Kommer någon ihåg hitlåten Big In Japan med Alphaville från 1984. Det var på den tiden ingen rockgrupp i världen med självaktning kunde vara utan en "Live at Budokan"-platta. Alla ville bli "Big in Japan", och av förståeliga skäl, då den japanska marknaden var (eller fortfarande är) näst störst i världen i pengar räknat på nästan alla områden. ABBA var en av de grupper som gjorde riktigt ordentligt med japansk flis, vilket de faktiskt fortfarande gör då musicalen Mama Mia varit en hit varje kväll i åtminstone ett decennium.
Japans största solenergifarm nu klar för start
Japans största solenergianläggning stod klar i slutet av april nere i havet utanför Oita City i Oita län, på Kyushus nordvästra hörn.
På 105 hektar kommer man att generera 87 miljoner kilowatt-timmar per år, vilket motsvarar ungefär vad 30,000 hushåll förbrukar. Dessutom innebär solkraftverket en minskning av koldioxidutsläppen med 35,000 ton!
Det goda med det onda med trippelkatastrofen uppe i Fukushima för tre år sedan är bland annat att Japan nu äntligen börjat satsa lite extra kraft på förnyelsebara energikällor. Tekniken och kunnandet har funnits länge i landet. Det är bara ekonomiska och politiska beslut som fattats för att göra det hela mera storskaligt. Ett bra exempel på hur vi människor är generellt ganska dåliga på att fixa problem innan vi har dem precis inpå halsen!
Fotbolls-VM i Brasilien startskottet för 4K-sändningar i Japan
TV-apparater som kan visa 4K-video (med en upplösning fyra gånger högre än dagens normala HDTV) har stått att finna och köpa på den vanliga hemelektronikaffären runt hörnet sedan förra året i Japan, men det har varit ganska blygsamt med saker att titta på med den upplösningen. Tekniken har så att säga sprungit i otakt med verkligheten.
Men nu har vi två faktorer som kommer att hjälpa till att accelerera utvecklingen mot mera 4K: Dels den japanska elektronikbranschens behov av något som kan lyfta försäljningssiffrorna, då man inte har någon riktigt bra "killer product" i övrigt, och dels världens till synes omättliga behov av att titta på fotboll på TV, och då gärna med hög bildkvalitet.
Vad dricker japanen?
På samma sätt som dryckesvanorna i Sverige radikalt förändrats genom åren, så har samma sak skett i Japan. Förr i världen, fram till 1800-talets slut, dracks det i princip enbart sake (uttalas utan betoning på någon stavelse), dvs det bryggda "vinet" av ris, eller shochu, en destillerad spritdryck nära besläktad med vodka, gjord på vete, bovete, potatis, sötpotatis, sockerrör eller ris.
SONY tar fram tape-minne för 185 Terabyte!
OK, först hade vi magnetisk tråd (är någon tillräckligt gammal för att komma ihåg trådspelare, bandspelarens föregångare?), sedan kom de analoga banden, sedan digitala dito. De första analoga optikskivorna kom på 70-talet och den digitala CD-skivan lanserades 1982. Banden kämpade vidare ett bra tag till, men det är ju nu länge sedan både kompaktkassetten och digitala DAT lades på hyllan, åtminstone i konsumentsammanhang. Tape som lagringsminne har varit dött och begravet ganska länge i folks medvetanden.
Men se hur sfinxen reser sig ur askan! Tape har faktiskt i själva verket länge varit mästare vad gäller lagringskapacitet per kvadratmillimeter. Och nu tar Sony tejpen många steg längre.
Med en ny teknik för att sprida ut magnetiskt material på tejpen, har Sony nu lyckats ta fram ett tape-minne som kan lagra upp till 185 Terabyte, dvs 185,000 Gigabyte, på en kassett.
Låter som en dröm för alla företag med stora datalagringskrav.
Problemet är, som vanligt får man lov att säga, att det inte är så enkelt som att bästa tekniken automatiskt vinner. Det handlar också om etablerade standards, både vad gäller själva tekniken och vad gäller de företag som i slutändan levererar det hela till kund. Eftersom det inte handlar om konsumentteknik, utan om lösningar för de större företagen, så är det i sista hand företag som t ex IBM och Oracle som bestämmer vad som ska säljas. Det återstår alltså att se om Sonys nya tape-teknik kan nå kommersiell framgång.
Hur man reser och lever lite billigare i Japan
Som sagt så har Japan verkligen lagt in en högre växel när det gäller det utländska turistfrämjandet. Från en rännil till en brusande fors på kort tid, och det är ju på tiden. Det är ack så många som inte fått veta vilket intressant och givande land Japan är, men nu känns det som om väggen mellan japanernas oförståelse inför affärsnyttan med utländska turister och utlänningarnas medvetenhet kring allt japanskt brutits igenom på allvar.
Lär dig japanska med YouTube
Intresset för Japan och det japanska språket går mot nya höjder, och det finns idag åtskilliga bra och ofta avgiftsfria källor att ta del av om man vill lära sig språket. Och, tro mig, du kommer inte att ångra att du lär dig lite japanska inför Japan-resan. Det är fortfarande tyvärr så att de flesta japaner inte får lära sig användbar engelska i skolan, och det blir ofantligt mycket enklare att ta sig runt, njuta av utbudet av tjänster och produkter och, framför allt, att umgås med japaner på ett mera otvunget sätt om du har grunderna i språket med dig när du kommer över.
En bra tjänst att tillgå för att lära sig lite japanska är Japanesepod101.com. De har tre nivåer med olika innehåll, från gratis upp till 24 USD i månaden.
Om du bara vill doppa tån i vattnet lite grann, rekommenderar jag att titta på en del av deras videofilmer med bas-japanska som du kan beskåda och lyssna till helt kostnadsfritt på YouTube här.
Pojkarnas Dag
Igår var det alltså Barnens Dag, som det officiellt heter, men egentligen handlar det om Pojkarnas Dag. Flickorna har ju en egen dag den 3:e mars - Hinamatsuri - så man kan ju tycka att det ju inte är mer än rättvist att pojkarna ska ha en egen dag. Skillnaden är dock att flickornas dag inte är en helgdag, vilket pojkarnas dag är. Det är förmodligen därför man gjorde en officiell omdöpning till Barnens Dag då det blev helgdag 1948.