JAPANBLOGGEN

View Original

Nya turistrekord - Kyoto bågnar under trycket

Jag gissar att detta foto tagits mycket tidigt på morgonen. I annat fall skulle det krylla av turister.

Foto: Sorasak via Unsplash

Det står nu klart att vi är på nivåer på turistströmmarna till Japan som tangerar eller överstiger de siffror vi såg 2019, före pandemin. Japan tog emot 2,79 miljoner besökare i februari vilket är ett rekord för februari månad och den högsta månadssiffran sedan före pandemin. Siffran för januari var inte heller pjåkig: 2,69 miljoner besök. Detta enligt statistik från Japan National Tourism Organization (JNTO). Om det fortsätter i samma stil kommer 2024 förmodligen att slå nytt årsrekord. 2019, då förra rekordet slogs, attraherade man 31,9 miljoner utländska turister.

Att folk har stått och stampat i farstun i väntan på att reserestriktionerna skulle lyftas är givetvis en given anledning till den nya anstormningen, men det faktum att den japanska valutan inte varit lägre värderad på ett antal år gör resan givetvis än mer lockande. Folk brukar säga att "den svenska kronan är ju också svag", men faktum är att yenen sjunkit i värde även gentemot kronan. I skrivande stund är 100 yen lika med 6,90 SEK. Detta gör att man kan äta en god lunch inklusive en japansk starköl för en dryg svensk hundring.

Under 2023 spenderade turisterna faktiskt mer än någonsin, trots att resandet inte var helt frisläppt före våren och trots att kineserna fortfarande hade åtminstone partiellt förbud för utlandsresor. 33,3 miljarder US-dollar! Den summan kommer utan problem att överstigas i år.

Att Japan nu återfår de inkomster som nästan inte fanns under två års tid, är givetvis en lättnad för både staten och alla privata företag som säljer tjänster och produkter till turisterna, men det finns även en baksida. Det är vad man i Japan kallar "överturism", dvs att antalet turister innebär en belastning på den lokala infrastrukturen och även möjligheten att promenera i vanlig takt på gatan.

Allra hårdast drabbat av detta är Kyoto. De allra vanligaste resmålen, i alla fall på den första resan till Japan, brukar nämligen vara Tokyo och Kyoto. Kyoto är visserligen den gamla huvudstaden, men staden är relativt liten. Knappt 1,5 miljoner invånare jämfört med Tokyos 14 miljoner. Detta gör att stadens kollektivtrafik inte anpassats för att hantera miljontals turister.

Kyoto har nu tagit beslut om ett antal åtgärder för att minska antalet klagomål på lokalbussar fullastade med turister ("vi blir sena till jobbet eller skolan!"). Man tar bort ett förmånligt prissatt dagskort för bussar och ersätter det med ett kort som medger även resor på den lokala t-banan för att så att säga späda ut mängden turister. Man kommer även att införa speciella "turistbussar" som enbart skjutsar runt till de vanligaste turistmålen, så att Kyoto-borna kan få lättare tillgång till sin vardagskommunikation.

Ett annat problem är att många gränder i de äldre distrikten, som det berömda Gion, översvämmas av turister som dels inte förstår att många av gränderna är privat mark och dels att det inte är artigt att fotografera geiko (geisha kallas geiko i Kyoto) eller maiko utan att be om lov. Man sätter nu upp flerspråkiga skyltar för att upplysa om detta. Böter på 10,000 yen kan utfärdas vid brott mot reglerna.

Hotellbokningstjänsten Agoda berättar att Japan är det populäraste resmålet för turister från 12 länder. Samtidigt så har den stora resetidningen Condé Nast Traveller gjort sin sedvanliga årliga läsarenkät baserat på 526,518 deltagare och även där är Japan det mest attraktiva resmålet.

Som vi tidigare nämnt, så betyder detta att man bör vara ute i relativt god tid med bokning av flyg, hotell och krogar. Vad gäller krogarna så är det framför allt de lyxigare restaurangerna som är omskrivna även utanför Japan som kräver lång framförhållning. När vi guidar gäster så brukar vi gärna rekommendera enklare och mindre kända ställen som ger mer än full valuta för pengarna. Stora delar av Tokyo är nämligen tämligen okända områden för de flesta turister och tacksamma är vi för det.