japan. Med två barn och matvaror i korgen så hade det varit tungt utan elmotorstöd.

Japanska egenheter #2 : Cyklar

En typiskt välutrustad “mamma-cykel” i Japan. Med två barn och matvaror i korgen så hade det varit tungt utan elmotorstöd.

Här ska vi nu dra igång en serie inlägg som jag väljer att kalla “Japanska egenheter”. Efter dryga 40 år i landet är man ju lite hemmablind, men jag ska nog kunna få ihop en diger lista med egenheter ändå!

Vi börjar med cyklar, ett vanligt fordon i Japan. Tre saker jag vill påpeka. Det första är den extrema elektrifieringen. Jag skulle uppskatta att mer än hälften av alla “mamachari”, vilket betyder “cyklar som mammor cyklar runt med” ofta med barn både fram och bak, har hjälp av en elmotor (se fotot).

Det andra är att man inte riktigt tänker på ergonomin. Som ni ser så har mamman här två barn på cykeln, det större barnet där bak och det mindre barnet fram plus en korg varor längst fram. Det kan innebära en hög vikt som vilar på styret, vilket givetvis påverkar möjligheten att manövrera snabbt och precist om något skulle komma i vägen, vilket ofta händer på våra ofta trånga gator med många fordon och fotgängare som kör och går lite huller om buller.

Det tredje är att “insteget” är extremt lågt. Detta är både för att det ska vara lätt att sätta sig på cykeln utan att behöva höja ena benet över en högt belägen stång, och givetvis också för att detta framför allt är en “dammodell” i ett land där väldigt många kvinnor fortfarande går i kjolar och klänningar. Designen är nog också till för att ge en trygghetskänsla, då man ska kunna hoppa av cykeln på ena sidan utan problem om detta skulle krävas vid ett tillbud. Samma sak gäller den lågt placerade sadeln. Det är viktigare att kunna sätta ned båda fötterna på marken utan att behöva ställa sig upp än att få lite bättre hävstångskraft vid trampandet; för övrigt en irrelevant fråga nu när man har elektrisk motor som hjälper till.

Modellen här nedan, från Panasonic som faktiskt även är i cykelbranschen, är också eldriven, men utformad för att vara en mountainbike snarare än ett stadsscykel. Jag vet inte riktigt varför, men det är den dyraste japanska cykeln jag sett med sina modiga dryga 30,000 kr. Jag gissar att det beror på att den har en starkare motor och större batteri då den ska köras i terräng.

En mountainbike från Panasonic, även den med elektriskt understödd framfart.

Tagged with Japanska egenheter.

February 13, 2025 by Dag Klingstedt.
  • February 13, 2025
  • Dag Klingstedt
  • Japanska egenheter

Läs nere i inlägget för att förstå betydelsen av denna kryptiska komposition

Japanska egenheter #1: I Japan kan siffror bli ord

Läs nere i inlägget för att förstå betydelsen av denna kryptiska komposition

Japanskan är ett språk som inte beskyllas för att vara enkelt. Mångfacetterat och komponerat från delar av både kinesisk och japansk kultur. Till detta dessutom en stor mängd utländska låneord, mestadels från engelskan, som ibland behållit sin ursprungliga betydelse men inte alltför sällan getts en helt unik japansk betydelse, och givetvis också ett uttal som man ofta inte känner igen då den japanska fonetiken är annorlunda jämfört med västerländska språk.

Idag ska vi berätta om något som kallas goroawase, ungefär “ordlek”. För att börja från början så måste vi titta på hur japanska siffror är konstruerade; som vanligt så har man inte gjort det lätt för sig. Siffrorna mllan 0 och 10 ett till och med tio har två huvudsakliga uttal, ett japanskt och ett sino-japanskt. Man har alltså 20 olika grundläggande uttal för dessa siffror, men det finns även varianter på dessa och även uttal som inte alls låter som dessa 20.

Det är väldigt vanligt att man tar första stavelsen eller enda stavelsen från en siffra och slår ihop den med en eller flera andra siffror för att på så vis bilda ett ord eller ett uttryck.

Detta sätt blev plötsligt väldigt viktigt när de första personsökarna kom där man endast kunde skicka siffror mellan varandra. Det blev en boom och goroawase blev plötsligt något som alla bärare av en personsökare lärde sig.

Före mobiltelefonen hade vi personsökaren. I Japan hade man ett unikt sätt att överföra budskap med siffror.

Här är några exempel:

Först exemplet i bilden här ovan där 29 kan uttalas niku - japanska för kött. Detta utnyttjas intensivt av köttbutiker, köttavdelningar på snabbköp och varuhus och även på restauranger. Den 29:e varje månad har man då givetvis utlyst till “köttets dag” då man kan köpa kött till ett rabatterat pris.

39 kan uttalas sankyu - japanska uttalet för thankyou.

11 "wan-wan", som kan läsas wan-wan, är den japanska versionen av vovov, det vill säga en hunds läte.

16 bir "hi-ro", ett relativt vanligt manligt förnamn, eller åtminstone första delen av ett manligt förnamn.

26 kan läsas "fu-ro" (風呂), bad,. Allmänna kommunala bad (som minskat drastiskt i antal sedan det blev vanligt med badkar i hemmet).

56 om använder"ko-ro", kan användas som två tredjedelar av verbet 56す, "korosu" (殺す, att mörda).

89 kan bli "hagu", dvs "hug", kram på engelska. Den 9:e augusti är "nationella kramdagen" i Japan, fastän jag är inte så säker på att den efterlevs ordentligt; det är ingen "röd dag" i almanackan och det är ytterst sällan man kan se några kramas på gatan.

109 läser man "tō-kyū". Det finns ett berömt varuhus benämnt 109, framför allt riktat till yngre damer i stadsdelen Shibuya här i Tokyo. Passande nog drivs varuhuset av ett företag vid namn Tokyu. De äger för övrigt halva Shibuya samt ett antal tåglinjer som går ut från stadsdelen.

Det är inte bara yngre japaner som använder detta sätt att kommunicera på. Före detta premiärministern heter Fumio Kishida, och 230 kan uttalas "fu-mi-o". Han sägs använda "Kishida230" som signatur i diverse sociala media.

Har man en date i Shibuya, så kan man referera till 428 då detta kan läsas "Shibuya"..

Ett gammalt namn på Tokyoregionen var Musashi. 634 kan ges det uttaletoch därför valde man att göra Tokyo Sky Tree, Japans högsta byggnadsverk. 634 meter högt.

893 kan bli "ya-ku-za", dvs de ursprungliga kriminella nätverken. Används förmodligen mest av unga män av det angrare slaget.

Så till den krångliga avdelningen. 18782 + 18782 = 37564 kan bli "i-ya-na-ya-tsu + i-ya-na-ya-tsu = mi-na-go-ro-shi" vilket då blir ungefär "dålig människa + dålig människa = massaker!"

Tagged with Japanska egenheter.

February 8, 2025 by Dag Klingstedt.
  • February 8, 2025
  • Dag Klingstedt
  • Japanska egenheter

Foto: Kochi Ekimae Kanko

Varför inte sova på en billig nattbuss istället för på ett betydligt dyrare hotell?

Foto: Kochi Ekimae Kanko

Vi har som vi har berättat nya rekordantal utländska turister. Inte minst tack vare det kinesiska nyårsfirandet, vilket år inträffar mellan den 29:e januari och den 12:e februari.

Detta har både positiva och något negativa konsekvenser.

Det positiva är väl i huvudsak den ekonomiska effekten, där både privata företag och den japanska staten skär guld.

Självfallet är ju att det blir stor trängsel, framför allt på vissa mer kända orter i landet, och även mer kända delar av dessa städer. Tokyo och Kyoto brukar vara de vanligaste besöksorterna, men Osaka och HIroshima kommer inte långt efter.

En annan negativ effekt, framför allt för japanerna själva, är att hotellen i Japan höjer sina priser. Det är oftast inga fattiglappar som kommer hit, och många är vana vid att bo på lite finare hotell, så man är redan sedan tidigare relativt okänslig för höga priser. Japanerna, däremot, framför allt de som reser relativt frekvent i jobbet med en budgetbegränsning, väljer nu i stor utsträckning så kallade “business hotels” med minimal standard i små rum alternativt kapselhotell.

I mars introduceras dock ett nytt alternativ, och det handlar om långfärds/nattbussar som är utförda med säten som kan enkelt bli helt släta och vågräta. Konstruktionen är sådan att det hela kan gå från säten till en våningssäng på nolltid.

Det är ett bussföretag nere i Kochi på Shikoku som kör en förhöjd buss, för att rumma våningssängar, mellan Kochi och Tokyo. Det är en resa på ca 13 timmar och en enkelbiljett kostar bara lite drygt 500 kr. Men eftersom man kan sova så är det ju mindre känsla av att det är långt avstånd.

Den största målgruppen sägs vara ungdomar med begränsad budget som ofta åker långa sträckor för att gå på konsert med sina favoritartister.

Tagged with Resor.

February 8, 2025 by Dag Klingstedt.
  • February 8, 2025
  • Dag Klingstedt
  • Resor

Körsbärsblomning 2025

Våren i Japan är lika med körsbärsblomning. Det är lagom varmt, ungefär som fin svensk sommar och folk går ut i parkerna och sitter och äter och dricker under de vackra träden. Allmänt mysigt.

Härom veckan fick vi en preliminär rapport om när träden kommer att blomma i år. Det är givetvis en prognos och ingen garanti. Vädret går ju inte att förutsäga månader i förväg, men det ger oss i alla fall en rimlig möjlighet att pricka in när och var vi ska befinna oss för att få uppleva det hela.

Här ser vi förmodade startdatum för körsbärsblomningen i olika delar av Japan.

Det finns nu också en app för iPhone och Android som heter Sakura Navi som både berättar när blomningen sker och om var man i närheten kan hitta ett bra ställe för blomsterbeskådning.

Här får du datum för både starten för blomningen och “full bloom”.

Tagged with Resor.

January 24, 2025 by Dag Klingstedt.
  • January 24, 2025
  • Dag Klingstedt
  • Resor

Utlänningar syns nu i princip överallt på de platser man har kännedom om.

Foto: M L via Pexels.

Nytt besöksrekord för 2024 - nästan 37 miljoner.

Utlänningar syns nu i princip överallt på de platser man har kännedom om.

Foto: M L via Pexels.

Nu är besökssiffrorna för 2024 färdigräknade. Japan slog nytt rekord i antalet utländska besökare med 36,87 miljoner för året. En rejäl ökning från 2023 då siffran löd 25,07 miljoner. Under mitt första år i Japan, 1982, var det bara drygt två miljoner som hittade hit, en slående kontrast!

Den rejäla ökningen är ju dels en ketchupeffekt efter pandemin, men också att besökare kineser kan resa lite friare efter en särskilt utdragen pandemi i Kina och att flygtrafiken kommit tillbaka rejält.

Mitt bland det flitiga pratet om överturism, så kan de flesta japanska beslutsfattare inte klaga på inkomsterna. Turisterna spenderade hela 52 miljarder USD ifjol!

Som jag skrivit om tidigare, så handlar överturismen till stor del om att besökarna inte känner till så många fler delar av landet än Hokkaido, Tokyo, Nagoya, Kyoto, Osaka, Hiroshima, Kobe och Fukuoka. I länen mellan Tokyo och Hokkaido så är det tunnsått med turister, knappt en halv miljon per län och år. Och det saknas absolut inte vacker natur, fina tempel och givetvis god mat där uppe.

Japanska statliga turistorganisationen JNTO satsar nu på att siffran ska nå 60 miljoner. Så boka både flyg och hotell i god tid. Och passa på att utnyttja den relativt svaga japanska valutan. I skrivande stund kostar 100 yen 7 kronor och 16 öre.

Tagged with Resor.

January 20, 2025 by Dag Klingstedt.
  • January 20, 2025
  • Dag Klingstedt
  • Resor

Det är värt tiden att lära känna både de gamla och de nya sedlarna. Om man är i Japan för första gången så kan det vara lätt att förväxla dem.

Uppdatering av Japanska Pengar

Det är värt tiden att lära känna både de gamla och de nya sedlarna. Om man är i Japan för första gången så kan det vara lätt att förväxla dem.

Vi har uppdaterat inlägget om japanska pengar med mera information om de sedlarna som kom förra året.

Tagged with Ekonomi.

January 1, 2025 by Dag Klingstedt.
  • January 1, 2025
  • Dag Klingstedt
  • Ekonomi

God Jul från ett snöfritt Tokyo

Julafton i Kawasaki, en förort till Tokyo. Snöfritt och ca 3 plusgrader under kvällen. Trots frånvaron av riktiga julkänslor så vill jag önska våra läsare en riktigt God Jul!

December 24, 2024 by Dag Klingstedt.
  • December 24, 2024
  • Dag Klingstedt

Honda och Nissan planerar nu för att jobba tillsammans på många sätt.

Honda och Nissan diskuterar en sammanslagning

Honda och Nissan planerar nu för att jobba tillsammans på många sätt.

Japans största ekonomiska dagstidning, Nihon Keizai Shimbun, meddelar att Honda och Nissan, på andra och tredje plats bakom Toyota i den japanska bilindustrin, nu samtalar om att på olika sätt dela på sina respektive resurser. Detta för att bli starkare på elbilar nu när Kina tar allt större andelar av EV-marknaden. Kina blev världens största exportör av fordon under 2023, mycket tack vare en ökad försäljning av elbilar. Självkörande fordon och artificiell intelligens är två andra områden där man vill ha gemensam utveckling.

Man funderar uppenbarligen på att starta ett holdingbolag där Honda och Nissan ska bli dotterbolag. Mitsubishi Motors, till 30% ägt av Nissan, kan också komma att vara en del av denna sammanslagning, som då blir en av världens större grupperingar i branschen.

Uppenbarligen kom diskussionerna igång på allvar när det stod klart att taiwanesiska Foxconn, tillverkare av iPhone, varit i kontakt med Nissan för att diskutera ett köp av hela eller delar av företaget. Foxconn har visat ett antal prototyper, däribland denna, designad i samarbete med Pininfarina. Foxconns fordonsavdelning, som alltså ännu inte någon produktionsmodell, har fått namnet har fått varumärket Foxtron.

Nu kommer Taiwan som elbilsnation. Mobiltelefontillverkaren Foxconn har startat en bilavdelning vid namn Foxtron, där man än så länge visat flera prototyper men än så länge ingen produktion.

Nissan Leaf var den första och länge den enda batteridrivna elbilen i Japan, på marknaden 2010. Idag heter Japans bästsäljande elbil Nissan Sakura (fast den finns även i en version för Mitsubishi). Det handlar om en så kallad K-car, dvs den japanska standarden för de minsta bilarna, men den är både lättkörd och snygg och inte minst billig: drygt 160,000 SEK.

Nissan Sakura är Japans mest sålda elbil idag.

Foto: Nissan Motors

Japanska biltillverkare har varit relativt senkomna aktörer inom elbilssegmentet, mycket på grund av man istället satsat stort på hybridbilar, ett segment där japanerna varit marknadsledande sedan man lanserade konceptet i och med Toyota Prius 1997. Japanerna älskar sina hybridbilar; 2022 var 40% av bilförsäljningen i Japan hybrider.

Nissans aktiepris på Tokyo-börsen steg med nästan 24% dagen efter nyheten!

UPPDATERING 8/2

Förhandlingarna mellan Honda och Nissan har upphört enligt japansk affärspress. Uppenbarligen så var förhandlingarna inte “jämlika” enligt talesmän för Nissan. Honda var mera intresserade av att göra Nissan till ett dotterbolag än att ha dela på de två företagen via ett holdingföretag

Ska nu bli intressant att se om taiwanesiska Foxconn återupptar sitt frieri hos Nissan.

Tagged with Motor.

December 18, 2024 by Dag Klingstedt.
  • December 18, 2024
  • Dag Klingstedt
  • Motor
Newer
Older

JAPANBLOGGEN JAPANBLOGGEN

OM JAPAN FRÅN JAPAN PÅ SVENSKA

Efter drygt 40 år i och med Japan berättar vi här om allt som gör Japan till ett av världens mest fascinerande länder. Allmänna råd och tips, resor, platser, människor, upplevelser, design, teknik och lite ekonomi och politik.

NU 1179 INLÄGG

  • Bloggen
  • Om Japanbloggen / Kontakt
  • Japan-info
  • Samarbeta med Japanbloggen
  • Vädret i Japan
  • Inlägg månadsvis
  • Dags Privata
  • Länkar
jgg-reklambanér_sushi.jpeg
paypal_support.jpg

Klicka för mera information!

help_japan_coronaversion.jpg
saidkarlsson.jpg
  • Arkitektur (1)
  • Bo i Japan (1)
  • Byggnadsindustri (1)
  • Miljö (1)
  • Mode (1)
  • Sverige i Japan (1)
  • Sötsaker (1)
  • Teppanyaki (1)
  • Tyfoner (1)
  • Wagyu (1)
  • YouTube (1)
  • video (1)
  • Diverse (2)
  • Audio (2)
  • Kina (2)
  • Kärnkraft (2)
  • Natur (2)
  • Nöjen (2)
  • Personligheter (2)
  • covid (2)
  • resor (2)
  • Affärskoncept (3)
  • Kuriosa (3)
  • Länkar (3)
  • kawaii (3)
  • DIverse (4)
  • Guider (4)
  • Japanska egenheter (4)
  • Krångliga Japan (4)
  • Restauranger (4)
  • Anime (6)
  • Helgdagar (6)
  • Idrott (6)
  • Mobiltelefoni (6)
  • Shopping (6)
  • Traditioner (6)
  • Appar (7)
  • Klimat (7)
  • Media (7)
  • Spel (8)
  • Japan-fakta (9)
  • Japanska favoritkrogar (9)
  • Trender (9)
  • 10 saker (11)
  • Ekonomi (11)
  • Tokyo (11)
  • Väder (11)
  • Kommunikationer (12)
  • Unika Japan (13)
  • Historia (14)
  • Skoj (15)
  • Hotell (16)
  • Pryl-Japan (18)
  • Japanska Designklassiker (19)
  • Sport (20)
  • Språk (20)
  • Tåg (20)
  • Japanbloggen (21)
  • Naturkatastrofer (24)
  • Evenemang (28)
  • Flyg (32)
  • Kultur (33)
  • Prylar (34)
  • Hälsa (35)
  • Reklam (37)
  • Motor (39)
  • Politik (43)
  • Covid-19 (46)
  • Video (59)
  • Tips (61)
  • Popkultur (68)
  • Kvinnor och män (83)
  • Design (114)
  • Teknik (117)
  • Mat och Dryck (120)
  • Diverse (132)
  • Affärer - Industri (167)
  • Samhälle (216)
  • Resor (301)
Currency Converter

 

Senaste inläggen

Bloggen
Gulliga maskotar över hela Japan
about 2 days ago
Arbetskraftsbrist i Japan
about a week ago
Honda satsar på återanvändbara raketer
about 2 weeks ago
Rekordförsäljning av nya Nintendo Switch 2
about 3 weeks ago
Haneda och Narita återigen bland världens bästa flygplatser
about 3 weeks ago
Nu möjligt att hitta varma källor i Japan där tatueringar godtas
about 3 weeks ago
Stölder i Japan
about a month ago
Sommarfestivaler i Japan är värda ett besök
about a month ago
Osaka - trendigaste destinationen 2025 enligt TripAdvisor
about 2 months ago
OSAKA WORLD EXPO 2025 - årets största japanska evenemang
about 2 months ago
Ny Shinkansen med brittisk inredning
about 3 months ago
Hanami-säsongen är nu i full sving i stora delar av Japan
about 3 months ago
Nytt rekord: 651 miljoner hotellnätter i Japan 2024!
about 3 months ago
Aprilväder i början av mars
about 4 months ago
Japanska egenheter #4: Bilparkering
about 4 months ago
Japanska egenheter #3: (Nästan) inget snattande
about 4 months ago
Japanska egenheter #2 : Cyklar
about 4 months ago
Japanska egenheter #1: I Japan kan siffror bli ord
about 4 months ago
Varför inte sova på en billig nattbuss istället för på ett betydligt dyrare hotell?
about 4 months ago
Körsbärsblomning 2025
about 5 months ago
  • Affärer - Industri
  • Covid-19
  • Design
  • Diverse
  • Evenemang
  • Flyg
  • Hälsa
  • Japanbloggen
  • Kultur
  • Kvinnor och män
  • Mat och Dryck
  • Motor
  • Naturkatastrofer
  • Politik
  • Popkultur
  • Prylar
  • Reklam
  • Resor
  • Samhälle
  • Sport
  • Teknik
  • Tips
  • Video

twitter
linkedin
pinterest
facebook-unauth

Copyright, if not otherwise indicated, KOYA Co., Ltd. Powered by Squarespace 7.