JAPANBLOGGEN

View Original

Brist på förbetalda tågkort - men ingen fara på taket

Förköpskort enkom för utländska turister - Hello Kitty är en extrabonus!

Foto: Pasmo

Sedan en tid så kan man inte köpa normala Suica- eller Pasmo-kort (förköpskorten som man kan använda för att åka kommunalt eller handla i butik med). Detta pga en akut brist på de RFID-kretsar som sitter i alla kort för att kunna kommunicera med läsaren på stationen, bussen eller i affären. Detta är en tillfällig situation, säger man, och en situation som inte behöver ställa till det för de hitresande. Man kan nämligen ladda ned och använda ett program om man har en telefon med RFID-funktion, man kan fortfarande köpa ett kort för pendlingsbruk om man är här och jobbar en längre tid på samma plats, och man kan sist men inte minst skaffa ett speciellt Pasmo-kort enbart avsett för utländska turister. Det sistnämnda kallas Pasmo Passport och kan införskaffas på både flygplatser och på diverse stationer inne i Tokyo. Man måste visa upp sitt pass för att få köpa och det går inte att köpa med ett kreditkort utan bara med kontanter. Samma sak gäller om man behöver fylla på kortet med mera pengar.

Kortet gäller under 28 dagar räknat från dagen för inköp och sedan upphör det att fungera. Eventuellt saldo återbetalas inte, så passa på att handla något litet på lokala närbutiken när sista-datum närmar sig.

Om ni har för avsikt att utnyttja den utmärka kollektivtrafiken, så rekommenderar jag dessa kort. Det är skönt att slippa köpa enkelbiljetter varje gång man ska på ett tåg eller en buss. Svenska gäster brukar dessutom klaga bittert över alla växelpengar som skramlar i fickan då det är kontanter som gäller i biljettautomaterna. Pasmo (och ett antal kort med andra namn men med samma teknik) gäller på lokaltrafiken på de flesta större orter i landet.

Här har ni fullödig information om Pasmo Passport på engelska.