• Bloggen
  • Om Japanbloggen / Kontakt
  • Japan-info
  • Samarbeta med Japanbloggen
  • Vädret i Japan
  • Inlägg månadsvis
  • Dags Privata
  • Länkar

JAPANBLOGGEN JAPANBLOGGEN

  • Bloggen
  • Om Japanbloggen / Kontakt
  • Japan-info
  • Samarbeta med Japanbloggen
  • Vädret i Japan
  • Inlägg månadsvis
  • Dags Privata
  • Länkar
Tuppen är årets djur i stora delar av Asien under 2017.Foto: Public Domain

Tuppen är årets djur i stora delar av Asien under 2017.

Foto: Public Domain

Välkommen till 2017 - Tuppens År

Tuppen är årets djur i stora delar av Asien under 2017.Foto: Public Domain

Tuppen är årets djur i stora delar av Asien under 2017.

Foto: Public Domain

I skrivande stund är det knappt fyra timmar kvar innan vi skriver 2017 i Japan. Tuppens År i den kinesiska zodiaken. Fyller du 12, 24, 36, 48, 60, 72 eller 84 under 2017 så är du född i Tuppens år. 

Enligt de som tror på dylikt, så är du i så fall en person med många trevliga karaktärsdrag: ärlig, intelligent, kommunikativ, självständig och ambitiös. Många är vackra och klär gärna upp sig. Du kan lägga ned mycket energi på ett projekt, men samtidigt kan du också snabbt tappa intresset.

Enligt denna tro, så passar vissa djur bättre eller sämre ihop med andra djur. Även om jag inte tror en sekund på detta, så är det faktiskt så att min hustru, som funnits med i sammanhanget i drygt 30 år nu, råkar vara Får, ett djur som ska fungera särdeles utmärkt tillsammans med undertecknads Vildsvin.

Tagged with Diverse.

December 31, 2016 by Dag Klingstedt.
  • December 31, 2016
  • Dag Klingstedt
  • Diverse
Har man tid, så kan en mera komplicerad väg till Japan vara rikigt prisvärd.

Har man tid, så kan en mera komplicerad väg till Japan vara rikigt prisvärd.

Att flyga till Japan - och Asien - på ett intressant och prisvärt sätt

Har man tid, så kan en mera komplicerad väg till Japan vara rikigt prisvärd.

Har man tid, så kan en mera komplicerad väg till Japan vara rikigt prisvärd.

Vill man åka till Japan utan att spilla alltför mycket tid på själva resandet, så finns det inte så många alternativ. Det snabbaste sättet är att åka via Helsingfors med Finnair (ibland är det en JAL-kärra mellan Helsingfors och Japan, då man kör code-sharing företagen emellan). Förutom att det är snabbaste sättet, så har denna väg den stora fördelen att man kan välja destination i Japan mellan Tokyo (Narita), Nagoya (Chubu), Osaka (Kansai International) och Fukuoka. Nästa alternativ är SAS via Köpenhamn, enbart till Tokyo/Narita. Detta alternativ lägger några timmar till restiden (om man inte bor i södra Sverige, förstås), då man ju först måste åka åt fel håll för att byta plan i Köpenhamn och sedan åka över Stockholm igen på vägen norrut/österut. Andra alternativ är t ex KLM via Amsterdam, Lufthansa via Frankfurt, Air France via Paris eller British Airways via London, men de innebär i alla dessa fall ännu längre restid, då man alltså måste åka åt andra hållet och vända innan man kan åka åt rätt håll.

En helt annan filosofi är att vidga vyerna en aning och - förutsatt att man har tid - välja att se mer av Asien än bara Japan. Då kan man nämligen spara en del pengar, alternativt få mycket mera för pengarna. Det handlar då om att nyttja alla så kallade low-cost carriers (LCC) som lanserats det sista decenniet, inte minst i Asien.

Ett exempel: Flyg Norwegian till Bangkok för 2,564 kronor. Efter att ha smörjt kråset med allt det goda i det thailändska köket så kan du sedan ta en flight med Peach Aviation till Okinawa för 811 kronor. Detta är Japans tropiska ände med varmt väder och vackert hav för bad och dykning. Flyg sedan till Fukuoka med samma bolag för 311 kronor. Efter att ha ätit gott på Kyushu kanske man sedan vill ta sig norrut. Varför inte flyga till Osaka med JetStar för 320 kronor. Osaka är framför allt en kulinarisk upplevelse, men det är nära till både Kyoto och Nara för den som vill uppleva historiens vingslag bland fridfulla tempel. När man så stillat törsten efter det klassiska Japan, så kanske man är beredd på att kasta sig in i den häftiga virvel som går under namnet Tokyo. Samma JetStar tar dig då upp till huvudstaden för 335 kronor. Då landar du visserligen på Narita och inte på det mera bekvämt placerade Haneda, men för 80 kronor kan du på lite drygt en timme åka in till Tokyo eller Ginza med Keisei Bus.

En av de stora fördelarna med de asiatiska lågprisbolagen, framför allt de med basen i Japan, är att det blir billigare och enklare att skräddarsy en resa till Japan, då man inte med nödtvång landar i Tokyo eller någon av de andra storstäderna.

Jetstar har ett ovanligt stort sortiment av destinationer kring Stilla Havet och tack vare Japan Air Lines delägarskap är man väl representerade i Japan. Klicka för större bild.

Summa summarum till Tokyo via smarriga Bangkok, tropiska Okinawa, kulinariskt högstående Fukuoka och Osaka (inkl. Kyoto och Nara) och så till sist Tokyo för 4,341 riksdaler. Om man kör ungefär samma metod åt andra hållet, så hamnar vi på en totalsumma understigande 9,000 kronor, och då har man fått uppleva minst fem spännande resmål.

Ovanstående priser har jag fått fram genom att söka på lägsta pris under mars månad på respektive bolag och rutt. Inga garantier att du hittar samma låga pris exakt när du planerar att åka, men om du har ett fritt schema, så lönar det sig att planera i god tid för att hitta bästa priserna.

Peach Aviation jobbar enbart i östra Asien med hemmabas i japanska Osaka.

Vi har själva inte åkt med Peach. De asiatiska LCC-bolagen vi färdats med är än så länge bara JetStar och Skymark. JetStar är samägt mellan australiensiska Quantas och japanska JAL medan Skymark är delägt av ANA (All Nippon Airways). Peach har också ANA som ägare. 

Våra erfarenheter av JetStar och Skymark har varit enbart goda. Man får visserligen betala för dryck och tilltugg på planet, men det handlar om småpengar. Planen är nya och fräscha och relativt rymliga. Med det sagt så ska man givetvis alltid vara på sin vakt när det gäller lågbudgetflyg. De kan ofta ha relativt svagt skydd för sina passagerare om något skulle stranda ett plan någonstans. Har man mycket bagage förekommer det också ofta att man får betala extra. Lite mer att pilla med än om man flyger reguljärt - helt klart. Kan givetvis vara bra att ha en hem- eller reseförsäkring som täcker kostnader som kan uppkomma vid förseningar och inställda flyg. 

Eftersom JetStar är till hälften australiensiskt, innebär det att det är billigt att åka till Australien via Japan, för den som har den tiden och intresset.

Här en en sida som specialiserat sig på japanska LCC. Något att kanske konsultera före en resa.

Och här en lista över i princip alla lågprisflygbolag i Asien.

Tagged with Resor.

December 28, 2016 by Dag Klingstedt.
  • December 28, 2016
  • Dag Klingstedt
  • Resor
Tokyo - en gigantisk meropol med nästan fyra gånger så många människor som i hela Sverige - men ändå världens säkraste stad.Foto: Public Domain

Tokyo - en gigantisk meropol med nästan fyra gånger så många människor som i hela Sverige - men ändå världens säkraste stad.

Foto: Public Domain

Tokyo - världens säkraste stad

Tokyo - en gigantisk meropol med nästan fyra gånger så många människor som i hela Sverige - men ändå världens säkraste stad.Foto: Public Domain

Tokyo - en gigantisk meropol med nästan fyra gånger så många människor som i hela Sverige - men ändå världens säkraste stad.

Foto: Public Domain

The Economist Intelligence Unit - en konsultarm av tidningsgruppen The Economist Group - har rankat världens storstäder efter hur säkra de är. Med säkerhet menas då flera olika saker: digital säkerhet, säkerhet i form av välfärd, säker infrastruktur samt frihet från risker för liv, lem och egendom.

Ingen stad får full pott, men japanska städer kommer långt. Tokyo blir etta och Osaka blir trea. Stockholm ligger på fjärde plats, den högsta placeringen för en stad utanför Asien. 

Så här ser 15-i-topp ut med poängen efter stadens namn:

15. Barcelona – 75.16

14. Montreal – 75.6

13. Taipei – 76.51

12. San Francisco – 76.63

11. Hong Kong – 77.24

10. New York – 78.06

9. Melbourne – 78.67

8. Toronto – 78.81

7. Zurich – 78.84

6. Sydney – 78.91

5. Amsterdam – 79.19

4. Stockholm – 80.02

3. Osaka – 82.36

2. Singapore – 84.61

1. Tokyo – 85.63

Tagged with Diverse, Tokyo.

December 26, 2016 by Dag Klingstedt.
  • December 26, 2016
  • Dag Klingstedt
  • Diverse
  • Tokyo
Foto: Public Domain

Foto: Public Domain

Julafton i Japan

Foto: Public Domain

Foto: Public Domain

I skrivande stund har klockan passerat 17 den 24:e december i Japan. I hörnet eller på bordet står möjligtvis en liten plastgran. Kalle Anka och hans vänner har inte önskat God Jul och till kvällsmål vankas mest troligt Kentucky Fried Chicken med öl eller eventuellt ett glas mousserande vin till. Efter maten en mycket söt tårta - Christmas Cake.

Hade dagen inte varit en lördag, så hade man fortfarande varit på jobbet. 

Om man inte har en familj att åka hem till, så är denna kväll ofta vigd åt någon form av partaj - antingen en dejt med en person eller så med ett kompisgäng eller folket på jobbet.

Man kan alltså säga att japanernas jul till viss del liknar det svenska nyårsfirandet. Japans nyår är istället som den svenska julen, då man då åker hem till föräldrahemmet för att äta speciell nyårsmat och istället för att åka på julotta så går man till lokala templet för att be om ett gott nytt år.

Då julen är årets största högtid för dejting, så är det givetvis också en “lågtid” för alla ensamma. Det finns undersökningar som menar att ensamstående japaner upplever stor stress dessa dagar (inget unikt för Japan, i och för sig). Därför är det inte förvånansvärt att en nyligen avslutad enkät visar att 40% av alla japanska ensamstående kvinnor kan tänka sig att dejta en kille “bara under julen” i syfte att a) inte känna sig totalt ensam under julhelgen och b) kunna hävda för sig själv och andra att man faktiskt hade en dejt under julhelgen.

Det finns redan företag i Japan som förmedlar uthyrning av tillfälliga pojk- och flickvänner (utan sexuella övertoner - strikt platoniskt - prostitution är en helt annan femma), men det skulle inte förvåna mig om dessa eller nya företag går ut med speciella julerbjudanden framledes.

Några andra märkvärdiga fenomen kring denna jul i Japan:

  • En restaurang i närförorten Hachioji har satt upp ett plakat där man säger att “för att undvika att vår personal ska få psykiska besvär, så undanber vi oss par som gäster under denna jul”. Personalen är tydligen singlar hela bunten, och krogens ägare tycker att de ska slippa bli extra ledsna för den sakens skull denna jul.
  • En enkät visar att i princip alla tjejer anser att en julgåva från pokjkvännen ska kosta minst 400 kronor. Drygt 42 % av de tillfrågade menade att den borde kosta mellan 800 och 2,500 kronor. En dryg procent tycker att 4,000 kronor är det minsta man kan begära. Den fattige studenten eller den visstidsarbetande löneslaven får alltså problem med flickvännen varje jul.
  • Japaner äter alltså tårta till jul - Christmas Cake, men i år hotar en stor brist på sagda tårtor. Det har nämligen rått smörbrist i Japan under flera år nu. Detta kan skyllas på klåfingriga statliga byråkrater som bestämde att antalet mjölkkor skulle minskas pga minskande mjölkkonsumtion i landet. Samtidigt har man ett subventionssystem som främjar mjölken framför andra mejerivaror. Bonden tjänar alltså för lite på att tillverka smör. Om TPP (Trans-pacific Partnership) går igenom, så kan Japan importera smör från t ex Nya Zealand eller USA, men nu när Trump kommer till makten vet ingen hur det kommer att gå med den saken.

Japanbloggen önskar alla läsare en trevlig jul! Vi hörs igen före det nya året.

Tagged with Samhälle, Kvinnor och män.

December 24, 2016 by Dag Klingstedt.
  • December 24, 2016
  • Dag Klingstedt
  • Samhälle
  • Kvinnor och män

Reklamfilm undervisar i gott uppförande på tåget

Nishi-nippon Tetsudo Kabushiki-gaisha - eller Västra Japans Järnvägar AB - är ett av de “16 stora” privata järnvägsbolagen i landet. Man hanterar en stor del av tåg- och busstrafiken i Fukuoka prefektur, nere på nordöstra Kyushu.

Det är inte alltför ovanligt att järnvägsbolagens reklam innehåller råd om hur man bör uppföra sig för att göra tågresan trevligare för alla ombord, men här har vi ett ovanligt intressant exempel på hur ett sådant budskap kan framföras.

Den långa reklamfilmen är centrerad kring två gymnasieelever som siktat in sig på ett säte på tåget, men då det bara är en plats ledig, och den snart tas i bruk då de båda tvekar, blir det en liten tvekamp där de kämpar i en “sport” kallad “luftstol”, dvs man sitter utan stöd under stjärten, bara med ryggen stödd mot något under lång tid; den som ger upp först förlorar. Under större delen av videon så framställs tjejerna som de “dumma” som ställer till besvär för alla andra ombord, men på sluttampen vänds steken och de dumma blir alla som sitter och tar upp alldeles för stort utrymme genom att ställa väskor och påsar på sätet eller sitter alltför bredbent. 

Två flugor i en smäll, med andra ord. Uppför dig på tåget och se till att så många som möjligt får plats att sitta.

Japan upplevs av de flesta hitresande som ett mönsterland när det gäller artighet och gott uppförande. En orsak är givetvis att ett stort antal regler kring hur man ska bete och uppföra sig i olika sammanhang inympas från tidiga år. Och detta gäller som synes inte bara i hemmet eller i skolan, utan även i alla möjliga andra sammanhang. Skyltar, affischer och, som synes, reklamfilmer trumpetar också ut dessa budskap.

Tagged with Video, Samhälle.

December 17, 2016 by Dag Klingstedt.
  • December 17, 2016
  • Dag Klingstedt
  • Video
  • Samhälle
Ett videoprojekt från Panasonic ger en bra bild över de olika miljöer man kan uppleva i Japan.

Ett videoprojekt från Panasonic ger en bra bild över de olika miljöer man kan uppleva i Japan.

Beautiful Japan 2020 - ambitiöst projekt från Panasonic

Ett videoprojekt från Panasonic ger en bra bild över de olika miljöer man kan uppleva i Japan.

Ett videoprojekt från Panasonic ger en bra bild över de olika miljöer man kan uppleva i Japan.

Panasonic har ett ambitiöst sexårigt projekt som pågått sedan 2104; det kallas Beautiful Japan 2020 och ämnar via videofilmer visa upp både Japans 47 prefekturer och de idrottskvinnor och -män som satsar på att få vara med och tävla i de olympiska eller paralympiska spelen i Tokyo 2020. Baktanken är givetvis att folk ska känna inspiration inför spelen och även inför att gå och köpa en 4K-TV från just Panasonic. Men den korta reklamsnutten i slutet av varje video förlåter man så gärna då videomaterialet håller hög kvalitet. Många dyra helikoptertimmar har gått åt.

Till dags dato har man hunnit med att filma och redigera filmer från 20 prefekturer och ni hittar dem och alla uppkommande filmer på den här sidan. Många vackra vyer och många duktiga idrottare - väl värt att titta på när du har tid. Scrolla ner en liten bit så finns där en karta över Japan med de redan avverkade prefekturerna angivna; klicka på prefekturens namn och en ny sida med videofilmer dyker upp.

Tagged with Video, Resor.

December 15, 2016 by Dag Klingstedt.
  • December 15, 2016
  • Dag Klingstedt
  • Video
  • Resor

Populärmusik med Japan-tema

På 80-talet var Japan fruktansvärt poppis, inne och coolt i västvärlden. Mode, musik, film, konst, design, kameror, audio/video, motorcyklar och bilar (japansk mat hade ännu inte blivit den megahit den är idag) - nästan allt som kom från Japan blev uppmärksammat och uppskattat. Men det fanns flera vågor som gick åt motsatt håll, framför allt inom populärmusiken, och det fenomenet började faktiskt långt tidigare. En av de första stora utländska musiksuccéerna i Japan i modern tid var faktiskt ett svenskt band - Spotnicks. De var rejält poppis här med slutsålda konserter och stora skivframgångar; de blev faktiskt så populära att de började sjunga en del låtar på japanska. Man låg etta på Japans 10 i topp-lista 1966 med låten Karelia. 

Ett decennim senare var det ABBA som tog Japan med storm och sedan har svenska grupper som Ace of Base, Cardigans och Europe också sålt mycket bra. Jag har ingen statistik på detta, men Sverige är nog det land som exporterat mest musik till Japan efter USA och England, vilket kanske enklast förklaras med att svenska band gärna sjunger på engelska.

Under 70- och 80-talen var de flesta stora engelsksjungande band stora även i Japan. Och banden verkade verkligen gilla Japan, och inte bara för att de fick kommersiella framgångar här. Det var nästan skriven lag att man inte var riktigt framgångsrik om man inte hade en platta med namn som Live in Japan, Live in Tokyo eller Live at Budokan. Och många band skrev låtar med tydliga Japan-teman.

Här en samling "Japan-låtar" som många av de som i alla fall fyllt 40 torde minnas med viss känsla av nostalgi. Många har förväxlat både musikaliska och estetiska aspekter mellan t ex Japan och Kina, men det kanske man får förlåta. Att ha spelat i Japan under några intensiva veckor gör knappast att man blir expert på japansk kultur.

Tagged with Popkultur, Video.

December 11, 2016 by Dag Klingstedt.
  • December 11, 2016
  • Dag Klingstedt
  • Popkultur
  • Video

Ett skäl till varför ett "vanligt" jobb i Japan inte är så eftersträvansvärt

Denna video är visserligen från 1991, då den japanska bubbelekonomin inte hade spruckit helt och hållet. Det var alltså fortfarande full fart på det mesta och folk åkte till och från jobbet inne i stan som vanligt. Så här kunde det se ut mitt i morgonrusningen.

Idag är det något lugnare då det dels är en mindre hektisk ekonomi och dels för att företag har börjat inse vitsen med flextid, och man ser ytterst sällan några stinsar som hjälper till med att trycka in folk i vagnarna; det får folk försöka klara själva. Men jag kan försäkra läsekretsen om att det ändå inte kan beskrivas som en trevlig upplevelse att åka tåg eller t-bana mellan 07 och 10 en vardagsmorgon i Tokyo. Inget man gör frivilligt. Ska man ta sig ut till flygplatsen med en eller ett par resväskor, gäller det att planera noggrant. Som ni förstår, så är det omöjligt att ta sig ombord ett tåg i rusningstid med mera bagage än en lättare portfölj. Detta är då förvisso avhängigt var man går ombord; börjar man sin resa i början av linjen så är det mindre folk att trängas med; det blir sedan successivt värre ju längre in mot citykärnan man kommer.

Bloggens skribent har haft jobb som krävt daglig pendling under rusningtid enbart under ett av alla dessa år i Japan, men då hade jag turen att tåglinjerna mellan hem och kontor gick på sådant vis att man kunde åka motströms; detta innebar visserligen en omväg, men detta lät mig sitta ned under 90 procent av restiden. 15 minuter längre restid var ett lågt pris att betala. 

Tagged with Samhälle.

December 5, 2016 by Dag Klingstedt.
  • December 5, 2016
  • Dag Klingstedt
  • Samhälle
Newer
Older

JAPANBLOGGEN JAPANBLOGGEN

OM JAPAN FRÅN JAPAN PÅ SVENSKA

Efter drygt 40 år i och med Japan berättar vi här om allt som gör Japan till ett av världens mest fascinerande länder. Allmänna råd och tips, resor, platser, människor, upplevelser, design, teknik och lite ekonomi och politik.

NU 1169 INLÄGG

  • Bloggen
  • Om Japanbloggen / Kontakt
  • Japan-info
  • Samarbeta med Japanbloggen
  • Vädret i Japan
  • Inlägg månadsvis
  • Dags Privata
  • Länkar
jgg-reklambanér_sushi.jpeg
paypal_support.jpg

Klicka för mera information!

help_japan_coronaversion.jpg
saidkarlsson.jpg
  • Arkitektur (1)
  • Bo i Japan (1)
  • Byggnadsindustri (1)
  • Miljö (1)
  • Mode (1)
  • Sverige i Japan (1)
  • Sötsaker (1)
  • Teppanyaki (1)
  • Tyfoner (1)
  • Wagyu (1)
  • YouTube (1)
  • video (1)
  • Diverse (2)
  • Audio (2)
  • Kina (2)
  • Kuriosa (2)
  • Kärnkraft (2)
  • Natur (2)
  • Nöjen (2)
  • Personligheter (2)
  • covid (2)
  • kawaii (2)
  • resor (2)
  • Affärskoncept (3)
  • Länkar (3)
  • DIverse (4)
  • Guider (4)
  • Japanska egenheter (4)
  • Krångliga Japan (4)
  • Restauranger (4)
  • Traditioner (5)
  • Anime (6)
  • Helgdagar (6)
  • Idrott (6)
  • Mobiltelefoni (6)
  • Shopping (6)
  • Appar (7)
  • Klimat (7)
  • Media (7)
  • Spel (7)
  • Japan-fakta (9)
  • Japanska favoritkrogar (9)
  • Trender (9)
  • 10 saker (11)
  • Ekonomi (11)
  • Tokyo (11)
  • Väder (11)
  • Kommunikationer (12)
  • Unika Japan (13)
  • Historia (14)
  • Skoj (15)
  • Hotell (16)
  • Pryl-Japan (18)
  • Japanska Designklassiker (19)
  • Sport (20)
  • Språk (20)
  • Tåg (20)
  • Japanbloggen (21)
  • Naturkatastrofer (24)
  • Evenemang (28)
  • Flyg (31)
  • Kultur (32)
  • Prylar (34)
  • Hälsa (35)
  • Reklam (37)
  • Motor (39)
  • Politik (43)
  • Covid-19 (46)
  • Video (59)
  • Tips (61)
  • Popkultur (68)
  • Kvinnor och män (83)
  • Design (114)
  • Teknik (116)
  • Mat och Dryck (120)
  • Diverse (132)
  • Affärer - Industri (167)
  • Samhälle (214)
  • Resor (299)
Currency Converter

 

Senaste inläggen

Bloggen
Osaka - trendigaste destinationen 2025 enligt TripAdvisor
about a month ago
OSAKA WORLD EXPO 2025 - årets största japanska evenemang
about a month ago
Ny Shinkansen med brittisk inredning
about a month ago
Hanami-säsongen är nu i full sving i stora delar av Japan
about a month ago
Nytt rekord: 651 miljoner hotellnätter i Japan 2024!
about 2 months ago
Aprilväder i början av mars
about 2 months ago
Japanska egenheter #4: Bilparkering
about 2 months ago
Japanska egenheter #3: (Nästan) inget snattande
about 2 months ago
Japanska egenheter #2 : Cyklar
about 2 months ago
Japanska egenheter #1: I Japan kan siffror bli ord
about 3 months ago
Varför inte sova på en billig nattbuss istället för på ett betydligt dyrare hotell?
about 3 months ago
Körsbärsblomning 2025
about 3 months ago
Nytt besöksrekord för 2024 - nästan 37 miljoner.
about 3 months ago
Uppdatering av Japanska Pengar
about 4 months ago
God Jul från ett snöfritt Tokyo
about 4 months ago
Honda och Nissan diskuterar en sammanslagning
about 4 months ago
Shinkansen - 60 år!
about 5 months ago
Japan - tåglandet över alla andra
about 5 months ago
Nya rekord i resandet till Japan - flygtrafiken är back in business
about 5 months ago
Rekordmånga kvinnor invalda till riksdagen i söndags
about 6 months ago
  • Affärer - Industri
  • Covid-19
  • Design
  • Diverse
  • Evenemang
  • Flyg
  • Hälsa
  • Japanbloggen
  • Kultur
  • Kvinnor och män
  • Mat och Dryck
  • Motor
  • Naturkatastrofer
  • Politik
  • Popkultur
  • Prylar
  • Reklam
  • Resor
  • Samhälle
  • Sport
  • Teknik
  • Tips
  • Video

twitter
linkedin
pinterest
facebook-unauth

Copyright, if not otherwise indicated, KOYA Co., Ltd. Powered by Squarespace 7.