När vi skrev om baksmälla förra gången, så gjorde vi ingen riktig djupdykning i detta tillstånd. Det är ju ett nästan universellt problem, men ett kanske extra noterbart fenomen i länder som Japan och Sydkorea, där affärslivet nästan utan undantag innefattar stor konsumtion av alkohol.
Sony ny etta på spelkonsolmarknaden
Sony har återtagit förstaplatsen bland världens dataspelkonsoltillverkare för första gången på åtta år. Då det japanska räkenskapsåret oftast sträcker sig mellan april och mars, så handlar det om försäljningssiffrorna för året fram till sista mars i år.
Sony sålde 18,7 miljoner konsoler, inkluderande både PS 4 och andra modeller. Nintendo tog andraplatsen med 16,31 miljoner enheter medan Microsoft blev trea med 11,6 miljoner enheter, en ökning med 16 %.
Men detta med "konsol" är ju idag ett begrepp som kanske borde omdefinieras. Smartphones är ju numera så kraftiga så att de utan problem kan köra de flesta spel. Om man räknar in smartphones i det hela, får hela denna trio "klassiska" konsoltillverkare maka på sig för Apple och deras iOS-produkter iPod Touch, iPhone och iPad.
Din iPhone är japansk till dryga hälften
De japanska mobiltelefontillverkarna har lindrigt sagt kommit på efterkälken när det gäller att vara först med det senaste. Från att ha varit klart världsledande på både hårdvara och tjänster, så är det idag framför allt Apple och Samsung som leder racet mot snabbare, snyggare, roligare och arbetsdugligare lurar.
Man kan skriva mycket om orsakerna bakom detta, men i korthet handlar det dels om att japanska företag blivit allt mer riskobenägna och försiktiga och dels om att man haft en alltför stark inriktning på den inhemska marknaden och de inhemska konkurrenterna och inte riktigt hann med när iPhone kom och förändrade de flestas syn på hur en avancerad telefon skulle se ut och fungera.
En app för ensamma japanska män
Vi har skrivit vid ett flertal tillfällen om det sorgliga tillstånd som många japanska män hamnat i, kanske framför allt de yngre. Här, här och här, t ex.
Vi har ju fenomenet soushoku-danshi - gräsätande yngre män - där grabbar anklagas för att inte vara "köttätare" då de aldrig är ute på jakt efter villebråd, dvs damer. De är helt enkelt för blyga, tafatta, riskobenägna och outbildade i konsten att konversera med tjejer (det finns fortfarande enkönade skolor i Japan, inte speciellt klokt).
7-Eleven i Japan blir bara bättre och bättre
Vi har tidigare skrivit om fenomenet 7-Eleven i Japan; om hur den japanska licenstagaren till konceptet blev så framgångsrik tack vare en mycket konsekvent kundorienterad strategi att man till slut köpte huvudföretaget i USA.
Det kan nu meddelas att man inte alls vilar på några gamla lagrar. Det är fortfarande full fart framåt och man lanserar nya innovativa produkter och tjänster åtminstone några gånger per år.
Det sista är en "Premium"-serie med kallskuret, färdiglagad mat eller "snacks" till ölen, vinet eller groggen. Det är ett mycket brett sortiment med både japanska och västerländska recept: sallader med tofu, ägg, makaroner eller gobo (kardborrerot), stuvningar med kött, curry eller oxtunga; pannbiff med eller utan inbakad ost, köttsoppa, och så vidare. Givetvis också nötter, bönor, inlagda grönsaker och andra tillbehör.
Inte så Happy Japan
Som ni såg i förra inlägget, så finns det gott om harmoniska och lyckliga människor i Japan. Det finns också gott om skäl till att vara lycklig i Japan. Hade jag varit olycklig i Japan hade jag knappast stannat kvar i drygt tre decennier.
Men det finns tyvärr också mindre positiva sidor av livet i Japan för många människor. De som inte kom in på en bra skola; de som inte fick ett fast jobb på ett större företag; de som istället fick ta ett jobb via ett bemanningsföretag som betalar max 15,000 i månaden utan möjligheter till befordran eller löneförhöjning; de som är sönderstressade av 100-200 timmars övertid varje månad, ofta utan övertidsersättning; de som pga låg lön tvingas bo i en städskrubb långt ut från stan och därför tvingas pendla flera timmar per dag; de som på grund av låg lön aldrig kan gifta sig och bilda familj; de som är helt utan arbete och tvingas bli uteliggare; de som lider av mentala besvär, antingen orsakat av eller orsaken till ovanstående.
LÄNK TILL VIDEO EFTER HOPPET
Happy Japan
Den amerikanske sångaren och låtskrivaren Pharrell Williams har en låt som heter Happy. Har ni sett Despicable Me 2, så har ni hört den, om inte någon annanstans. Det finns givetvis en musikvideo där den röda tråden är folk som dansar omkring och är märkbart lyckliga. Williams har sedan slagit världsrekord genom att filma folk som dansar till låten i sammmanlagt 24 timmar! Världens längsta musikvideo.
Det hela blev ju i dessa Facebook- och YouTube-tider en viral grej och nu finns det gott om lokala versioner, varav flera från Japan. Jag ville visa detta då det känns bra på något sätt att även japaner, som generellt är lite blyga och tillknäppta och har lite svårt att släppa loss utan ett hyggligt antal järn innanför västen, kan visa sin ledigare sida mitt på dan och mitt på gatan!
Man kan inte undvika att bli lite gladare av de här rullarna!
Harajuku - Tokyos modecentrum:
Tokyo
Lyckliga människor under körsbärsträdsblomningen
Nagoya är också Happy
En reklamfilm från Tokushima där man kör landets största dansfestival i augusti. Varit där... mycket Happy!
Kyoto
Och här en japansk cover..
Tidig högsommar i Japan - varning för värmeslag!
Alla ni som klagar över bristande sommarvärme i Sverige - kom till Japan! Här har vi fått högsommarvärme, den vi brukar få först i juli och augusti, redan nu.
I fredags slog värmen till, och vi har nu i två dygn haft drygt 35 grader i skuggan på flera ställen i landet. Här i Tokyo-trakten har vi kommit undan med drygt 30 plusgrader, men värmen tillsammans med en hög fuktighet gör att man gärna håller sig inomhus eller åtminstone i skuggan i möjligaste mån.
Under den varma japanska sommaren är det vanligt med natsubate, ungefär "sommartrötthet"; helt enkelt utmattning orsakad av värme och vätskebrist. Botemedlen heter oftast mycket vätska och diverse maträtter som sägs vara speciellt effektiva för att återställa normal funktionsgrad. En sådan specifik maträtt är grillad ål. Något jag kan rekommendera året runt, faktiskt. Mycket gott (om man gillar ål, givetvis).
Värmen kommer dock att mildras något när vi inom kanske en vecka kommer in i den årliga regnperioden. Den innebär framför allt att den varma solens härjningar begränsas genom att det blir molnigt under en månad. Namnet till trots, så är regnperioden inte så extremt blöt. Det duggar lite då och då, men det är inget att jämföra med regnen under tyfonperioden under hösten. Då man är medveten om den kompakta och generösa värme som alltid omväver landet mellan juli och september, så är man tacksam för lite grått och mindre kokhett väder ett tag innan det blir ordentligt varmt.
Den äldre befolkningen i Japan har ofta svårt att greja tvära temperatursvängningar, och under dessa två dygn har det redan rapporterats två dödsfall i värmeslag och fler än 250 personer har fått transporteras till sjukhus.