• Bloggen
  • Om Japanbloggen / Kontakt
  • Japan-info
  • Samarbeta med Japanbloggen
  • Vädret i Japan
  • Inlägg månadsvis
  • Dags Privata
  • Länkar

JAPANBLOGGEN JAPANBLOGGEN

  • Bloggen
  • Om Japanbloggen / Kontakt
  • Japan-info
  • Samarbeta med Japanbloggen
  • Vädret i Japan
  • Inlägg månadsvis
  • Dags Privata
  • Länkar
Berget Fuji är väl något man inte skulle vilja vara utan i Japan, men det platsar inte på denna 10-i-topp-lista. Det får istället tjäna som den symbol för landet som det är.Bild: Tryck från första halvan av 1800-talet av den kände ukiyoe-konstnären&…

Berget Fuji är väl något man inte skulle vilja vara utan i Japan, men det platsar inte på denna 10-i-topp-lista. Det får istället tjäna som den symbol för landet som det är.

Bild: Tryck från första halvan av 1800-talet av den kände ukiyoe-konstnären Utagawa Hiroshige.

10+ bästa grejerna med Japan

Berget Fuji är väl något man inte skulle vilja vara utan i Japan, men det platsar inte på denna 10-i-topp-lista. Det får istället tjäna som den symbol för landet som det är.Bild: Tryck från första halvan av 1800-talet av den kände ukiyoe-konstnären&…

Berget Fuji är väl något man inte skulle vilja vara utan i Japan, men det platsar inte på denna 10-i-topp-lista. Det får istället tjäna som den symbol för landet som det är.

Bild: Tryck från första halvan av 1800-talet av den kände ukiyoe-konstnären Utagawa Hiroshige.

En mycket vanlig fråga man får från folk hemma i Sverige är "vad är det som är så bra med Japan?". Jag brukar då ge en något förkortad version av nedanstående text. Jag brukar också beskriva de mindre goda sidorna med livet i Japan, och det blir en ny lista inom kort med det innehållet.

De 10 bästa grejerna med Japan är givetvis en subjektiv lista, men jag tror att de flesta som varit i Japan någon längre tid håller med om det mesta här. Listan är i princip inte rangordnad.

1. Människorna

Visst finns det skitstövlar även i det här landet, men så länge man inte jobbar på ett företag och råkar ha en sådan till chef, så är det relativt lätt att undvika dem. Istället är det svårt att undvika en stor mängd genuint trevliga personer, oavsett ålder, kön eller samhällsställning.

2. Maten

Man behöver nästan inte skriva något under den här rubriken, så välkänd är kvaliteten på det japanska köket idag. Med ett enda undantag (en svensk fackpamp som nästan grät för att han inte fick äta på McDonalds varje dag när han var här - “riktig mat”, som han uttryckte det), så blir alla som kommer hit förälskade i det breda utbudet och de fantastiska smakerna på de japanska krogarna.

3. Transportsystemen

Oavsett om det rör sig om t-bana inne i stan, Shinkansen till Kyoto eller en flygresa till Sapporo, så funkar de japanska transportsystemen klanderfritt. Med en stor befolkning på en liten yta så måste helt enkelt transporterna fungera utan problem. Snabbt, välstädat, bekvämt (med undantag för tågen i storstäderna i rusningstid)  och punktligt.

4. Vänligheten och respekten

Man bugar och bockar och visar respekt för varandra. Visserligen ser man många fall där respekten mest går åt ett håll, dvs nedifrån och upp, men jag vill nog ändå påstå att den generella respekten är både ömsesidig och stor i de flesta fall.

5. Ärligheten

Det är inte bara en gång jag lyckats glömma saker på krogen eller tåget, och i de allra flesta fall har jag fått min ägodel i retur utan problem. Det är en skön känsla att kunna känna sig nästan totalt säker på att omgivningen är ärlig.

6. Säkerheten

Visst kan man vara rädd för naturkatastrofer i ett land som Japan, men det är en helt annan grej än att behöva vara rädd för andra människor. Den sortens rädsla är mycket sällsynt i Japan. Man kan gå i princip var som helst vilken tid som helst på dygnet utan att behöva känna sig rädd för att bli överfallen eller rånad.

7. Renligheten

Hur det ser ut hemma hos folk kan variera högst betydligt i Japan, men på allmän plats, i butiker och på restauranger är det nästan undantagslöst mycket välstädat. När min något städfnattiga mamma kom på besök utropade hon redan ute på Narita att “här verkar de veta hur man skurar ett golv!”.

8. Allmänna toaletter i stor mängd

När man blir kissnödig i Japan, behöver man sällan gå speciellt långt för att lätta på trycket. Till skillnad från t ex Stockholm, där man nästan måste tajma in både inmundigande av dryck och toalettbesök för att vara på säkra sidan, så finns här offentliga toaletter nästan överallt, dessutom avgiftsfria. Alla t-bane- och tågstationer har toalett, numera ofta även handikapp-toa, och du kan också hitta en toa på alla varuhus och nästan alla snabbköp och närbutiker. De flesta hotell har dessutom toalett i lobbyn som är allmänt tillgänglig. Det känns som om japanerna tycker att det är en mänsklig rättighet att få lätta på blåsan när man behöver göra det.

9. Nattöppna närbutiker

7-Eleven, Family Mart, Lawson, Sunkus; några av de många kedjorna av närbutiker i Japan. De finns “överallt”; vi har faktiskt nästan 10 stycken här bara i vårt grannskap. De är öppna 24 timmar om dygnet och har ett mycket brett utbud: mat och dryck, godis och chips, frukt och grönt, alkohol (i många fall, men inte alltid), tobak, pappersvaror, hygienartiklar, kondomer, hemkemiprodukter, etc, etc.. Man kan dessutom ta kopior, trycka ut fotografier, betala räkningar, köpa biljetter till evenemang och skicka och ta emot paket här. 

Det är svårt att vara utan dessa mycket praktiska “räddare i nöden” när man blivit sugen på något eller behövt uträtta ett ärende vid en normalt opraktisk tidpunkt.

10. Varma bad

Man badar gärna i Japan. Antingen i ett djupt badkar i hemmet eller så i en varm källa ute på landsbygden (eller, ibland, inne i städerna). Det är skönt och rogivande att sitta med varmt vatten upp till hakan. Ett besök på ett klassiskt japanskt värdshus med vidhängande varma bad är mycket rekommenderat. Kanske framför allt på hösten, då man kan välja att hitta ett värdshus med utomhusbad där man kan sitta och skåda ut över färgsprakande berg.

11. Hårda vapenlagar och få våldsbrott

Japan ligger nära botten när man tittar över antal våldsbrott över världen; både i antal brott per capita och i absoluta tal. Och detta gäller framför allt när det handlar om våld med skjutvapen. Det är nämligen extremt svårt att få och inneha vapenlicens, och handeldvapen är totalförbjudna för civila individer i Japan. Jaktvapen och luftgevär är de två enda godkända typerna, men de är svåra att få tillstånd till, som sagt. Med andra ord så kan man nästan helt stryka bort den riskfaktorn när man bor i Japan.

Tagged with Guider, Tips, 10 saker.

December 8, 2014 by Dag Klingstedt.
  • December 8, 2014
  • Dag Klingstedt
  • Guider
  • Tips
  • 10 saker

Nordkorea varken får eller vill vara med och leka i den asiatiska affärsvärlden. Nästan ingen trafik till eller ifrån landet.

Bild: Marine Traffic

Illustration av hur isolerat Nordkorea är

Nordkorea varken får eller vill vara med och leka i den asiatiska affärsvärlden. Nästan ingen trafik till eller ifrån landet.

Bild: Marine Traffic

Vi visade här hur kolsvart det är i Nordkorea på natten. Det är elransonering och elavbrott varje dag. Rinnande vatten finns bara på morgonkvisten och det lär inte vara speciellt varmt på vintern inomhus. Alla, som inte är hjärntvättade, skulle flytta därifrån om de kunde. I princip ingen vill flytta dit.

Den här bilden visar på ett väldigt uppenbart sätt hur intensiva förbindelserna är mellan Kina, Sydkorea och Japan är. Illustrationen visar båttrafiken länderna emellan, och som ni ser så går det väldigt få fartyg mellan Nordkorea och resten av världen.

Man undrar i sitt stilla sinne om det inte skulle kunna gå att få bukt med detta hemska statsskick. Nordkorea är alltid väldigt aktuellt i ett Japan där det finns många koreaner (ättlingar till de koreaner som forslades hit som billig arbetskraft före och under kriget) som även i Japan delat upp sig i ett syd- och ett nordläger. Det snackas en hel del i folkmun (och i viss media) om hur nordlägret skickar pengar till Nordkorea, spionerar på Japan och hur man konspirerar (eller i alla fall konspirerat) mot Japan med ett antal kidnappningar av japaner som förts till Nordkorea för indoktrinering och tvångsarbete som ett slags spioner mot sitt hemland.

Jag tycker mest synd om det nordkoreanska folket som är de som fått lida med detta i över 60 år. Svält, fångläger, tortyr och arkebuseringar. Plus den extremreligiösa tron på farfadern, fadern och sonen Kim som landets självklara ledare. Man önskar att det fanns ett sätt att orsaka systemets kollaps utan förlust av människoliv. Möjligheten för en slags nordkoreansk Gorbachev att komma till makten lär dock vara extremt liten.

Tagged with Diverse.

December 5, 2014 by Dag Klingstedt.
  • December 5, 2014
  • Dag Klingstedt
  • Diverse
Daihatsu Copen finns både som cabriolet och som hardtop.

Daihatsu Copen finns både som cabriolet och som hardtop.

K-cars - charmiga japanska minibilar

Daihatsu Copen finns både som cabriolet och som hardtop.

Daihatsu Copen finns både som cabriolet och som hardtop.

K-cars, Japans klass av pyttesmå bilar, har fått sitt namn från kei (軽), tecknet för "lättviktig". Det är bilar som har starka begränsningar vad gäller format och motorvolym, men man får i gengäld en bil som är lättkörd, mycket bränslesnål och dessutom belönad med låg skatt och försäkring (även om skatten chockhöjdes härför leden med 50% så handlar det fortfarande om bara drygt 700 kronor per år).

HONDA N-WGN - liten på utsidan, stor på insidan.

Hela 40% av den japanska bilparken består av K-cars, och det är kanske inte att undra över då de ofta kostar bara hälften av vad en större bil betingar. Begåvade med riklig utrustning så kostar de flesta modellerna ändå inte mer än 60,000 - 90,000 kr. De är också uppskattade för att de är extremt lättkörda med minimal vändradie, något som är viktigt inte minst på landet med sina smala bergsvägar. K-cars är speciellt populära hos de kvinnliga förarna; 2 av 3 K-cars körs av en kvinna.

Små och billiga bilar behöver inte vara tråkigt formgivna; faktum är att flera av mina designfavoriter bland dagens japanska bilar är just K-cars. Du ser några av dem här på sidan.

Daihatsu Mira Cocoa - gullig och praktisk; en hit bland många japanska damer.

Daihatsu Mira Cocoa - gullig och praktisk; en hit bland många japanska damer.

Väldesignad och praktisk inredning.

NHK World, det japanska statliga TV- och radiobolagets engelskspråkiga satellitkanal, har gjort ett specialprogram om just K-cars som är en bra sammanfattning om vad dessa små fyrhjulingar betytt och betyder för Japan och dess ekonomi:

Tagged with Motor, Design.

December 4, 2014 by Dag Klingstedt.
  • December 4, 2014
  • Dag Klingstedt
  • Motor
  • Design

20 länder som rankats efter styrkan i deras varumärken.. Håller du med?

Japan har världens bästa varumärke (Sverige fyra)

20 länder som rankats efter styrkan i deras varumärken.. Håller du med?

Futurebrand är en stor konsultbyrå i byggande och design av varumärken med kontor i 22 städer världen runt. Man har precis släppt en rapport vid namn Country Brand Index 2014-2015. Där rankas de 20 länder man anser ha de starkaste och mest attraktiva varumärkena. 

På senare tid har det blivit allt mer uppenbart hur viktigt det är för länder att vårda sina varumärken (det finns dock länder vars ledning inte alls inser att detta borde vara en prioriterad fråga; det är ingen fråga alls för många länder - inget nämnt och inget glömt). Omvärldens syn på ett land påverkar ju i allra högsta grad ett lands förmåga att dra till sig investeringar, turister och kunder för exportvarorna. Ett dåligt skött varumärke kan alltså i högsta grad påverka ett lands hela ekonomi i en tråkig riktning.

Futurebrand har rankat länderna efter hur många poäng man får inom sex olika områden: Kännedom (hur väl känner folk till landet och dess erbjudande?), familjäritet (vad tänker man på när man hör ett lands namn?), associationer (hur högt eller hur positivt värderas landet vad gäller värdesystem, livskvalitet, potential för affärer, arv och kultur, turism och produktkvalitet?), preferenser (kan man tänka sig att åka till landet?), övervägande (i hur många fall åker man faktiskt till landet eller påbörjar en affärsrelation?) och rekommendation (rekommenderar man ett besök till landet till släkt och vänner?).

OCH - Japan blev etta. Varför? Ja, ni kan själva se här vilka nyckelord som enkäten som rapporten baseras på visar. Teknik är helt klart det man först associerar med Japan, följt av kultur, respekt, mat och skönhet (om jag tyder det hela rätt) och det tror jag är en bild som stämmer.

Sverige kom på en hedrande fjärdeplats bakom Japan, Schweiz och Tyskland. 

Ni kan ladda ned hela rapporten här.

 

Tagged with Resor, Affärer - Industri.

December 2, 2014 by Dag Klingstedt.
  • December 2, 2014
  • Dag Klingstedt
  • Resor
  • Affärer - Industri
Roppongi (ordet betyder "sex träd) är Tokyos mest "internationella" stadsdel - på gott och ont. En alltför oskyldig svensk kan råka illa ut.Foto: Wikimedia Commons

Roppongi (ordet betyder "sex träd) är Tokyos mest "internationella" stadsdel - på gott och ont. En alltför oskyldig svensk kan råka illa ut.

Foto: Wikimedia Commons

Roppongi - trevlig men ibland farlig stadsdel i Tokyo

Roppongi (ordet betyder "sex träd) är Tokyos mest "internationella" stadsdel - på gott och ont. En alltför oskyldig svensk kan råka illa ut.Foto: Wikimedia Commons

Roppongi (ordet betyder "sex träd) är Tokyos mest "internationella" stadsdel - på gott och ont. En alltför oskyldig svensk kan råka illa ut.

Foto: Wikimedia Commons

De flesta som intresserat sig för Tokyo har nog hört talas om stadsdelen Roppongi. Den har en speciell attraktionskraft på just utlänningar, då det är den sedan länge mest utlänningstäta stadsdelen vilket innebär att många japaner man möter är hyfsat duktiga på att prata engelska. 

Orsakerna till den relativa utlänningstätheten är flera. Det finns dels många ambassader i området, då det ligger relativt nära de japanska regeringsministerierna (både USAs, Spaniens och Sveriges ambassader ligger relativt tätt tillsammans nära det berömda Hotel Okura), och dels så har många utländska företag, framför allt inom den finansiella sektorn, sina kontor här. Detta gör att det finns osedvanligt många relativt "utlänningsvänliga" krogar, barer och klubbar, vilket givetvis gör att ännu fler lockas hit.

Utlandskopplingen är inte ny. Den amerikanska armén hade sitt högkvarter här under ockupationsperioden 1945 - 1952, och man kan med fog säga att Roppongi under den tiden karakteriserades av två väldigt olika men väl synliga gestalter: amerikanska soldater och japanska prostituerade. Även om det inte finns någon synlig gatuprostitution idag (prostitution är i princip förbjudet sedan 1956), så vilar fortfarande den stämningen kvar i området, framför allt kvällstid; många utlänningar, varav de flesta män, och många japanska unga damer som jobbar på de många klubbarna och barerna och därför klär sig något mera provokativt än de skulle göra om de gick till kontoret.

Nattlivet i Roppongi kan vara förföriskt lockande, men gå bara på ställen utan inkastare!Foto: Wikimedia Commons

Nattlivet i Roppongi kan vara förföriskt lockande, men gå bara på ställen utan inkastare!

Foto: Wikimedia Commons

Roppongi har många trevliga detaljer. Moti är en fantastisk indier som funnits här sedan tidigt 80-tal; deras Butter Chicken är superb! Nästan vägg i vägg ligger Aoyama Book Center, där du kan hitta en stor mängd utländska tidskrifter ifall du blir trött på att försöka översätta japanskan överallt (plus en stor samling böcker med fokus på konst och design). Går man stora gatan mot väl synliga Tokyo Tower, så har man efter fem minuters promenad designbutikskomplexet AXIS på höger hand; väl värt ett besök för den designintresserade, även om det mesta handlar om västerländsk design. Knivmärket GLOBAL har sin flagship store här.

De två stora skyskraporna Roppongi Hills och Tokyo Midtown är två fascinerande bjässar till komplex med butiker och gallerier på hög nivå. På Midtown finns också The Ritz Carlton om du känner för att bo riktigt bra (rummen börjar på drygt 3,000 SEK per natt för ett dubbelrum).

TOKYO ÄR EN MYCKET SÄKER STAD - MEN........

För några år sedan hade jag en gammal god vän på besök i stan några nätter. Han bodde på Okura med en delegation från Sverige som var här för att skriva under ett syskonstadsavtal med en stad nära Tokyo. Vi skulle träffas några dagar efter hans ankomst, så jag blev lite förvånad när han ringde mig på mobilen redan första kvällen. Han frågade först om jag kunde ta ut pengar på mitt bankomatkort vid denna sena timme och det svarade jag jakande på. Nästa fråga var om jag kunde låna honom 300,000 yen (ca 19,000 kronor)en vecka eller så! När jag tyckte "vafalls!?" berättade han att han hade två stora mörkhyade män på sitt hotellrum just nu och att hans utländska VISA-kort inte funkade i hotellets bankomat. Han hade gått in på en bar i Roppongi (som han blivit vänligt men bestämt inföst på av en av de två männen som nu stod i hans hotellrum) där han hade druckit både mousserande vin och vodka tillsammans med två trevliga och uppenbarligen ryska damer. När han ville betala fick han räkningen med ovanstående summa.

Lärdomen av detta är att det finns ett antal klubbar och barer i Roppongi som man bör undvika. Grundreglerna är fyra: 1) Nonchalera infösares inbjudan; 2) lämna stället utan att beställa om du inte ser några priser angivna i en drinkmeny, och 3) får du en bardam bredvid dig som häller upp din drink och konverserar med dig, räkna med att det kostar en bra slant (3,000 kr per person är inte ovanligt - utan mat!). Regel 4 är den jobbigaste att skriva, för den lyder "undvik barer som inte drivs av japaner". Jag vill absolut inte dra alla över en kam här, men en orsak till problemen i Roppongi är att polisen inte gör något, då det oftast handlar om "utlänningar som lurar utlänningar", dvs inget högprioriterat problem. Så ha regel 4 åtminstone i åtanke.

En oroande tendens på senare tid är också att du kan löpa risk att bli drogad på de mera suspekta barerna. Det har gått så långt att amerikanska ambassaden har gått ut med ett offentligt meddelande till sina medborgare i landet där man varnas för att gå ut och dricka i Roppongi. En bekants bekant vaknade upp i en portgång klockan tre på eftermiddagen efter en glad kväll i stadsdelen, utan plånbok och telefon. Ingen vanlig fylla, med andra ord. Att riskera plånbok och telefon är en sak, men tänk på att du riskerar mer än så om du är kvinna.

Slutsatsen är alltså att Roppongi är en trevlig och helt ofarlig stadsdel på dagtid. Den kan vara lika trevlig och ofarlig på kvällen också, men med vissa viktiga undantag.

Går du till etablerade krogar och barer med väl synliga och rimliga priser (tolerera inga priser som överstiger det du skulle betala i Sverige för öl, vin eller starksprit), så har du inget att frukta.

Är man i det generella området kring Roppongi, skulle jag föreslå att man istället går och äter och dricker i till exempel Ebisu, två stationer från Roppongi på t-bana Hibiya Line. Där är det både generellt sett godare, men också billigare och mera "japanskt".

Tagged with Resor, Tips.

December 1, 2014 by Dag Klingstedt.
  • December 1, 2014
  • Dag Klingstedt
  • Resor
  • Tips

Persika är en vanlig och mycket god frukt i Japan. Det är alltså också ett prisvärt flygbolag.

Peach Aviation - en uppstickare på den japanska lågprisflygmarknaden

Persika är en vanlig och mycket god frukt i Japan. Det är alltså också ett prisvärt flygbolag.

Är man intresserad av att resa samtidigt som man inte har en obegränsad budget, är de senare årens kraftiga ökning av lågprisflyg ett trevligt fenomen. Här i Japan, där lågprisflyg knappt fanns med i vokabulären för bara ett decennium sedan, har tillväxten varit snabb. I ett Japan där reallönerna har stått still eller t o m sjunkit sedan den gigantiska ekonomiska bubblan sprack 1991, är de flesta mycket glada för att reseräkningen kan hållas i schack. Idag är det ofta billigare eller betydligt billigare att ta flyget än att åka Shinkansen, framför allt om du är ute och bokar någon månad i förväg.

Ett flygbolag vi inte nämnt tidigare heter Peach Aviation. Företaget är samägt av ANA (All Nippon Airways) och ett investmentbolag baserat i Hong Kong och det bildades så sent som 2011. Man har sin huvudbas på Kansai International Airport utanför Osaka. Basplaceringen är en stor fördel för dig som bor i Kansai-området eller ska flyga till eller från Osaka. Mindre bra om du bor i Tokyo. Enda destinationen från Tokyo är Osaka.

Inom landet flyger man på tio olika flygplatser: Kansai International (oftast benämnt kankuu på japanska, förkorning för Kansai Kokusai Kuukou - Kansai International Airport), Shin-Chitose (Sapporo), Sendai, Narita, Matsuyama, Fukuoka, Nagasaki, Kagoshima, Naha (Okinawa) och Ishigaki.

De internationella linjerna utgår alla från antingen Kansai eller Naha och går då till Incheon (Seoul), Gimhae International (Busan, Korea), Hong Kong International (från februari 2015), Taoyuan International (Taipei, Taiwan) och Kaohsiung Airport (vid staden med samma namn på Taiwan). Är du i Hong Kong eller på Taiwan på jobb eller semester, så är Peach ett bra och prisvärt alternativt om du vill ta en avstickare till Japan. Du når dock alltså inte Tokyo utan byte i Osaka.

Trots de låga priserna är det inga överskottsplan man flyger med; man använder sig enbart av nya och fräscha Airbus A220-200.

Trots de låga priserna är det inga överskottsplan man flyger med; man använder sig enbart av nya och fräscha Airbus A220-200.

Priserna är mycket rimliga. Det går att hitta inrikesbiljetter för bara 150 kronor enkel väg och internationella biljetter från under 300 kronor enkel resa!

En intressant detalj som jag inte tror att jag sett någon annanstans, är möjligheten att betala lite extra för att boka stolen eller stolarna bredvid dig/er, givetvis under förutsättning att det finns lediga platser i planet. Det kostar 2,000 yen (drygt 120 kr) per stol på inrikeslinjerna och 3,000 yen (ca 190 kr) på utrikeslinjerna.

En annan viktig detalj när det gäller japanska lågprisbolag, är att de har bra service trots det låga priset. Man försöker hålla "surcharge"-hysterin i schack. Visserligen kostar fikat eller maten ombord, men man håller både ett bra sortiment och skäliga priser. Man brukar få ta med sig ett kolli ombord men man får betala extra för checkat bagage. Det är också trevligt att man brukar hålla sig till "normala" flygplatser så att man slipper sitta på en buss i flera timmar för att kunna ställa sig i kön till incheckningen.

Du kan läsa mera om Peach och boka biljetter här.

Tagged with Resor.

November 30, 2014 by Dag Klingstedt.
  • November 30, 2014
  • Dag Klingstedt
  • Resor
Kolla in vår samling med fantastiska bilder från Japan på Pinterest!

Kolla in vår samling med fantastiska bilder från Japan på Pinterest!

Massor av Japanbilder på Pinterest

Kolla in vår samling med fantastiska bilder från Japan på Pinterest!

Kolla in vår samling med fantastiska bilder från Japan på Pinterest!

Pinterest är som många säkert vet en sajt/service där man kan samla bilder, både egna och de man hittar på internet, med saker, miljöer eller personer som man tycker om. Då Japan alltid lockat till sig fotografer från när och fjärran tack vare sin historia, sin estetik, sina myllrande städer, sin vackra landsbygd och inte minst många fascinerande människor, så fullkomligt vimlar det av foton från Japan på Pinterest.

Vi har ett antal "pinboards" på Pinterest, men den mest välbesökta av dem är just den med fotografier från Japan.

Vi har nu satt in en direktlänk till den anslagstavlan här en bit ned i vänstra kolumnen, men ni kan också klicka här.

Tagged with Länkar.

November 27, 2014 by Dag Klingstedt.
  • November 27, 2014
  • Dag Klingstedt
  • Länkar
Senri Kawaguchi är en ung dam som är en av Japans mest anlitade proffstrummisar vid 17 års ålder!

Senri Kawaguchi är en ung dam som är en av Japans mest anlitade proffstrummisar vid 17 års ålder!

Den här tonårstjejen är en av Japans bästa trummisar

Senri Kawaguchi är en ung dam som är en av Japans mest anlitade proffstrummisar vid 17 års ålder!

Senri Kawaguchi är en ung dam som är en av Japans mest anlitade proffstrummisar vid 17 års ålder!

Skenet bedrar, brukar det heta, och det gör det väldigt mycket och väldigt ofta i detta Japan.

Den unga damen på bilden ovan heter Senri Kawaguchi. Hon är blott fyllda 17 år och hon är bördig från Mie prefektur, grannlän till Shiga och Nara. Att hon växt upp i relativt glest befolkade Mie kan vara en anledning till att hon trots sin späda ålder redan anses vara en av Japans bästa trumslagare, oavsett kön (ljudisolerade rum är inte lika nödvändiga som i Tokyo). En annan kan vara idogt tränande sedan sexårsåldern.

Men Kawaguchi är inte ensam om att vara ett japanskt underbarn som spelar trummor. Kanade Sato heter en blott 11-årig tjej som nog kan bli minst lika säker som Kawaguchi (om hon inte redan är det!)

Här en video med "världens tre bästa kvinnliga trummisar". Först är det Meyhal Cohen från Israel, och sedan kommer Sato (vid 1:22) och Kawaguchi (2:20). Som nästan alltid så är ljudet på YouTube inte det bästa, men ni kan i alla fall se och njuta av dessa tre unga damers mycket kompetenta handlag vid trummorna.


Tagged with Popkultur.

November 27, 2014 by Dag Klingstedt.
  • November 27, 2014
  • Dag Klingstedt
  • Popkultur
Newer
Older

JAPANBLOGGEN JAPANBLOGGEN

OM JAPAN FRÅN JAPAN PÅ SVENSKA

Efter drygt 40 år i och med Japan berättar vi här om allt som gör Japan till ett av världens mest fascinerande länder. Allmänna råd och tips, resor, platser, människor, upplevelser, design, teknik och lite ekonomi och politik.

NU 1169 INLÄGG

  • Bloggen
  • Om Japanbloggen / Kontakt
  • Japan-info
  • Samarbeta med Japanbloggen
  • Vädret i Japan
  • Inlägg månadsvis
  • Dags Privata
  • Länkar
jgg-reklambanér_sushi.jpeg
paypal_support.jpg

Klicka för mera information!

help_japan_coronaversion.jpg
saidkarlsson.jpg
  • Arkitektur (1)
  • Bo i Japan (1)
  • Byggnadsindustri (1)
  • Miljö (1)
  • Mode (1)
  • Sverige i Japan (1)
  • Sötsaker (1)
  • Teppanyaki (1)
  • Tyfoner (1)
  • Wagyu (1)
  • YouTube (1)
  • video (1)
  • Diverse (2)
  • Audio (2)
  • Kina (2)
  • Kuriosa (2)
  • Kärnkraft (2)
  • Natur (2)
  • Nöjen (2)
  • Personligheter (2)
  • covid (2)
  • kawaii (2)
  • resor (2)
  • Affärskoncept (3)
  • Länkar (3)
  • DIverse (4)
  • Guider (4)
  • Japanska egenheter (4)
  • Krångliga Japan (4)
  • Restauranger (4)
  • Traditioner (5)
  • Anime (6)
  • Helgdagar (6)
  • Idrott (6)
  • Mobiltelefoni (6)
  • Shopping (6)
  • Appar (7)
  • Klimat (7)
  • Media (7)
  • Spel (7)
  • Japan-fakta (9)
  • Japanska favoritkrogar (9)
  • Trender (9)
  • 10 saker (11)
  • Ekonomi (11)
  • Tokyo (11)
  • Väder (11)
  • Kommunikationer (12)
  • Unika Japan (13)
  • Historia (14)
  • Skoj (15)
  • Hotell (16)
  • Pryl-Japan (18)
  • Japanska Designklassiker (19)
  • Sport (20)
  • Språk (20)
  • Tåg (20)
  • Japanbloggen (21)
  • Naturkatastrofer (24)
  • Evenemang (28)
  • Flyg (31)
  • Kultur (32)
  • Prylar (34)
  • Hälsa (35)
  • Reklam (37)
  • Motor (39)
  • Politik (43)
  • Covid-19 (46)
  • Video (59)
  • Tips (61)
  • Popkultur (68)
  • Kvinnor och män (83)
  • Design (114)
  • Teknik (116)
  • Mat och Dryck (120)
  • Diverse (132)
  • Affärer - Industri (167)
  • Samhälle (214)
  • Resor (299)
Currency Converter

 

Senaste inläggen

Bloggen
Osaka - trendigaste destinationen 2025 enligt TripAdvisor
about a month ago
OSAKA WORLD EXPO 2025 - årets största japanska evenemang
about a month ago
Ny Shinkansen med brittisk inredning
about a month ago
Hanami-säsongen är nu i full sving i stora delar av Japan
about a month ago
Nytt rekord: 651 miljoner hotellnätter i Japan 2024!
about 2 months ago
Aprilväder i början av mars
about 2 months ago
Japanska egenheter #4: Bilparkering
about 2 months ago
Japanska egenheter #3: (Nästan) inget snattande
about 2 months ago
Japanska egenheter #2 : Cyklar
about 3 months ago
Japanska egenheter #1: I Japan kan siffror bli ord
about 3 months ago
Varför inte sova på en billig nattbuss istället för på ett betydligt dyrare hotell?
about 3 months ago
Körsbärsblomning 2025
about 3 months ago
Nytt besöksrekord för 2024 - nästan 37 miljoner.
about 3 months ago
Uppdatering av Japanska Pengar
about 4 months ago
God Jul från ett snöfritt Tokyo
about 4 months ago
Honda och Nissan diskuterar en sammanslagning
about 4 months ago
Shinkansen - 60 år!
about 5 months ago
Japan - tåglandet över alla andra
about 5 months ago
Nya rekord i resandet till Japan - flygtrafiken är back in business
about 5 months ago
Rekordmånga kvinnor invalda till riksdagen i söndags
about 6 months ago
  • Affärer - Industri
  • Covid-19
  • Design
  • Diverse
  • Evenemang
  • Flyg
  • Hälsa
  • Japanbloggen
  • Kultur
  • Kvinnor och män
  • Mat och Dryck
  • Motor
  • Naturkatastrofer
  • Politik
  • Popkultur
  • Prylar
  • Reklam
  • Resor
  • Samhälle
  • Sport
  • Teknik
  • Tips
  • Video

twitter
linkedin
pinterest
facebook-unauth

Copyright, if not otherwise indicated, KOYA Co., Ltd. Powered by Squarespace 7.