JAPANBLOGGEN

View Original

Honda satsar stort på elektriska bilar i Kina

Honda Ye - en ny serie elbilar som utvecklats och kommer även att tillverkas i Kina.

Foto: Honda

Kina har på bara några år blivit världens största marknad för elektriska fordon, med flera stora inhemska tillverkare, däribland BYD som gått om Tesla som största EV-märket i landet. Detta gör givetvis att alla icke-kinesiska EV-tillverkare tittar med lystna blickar på just Kina.

Honda har gått så långt som att både utveckla och tillverka elektriska bilar i Kina. Man har flera kinesiska samarbetspartners som man använt sig av för både utveckling och den blivande tillverkningen.

Det är tre modeller på tapeten i första hand, två SUV-modeller, P7 och S7, och en GT-modell. De två första väntas börja säljas under 2024 och GT-bilen ska lanseras nästa år. Alla tre kommer att visas på mässan Auto China nu 24:e april - 4:e maj 2024.

Foto: Honda

Dessa EV-bilar får ett gemensamt namn - Ye. Ett kinesiskt ord som kan betyda "lysande, magnifik, berömd, suverän, underbar, etc,etc". Med det ordvalet så gäller det att modellerna uppfyller förväntningarna.

GT-modellen får givetvis en lägre och sportigare exteriör.

Foto: Honda

I dagsläget så är det meningen att bilarna ska enbart säljas i Kina. Vi får se hur det går då konkurrensen på EV-sidan i Kina är mördande. Bilarna är snygga, men knappast originella i designen. Här nedan har ni ett foto på en sentida BYD-modell, ganska snarlik Hondas nya GT-modell.

GT-modellen får en inredning som kanske tilltalar just kineser. Lite lagom uppseendeväckande.

Foto: Honda

Honda planerar att ha tio olika EV-modeller på den kinesiska marknaden 2027, och man siktar på att vara ett helt elektrifierat bilföretag 2035.

En sentida modell från BYD. Inte alltför olik Honda Ye GT i formen.

Foto: Creative Commons