• Bloggen
  • Om Japanbloggen / Kontakt
  • Japan-info
  • Samarbeta med Japanbloggen
  • Vädret i Japan
  • Inlägg månadsvis
  • Dags Privata
  • Länkar

JAPANBLOGGEN JAPANBLOGGEN

  • Bloggen
  • Om Japanbloggen / Kontakt
  • Japan-info
  • Samarbeta med Japanbloggen
  • Vädret i Japan
  • Inlägg månadsvis
  • Dags Privata
  • Länkar

Natto - jästa sojabönor - kan ätas på olika sätt. Här som en viktig del i en skål med kalla bovetenudlar - soba. Så här ser det ut när man får skålen till bordet...

Natto - jästa sojabönor - nyttigt och billigt och (kanske) gott

Natto - jästa sojabönor - kan ätas på olika sätt. Här som en viktig del i en skål med kalla bovetenudlar - soba. Så här ser det ut när man får skålen till bordet...

 ... och så här blir det när man rört ihop det hela inför själva förtäringen. Natto kan anses vara en förvärvad smak, och jag tycker numera att det är en delikatess.

Det finns framför allt två maträtter i Japan som brukar få de flesta utlänningar att lägga benen på ryggen. Det ena är natto, de jästa sojabönorna som de allra flesta japaner tycker om och äter ganska ofta. Det andra är kusaya, en sorts japansk "surströmming" där man låter (oftast) en sorts makrill eller flygfisk jäsa i en saltlösning innan den torkas. På krogen brukar den sedan grillas, vilket skapar en intressant "atmosfär" i nästan hela kvarteret. Kusaya delar Japan i två läger, de som älskar det och de som hatar det.

Jag har själv svårt för kusaya (fast jag gillar surströmming), men natto har undan för undan vuxit till att bli en av mina favoriter i det japanska köket. Den har visserligen en jäst doft, men den har mildrats under åren efter mycket experimenterande, och tillsammans med soja och senap eller wasabi funkar den utmärkt till både ris och nudlar, eller på egen hand. 

En stor grej med natto är dess hälsomässiga fördelar, som är många! Här är några men kanske inte alla: 

Nattons doft kommer från ett ämne som heter pyrazin. Det minskar risken för blodproppar. 

Det anses motverka Alzheimers. 

Natto innehåller stora mängder vitamin K, vilket hjälper till att undvika benskörhet. 

Rikliga mängder polyaminer förhindrar häftiga immunreaktioner. 

Det anses av vissa experter motverka cancer genom dess innhåll av daidzein, genistein, isoflavon, fytoöstrogen och selen. 

Vissa menar att natto sänker halten av dåligt kolesterol i blodet. 

Studier visar att natto kan ha antibiotiska effekter. 

Natto sägs ha en aptitnedsättande och därför viktminskande effekt. 

Natto förbättrar matsmältningen. 

Vissa studier hävdar att natto har en anti-åldrande effekt. 

Och - sist men inte minst - så ska det tydligen också ge förbättrad hårväxt hos män tack vare närvaron av fytoöstrogen. 

Även om alla dessa hälsoargument inte har tillräckligt med vetenskapliga studier i ryggen för att vara 100% pålitliga, så är det inte tu tal om att natto är en osedvanligt hälsosam föda att stoppa i sig, och jag har ökat mitt intag med flera hundra procent sista åren; dels för att det är nyttigt, men också för att jag börjat gilla smaken mer och mer.  Dessutom är det väldigt billigt.

Här ovan är det natto-soba som förtäres med stort behag på ett genuint soba-hak i Azabu i Tokyo. Det är alltså natto längst ned i översta bilden som delar skålen med sjögräset nori och den tunna purjolöken negi med en fin äggula i mitten. Allt ovanpå en bädd av soba - bovetenudlar som är kokta al dente. Rubbet rörs ihop, så när man äter det hela så ser det istället ut som på nedre bilden.  

Jag kan inte lova att du gillar det, men det är definitivt värt att testa. Finns att köpa fryst på vissa affärer som säljer asiatiska matingredienser.  I Japan säljs den färsk i alla snabbköp. Kom ihåg att blanda ihop med den sojabaserade sås och den starka japanska senap som brukar följa med i lådan.

Tagged with Mat och Dryck, Hälsa.

July 29, 2013 by Dag Klingstedt.
  • July 29, 2013
  • Dag Klingstedt
  • Mat och Dryck
  • Hälsa

Stoppa in fingret i lådan och retas med pandor och människor genom att peta på dem. Genialiskt eller idiotiskt? 

Bara i Japan?

Stoppa in fingret i lådan och retas med pandor och människor genom att peta på dem. Genialiskt eller idiotiskt? 

Under årens lopp har det kommit en radda produktidéer från Japan som har kunnat beskrivas som antingen genialiska, idiotiska eller bara lite konstiga, beroende på ens intressen eller kanske framför allt ens variant av humor: Tamagochi, Pokemon, apparaten som låter en klämma sönder falska bubbelplastbubblor i all evighet (vad den nu hette?) och elektroniska cigaretter - när det gäller att uppfinna mer eller mindre onödiga prylar, ligger Japan i täten (att man samtidigt gör några av världens absolut bästa produkter är givetvis andra sidan av myntet).

Här har vi nästa grej - Tsuttsuki Bako, dvs Petlådan; en liten låda med en enkel, lågupplöst svart-vit bildskärm där en pandabjörn hänger från ett bildäck på ett rep eller ett damansikte tittar på dig. På ena sidan hittar man en öppning. Om man stoppar in ett finger i öppningen, dyker det upp en digital kopia av fingret på skärmen. Man styr sedan bildskärmens finger med sitt eget fingers rörelser som uppfattas av rörelsesensorer inne i lådan. Det hela går ut på att man ska peta på figurerna på skärmen för att helt enkelt retas med dem.. Jag förmodar att det är bättre än att mobba kompisar i verkliga livet, men samtidigt är det ju ett tydligt tecken på att många japaner behöver ett riktigt liv!

Det händer rätt så ofta att jag för mig själv utbrister "bara i Japan!" när det gäller både företeelser och produkter i det här landet (genialiskt eller idiotiskt, extremerna är, ja, extrema). Fördelen med att vara ett örike som varit isolerat under långa perioder och därmed kunnat ostört utveckla en unik kultur.

Det är Bandai som tillverkar prylen. Ca 200 SEK i Japan.

Tagged with Popkultur, Design, Skoj, Prylar.

July 29, 2013 by Dag Klingstedt.
  • July 29, 2013
  • Dag Klingstedt
  • Popkultur
  • Design
  • Skoj
  • Prylar

Det är svårt att hitta mörare nötkött än det man kan få i Japan. Dessa läckerbitar kommer från kossor uppe i Yamagata.

Kobe-biff inte bara i Kobe

Det är svårt att hitta mörare nötkött än det man kan få i Japan. Dessa läckerbitar kommer från kossor uppe i Yamagata.

De flesta har säkert hört talas om det berömda nötköttet från Kobe, hamnstaden strax väster om Osaka. Det är kraftigt marmorerat och smälter verkligen i munnen - en suverän delikatess för alla köttälskare. Hemligheten bakom den höga kvaliteten är inte bara massage och öl (fast det senare är inte så vanligt som man kan tro), utan framför allt att man under åren forskat fram en optimal diet som ger djuren ett kroppsfett på 30 och ibland 40% vid slakttillfället.

Vad som är mindre känt, är att Kobe långt ifrån är ensamt om att producera den här typen av kött.   Det finns ett tiotal berömda regioner som erbjuder fantastiskt nötkött. I fotot ovan är det kött från Yamagata som snart ska inmundigas av två hungriga svenskar. Tallriken på bilden kostar knappt 500 SEK, och jag lovar att det är värt varenda sekin. 

På just den här krogen grillar man köttet själv på en bordsgrill på koreanskt vis. Sedan kan man doppa i en sås om man vill och sedan vira in köttet i ett salladsblad tillsammans med kimchi, den koreanska jästa vitkålen. Men vill man verkligen uppleva köttsmaken, räcker det med en liten gnutta salt.  Till detta drack vi en koreansk vodka, sk soju. Något sötaktig smak som passar bra till de starka koreanska smakerna.

De läsare som nödvändigtvis vill ha sin stek well done skulle jag vilja rekommendera att avstå från kött av det här slaget. Rare eller högst medium rare är min mening, då man annars inte får ta del av alla smakämnen i det här fantastiska köttet.

Den här typen av kött brukar oftast stekas på häll och serveras på ett japanskt/västerländskt sätt med smör, vitlök och soja. Andra vanliga sätt att tillaga det här köttet är sukiyaki och shabu-shabu.

 

 

Tagged with Mat och Dryck.

July 26, 2013 by Dag Klingstedt.
  • July 26, 2013
  • Dag Klingstedt
  • Mat och Dryck

Turisterna har hittat tillbaka till Japan - nytt rekord i antal inresande i år. 

Turistströmmen till Japan ökar

Turisterna har hittat tillbaka till Japan - nytt rekord i antal inresande i år. 

Efter trippelkatastrofen i mars 2011 var det naturligt att turisterna svek Japan. När jag åkte på en utlandsresa en dryg vecka efter jordbävning, tsunami och kärnkraftsolycka, så var Narita Airport knökfullt på utvägen men nästan helt öde när jag återvände fyra dagar senare. 

Nu är det trevligt att notera att turisterna återvänt och det med råge. Faktum är att man under första halvåret i år kunde registrera 4,95 miljoner utlandsbesökare, vilket är 22,8 % fler än samma period förra året och dessutom nytt rekord. Regeringen har satt som mål att få upp antalet turister till tio miljoner i år, och det verkar ju vara inom räckhåll.

Orsaken till ökningen sägs vara yenens lägre värdering och ökningen av antalet lågprisbolag som nu flyger på Japan (Norwegian, när ska ni börja flyga på Japan!?). Jag tror personligen att det också handlar om att många har upptäckt Japan via sushi, manga och anime.  

Den största gruppen bland turisterna är sydkoreaner. Inte undra på det, då det bara är knappa två timmar i luften och en charterresa inkl. hotell ett par nätter kan kosta så lite som 2,000 SEK. Kineserna kommer tvåa trots att de har minskat med 27%, till stor del beroende på de försämrade diplomatiska relationerna på grund av det territoriella bråket kring Senkaku-öarna. Trots det har alltså totala antalet turister ökat, vilket är glädjande.

Statsminister Abes regering säger sig vilja satsa mera på turismen från utlandet. Än så länge är det mera ord än handling. Även om Japan är ett av världens mest gästfria länder, så är det fortfarande ett lingvistiskt sett svårforcerat land. Med kroppspråk och lite god vilja går det mesta, givetvis, men den osedvanligt dåliga engelskaundervisningen gör att en resa inte blir lika lätt och trevlig som den annars kunde ha varit. Trots att de flesta får sex års undervisning i engelska, är den praktiska kompetensen mycket låg i gemen. Att reformera skolsystemet är alltså nummer ett på agendan. Sedan vore det ju trevligt med mera engelskspråkig personal på flygplatser, tågstationer och hotell. Och varför inte skylta på engelska lite mera..  

Men, många bäckar små. Jag tror att Japan mycket väl kan bli ett stort turistland när man väl inser att man faktiiskt måste sälja in sig. Varför inte lära sig från Thailand, t ex. 

Tagged with Resor.

July 25, 2013 by Dag Klingstedt.
  • July 25, 2013
  • Dag Klingstedt
  • Resor

Arnolds japanska reklamfilmer

Actionfilm är stort i hela Asien och inte minst i Japan. Amerikansk action är extremt populär, och av det följer att stjärnor som Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone och Bruce Willis också blir omåttligt populära. De har alla tre förekommit flitigt i japansk reklamfilm, ofta med avsiktligt eller oavsiktligt komiska resultat. 

Här ovan en kompliering av alla japanska reklamfilmer (och lite trailers) som Arnold medverkat i.  Ganska låg upplösning, tyvärr, men de ger nog ändå en bra bild av den sorts humör som man ofta ser representerad i japansk reklam. Som tidgare nämnt, så är den kreativa delen av den japanska reklamvärlden ganska minimal, men det finns några pärlor. Jag gillar personligen referenserna till gamle japanske actionhjälteklassikern Ultraman i serien filmer från Takeda Pharmaceuticals med Arinamin V, en Red Bull-liknande energidryck (visste ni förresten att Red Bull från början är en oblyg kopia av en japansk energidryck?).

 

Tagged with Skoj, Popkultur, Reklam, Video.

July 24, 2013 by Dag Klingstedt.
  • July 24, 2013
  • Dag Klingstedt
  • Skoj
  • Popkultur
  • Reklam
  • Video

Shinzo Abe, Japans statsminister, får nu majoritet i båda kamrarna i den japanska riksdagen. Hoppas att han kan utnyttja det på rätt sätt.

Abenomics - rätta medicinen för Japan?

Shinzo Abe, Japans statsminister, får nu majoritet i båda kamrarna i den japanska riksdagen. Hoppas att han kan utnyttja det på rätt sätt.

Statsminister Shinzo Abes Liberaldemokratiska Parti gick som väntat ordentligt framåt i söndagens överhusval. Med majoritet i båda husen, tillsammans med Komeito, de närmaste tre åren, får Japan nu för första gången på sju år något som liknar politisk stabilitet. Det är också just detta eviga bytande av statsminstrar och kabinett som fått de japanska väljarna att gå tillbaka till LDP, trots att det var pga stort missnöje som man efter många decennier av nästan oavbrutet regerande gav partiet kicken härom året. Det visade sig dock att medicinen som nya regeringar försökt introducera inte heller fallit i god jord, så nu är vi tillbaka till ett parti som lovar både stabilitet och en hel del nya grepp.

Abe har fått ge namn till sin nya politik som han ivrigt drivit sedan han kom till makten i slutet av förra året. Det kallas Abenomics och syftar framför allt på hans stora statliga investeringar och hans framgångsrika försök att få ned yenens värde. Yenens sänkta värde har gett exportföretagen större marginaler och detta tillsammans med gigantiska stödpaket som ger jobb åt framför allt företag i konstruktionsbranschen, har gjort att Tokyo-börsen gått upp med ca 40% sedan årsskiftet. Det märks också av en viss höjning av den privata konsumtionen. 

Då Abe nu fått mandat för några år framåt, tror man nu att han kommer att satsa än hårdare på att få den japanska ekonomin att verkligen börja brumma igen. Men, det finns också kritik mot hans sätt att spendera enorma summor ur en statskassa som redan är den mest lånefinansierade på planeten. Lyckas han inte få igång maskineriet relativt snart, så finns risken att man hamnar i ett ännu djupare statsfinansiellt hål. Reallönerna, som behöver stiga för att hjälpa Japan ur sin långvariga deflationsspiral, rör sig fortfarande inte ur fläcken. Kvinnorna är en fortfarande underutnyttjad del av ekonomin och det krävs stora resurser för att göra Japan mera internationellt konkurrenskraftigt, inte minst på humanresurssidan, där man som bekant inte lär sig speciellt bra engelska i det japanska skolsystemet. 

Jag tycker personligen att det är hedervärt att faktiskt ta tag i problematiken efter många år av "strutsens huvud i sanden", så jag ger Abe poäng för hans initiativkraft. Det kanske farligaste på sikt med denne man, och många kring honom, är att han är en typisk japansk högerhök när det gäller den japanska grundlagen och Japans förhållande med sina grannländer. Han vill på sikt riva upp den grundlag som instiftades av USA efter kriget. Den har idag en betoning på individens frihet och pacifism, men där vill Abe skriva om texten så att japanen ska tvingas vara mera nationalistisk och där Japan ska få rätt att hålla sig med en krigsmakt och inte, som idag, med en försvarsmakt (jag vet att det bara låter som en definitionsfråga, men det är en viktig distinktion).  

Dock vill jag tro att man nu äntligen, efter drygt 20 år av sopande av problem under mattan, äntligen tar tag i de många strukturella problem man har. Många ingrodda intressegrupper behöver få fundera på nya affärsmodeller som inte handikappar ekonomin i stort. 

 

Tagged with Politik.

July 22, 2013 by Dag Klingstedt.
  • July 22, 2013
  • Dag Klingstedt
  • Politik

Passagerare kavlade upp ärmarna och lyckades flytta på en tågvagn på detta tåg när en kvinna ramlade mellan tåg och perrong och fastnade. Starkt gjort är väl rätta uttrycket!

Passagerare flyttar på tåg för att rädda kvinna

Passagerare kavlade upp ärmarna och lyckades flytta på en tågvagn på detta tåg när en kvinna ramlade mellan tåg och perrong och fastnade. Starkt gjort är väl rätta uttrycket!

I morse råkade en kvinna ramla ned mellan perrong och tåg på en station uppe i Saitama, Tokyos norra grannlän. Tåget stod vid stationen vid tillfället, men hon klämdes fast och det var svårt att få upp henne. Då klev passagerarna i den vagnen ut på perrongen och tryckte med gemensam muskelkraft ut tåget från perrongen så pass mycket att man kunde få loss damen. Tåget gick igen efter bara åtta minuters försening. Det kallar vi imponerande teamwork.

Här är en länk till en japansk nyhetssida med foto från händelsen. Klicka på den lilla bilden till vänster för att få upp en förstoring. 

Tagged with Samhälle.

July 22, 2013 by Dag Klingstedt.
  • July 22, 2013
  • Dag Klingstedt
  • Samhälle

Fuji är en mycket vacker vulkan tio mil sydväst om Tokyo. Man förstår varför den blivit något av en symbol för landet. Numera även på världsarvslistan.

Mount Fuji nu på världsarvslistan

Fuji är en mycket vacker vulkan tio mil sydväst om Tokyo. Man förstår varför den blivit något av en symbol för landet. Numera även på världsarvslistan.

Mount Fuji, eller Fuji-san, som det heter på japanska är Japans högsta berg med sina dryga 3,776 meter. Ska man vara petig, så är det i och för sig inte ett normalt berg, utan en rejält krallig vulkan, belägen ca 10 mil sydväst om Tokyo. Närheten till Tokyo kombinerat med den höga höjden, gör att även mega-staden Tokyo med omnejd får aska i håret om Fuji skulle råka få för sig att eruptera igen. Sist det hände var 1708. Man är för närvarande lite orolig över att en eventuell jordbävning direkt under vulkanen skulle kunna få den att brisera.. Ännu värre blir det då för Shizuoka, en stad på knappt fyra miljoner innevånare, som ligger vid Fujis fot.

Men för närvarande är Fuji en visserligen levande men sovande jätte, och folk vallfärdar till området för att antingen beskåda Fujis vackra form från ett avstånd eller ta sig för att ta sig upp till bergets topp. För några veckor sedan fick hela turistnäringen kring Fuji ett glädjefnatt, då det bestämdes att Fuji skulle registreras på listan över världsarv. Det märks redan i statistiken att sådant gör att både besökarantal och allsköns souvenirkommers visar stigande siffror.  

Om man vill besöka Fuji så kan man antingen åka direktbuss från Tokyo eller Shinjuku eller så ta ett tåg från samma stationer. Här en PDF med information om resvägar, hotell, mm. Har man gott om tid, kan jag rekommendera att man stannar en natt eller två i det närliggande Hakone-området där man bör bo på något av de många klassiska världshus man hittar där. Världshusen har här alltid en varm källa man kan bada i. I rumsavgiften ingår alltid middag och frukost och fritt badande. Men - OBS - har du tatueringar är du inte välkommen i badet. I Japan är det i princip bara yakuza-medlemmar som tatuerar sig.

Tagged with Resor.

July 20, 2013 by Dag Klingstedt.
  • July 20, 2013
  • Dag Klingstedt
  • Resor
Newer
Older

JAPANBLOGGEN JAPANBLOGGEN

OM JAPAN FRÅN JAPAN PÅ SVENSKA

Efter drygt 40 år i och med Japan berättar vi här om allt som gör Japan till ett av världens mest fascinerande länder. Allmänna råd och tips, resor, platser, människor, upplevelser, design, teknik och lite ekonomi och politik.

NU 1169 INLÄGG

  • Bloggen
  • Om Japanbloggen / Kontakt
  • Japan-info
  • Samarbeta med Japanbloggen
  • Vädret i Japan
  • Inlägg månadsvis
  • Dags Privata
  • Länkar
jgg-reklambanér_sushi.jpeg
paypal_support.jpg

Klicka för mera information!

help_japan_coronaversion.jpg
saidkarlsson.jpg
  • Arkitektur (1)
  • Bo i Japan (1)
  • Byggnadsindustri (1)
  • Miljö (1)
  • Mode (1)
  • Sverige i Japan (1)
  • Sötsaker (1)
  • Teppanyaki (1)
  • Tyfoner (1)
  • Wagyu (1)
  • YouTube (1)
  • video (1)
  • Diverse (2)
  • Audio (2)
  • Kina (2)
  • Kuriosa (2)
  • Kärnkraft (2)
  • Natur (2)
  • Nöjen (2)
  • Personligheter (2)
  • covid (2)
  • kawaii (2)
  • resor (2)
  • Affärskoncept (3)
  • Länkar (3)
  • DIverse (4)
  • Guider (4)
  • Japanska egenheter (4)
  • Krångliga Japan (4)
  • Restauranger (4)
  • Traditioner (5)
  • Anime (6)
  • Helgdagar (6)
  • Idrott (6)
  • Mobiltelefoni (6)
  • Shopping (6)
  • Appar (7)
  • Klimat (7)
  • Media (7)
  • Spel (7)
  • Japan-fakta (9)
  • Japanska favoritkrogar (9)
  • Trender (9)
  • 10 saker (11)
  • Ekonomi (11)
  • Tokyo (11)
  • Väder (11)
  • Kommunikationer (12)
  • Unika Japan (13)
  • Historia (14)
  • Skoj (15)
  • Hotell (16)
  • Pryl-Japan (18)
  • Japanska Designklassiker (19)
  • Sport (20)
  • Språk (20)
  • Tåg (20)
  • Japanbloggen (21)
  • Naturkatastrofer (24)
  • Evenemang (28)
  • Flyg (31)
  • Kultur (32)
  • Prylar (34)
  • Hälsa (35)
  • Reklam (37)
  • Motor (39)
  • Politik (43)
  • Covid-19 (46)
  • Video (59)
  • Tips (61)
  • Popkultur (68)
  • Kvinnor och män (83)
  • Design (114)
  • Teknik (116)
  • Mat och Dryck (120)
  • Diverse (132)
  • Affärer - Industri (167)
  • Samhälle (214)
  • Resor (299)
Currency Converter

 

Senaste inläggen

Bloggen
Osaka - trendigaste destinationen 2025 enligt TripAdvisor
about a month ago
OSAKA WORLD EXPO 2025 - årets största japanska evenemang
about a month ago
Ny Shinkansen med brittisk inredning
about a month ago
Hanami-säsongen är nu i full sving i stora delar av Japan
about a month ago
Nytt rekord: 651 miljoner hotellnätter i Japan 2024!
about 2 months ago
Aprilväder i början av mars
about 2 months ago
Japanska egenheter #4: Bilparkering
about 2 months ago
Japanska egenheter #3: (Nästan) inget snattande
about 2 months ago
Japanska egenheter #2 : Cyklar
about 2 months ago
Japanska egenheter #1: I Japan kan siffror bli ord
about 3 months ago
Varför inte sova på en billig nattbuss istället för på ett betydligt dyrare hotell?
about 3 months ago
Körsbärsblomning 2025
about 3 months ago
Nytt besöksrekord för 2024 - nästan 37 miljoner.
about 3 months ago
Uppdatering av Japanska Pengar
about 4 months ago
God Jul från ett snöfritt Tokyo
about 4 months ago
Honda och Nissan diskuterar en sammanslagning
about 4 months ago
Shinkansen - 60 år!
about 5 months ago
Japan - tåglandet över alla andra
about 5 months ago
Nya rekord i resandet till Japan - flygtrafiken är back in business
about 5 months ago
Rekordmånga kvinnor invalda till riksdagen i söndags
about 6 months ago
  • Affärer - Industri
  • Covid-19
  • Design
  • Diverse
  • Evenemang
  • Flyg
  • Hälsa
  • Japanbloggen
  • Kultur
  • Kvinnor och män
  • Mat och Dryck
  • Motor
  • Naturkatastrofer
  • Politik
  • Popkultur
  • Prylar
  • Reklam
  • Resor
  • Samhälle
  • Sport
  • Teknik
  • Tips
  • Video

twitter
linkedin
pinterest
facebook-unauth

Copyright, if not otherwise indicated, KOYA Co., Ltd. Powered by Squarespace 7.