JAPANBLOGGEN

View Original

Hur billig kan en dag i Tokyo vara?

Här har vi kostnaden per dag för mat och dryck i respektive stad för två personer. Inte lyx, givetvis, men prisvärt.

Källa: Brittiska Posten via Forbes Magazine

I princip alla besökande kunder som är här i Japan för första gången förvånas över de generellt sett låga priserna på mat och dryck. Förvisso är det inget problem att hitta krogar som kostar som Frantzén eller Noma, men de allra flesta restaurangerna är mycket plånboksvänliga.

Något jag inte kände till tidigare, är att ingen annan än brittiska Posten sammanställer en rapport varje år som indexerar kostnader för ett antal städer runtom i världen. Vad som står ut från den sista rapporten (som jag hittade i Forbes Magazine) är att Tokyo är fjärde billigaste staden. Detta utgår från valutaförhållandet mellan det brittiska pundet och alla lokala valutor (här omvandlat till USD hos Forbes), så det är möjligt att det blir en något annorlunda rangordning om man exempelvis använder den svenska kronan eller Euron som referens.

Vad man gör är att man väljer ut ett antal produkter som man anser vara väldigt vanliga inköp när en britt åker på utlandssemester (uppenbarligen åker drygt halva befolkningen på semester utomlands varje år!). Dessa är ett tre-rättersmål för två personer inklusive vin, en kopp kaffe, en flask lokalt öl, en burk Coca-Cola, ett enskilt glas vin, en flaska vatten, solskyddskräm och någon form av skydd mot insekter.

Relativt minimalt och absolut inget som kan beskyllas för att vara lyx, men den här listan ger ändå en fingervisning om vilket otroligt prisvärde som Tokyo och andra städer i Japan representerar här och nu.

Observera att detta alltså inte inkluderar resor, logi eller diverse nöjen. Men även där kan man fynda i Japan. LCC-flygbolagen är väldigt prisvärda, tågen är också överkomliga i pris och dessutom snabba och extremt punktliga. Hotell finns det en uppsjö av i alla kvalitets- och prisklasser, från under 500 SEK per natt och person.

Här kan ni ladda ned och läsa hela rapporten som jämför 40 länder (att någon svensk stad inte finns med på listan kanske inte förvånar någon).