JAPANBLOGGEN

View Original

Bergigt är bara förnamnet när man pratar om Japan

Här en gammal vän som närmar sig de 70 men som fortfarande trivs med att gå eller klättra i de japanska bergen. En bild så god som någon när man vill visa hur bergigt Japan är.

Foto: Shigetoshi Heiho

Japans yta består till ca 75% av berg (siffran kan variera något beroende av hur man definierar “berg”) och det är ett uppenbart faktum för alla som rest runt lite i landet och inte bara haft en trevlig vecka i Tokyo.

Beroende av just hur man definierar berg, så varierar antalet mellan 16,667 (Japanska Alpina Klubben) och 18,032 (Nihon Sanmei Souran - Guide till Japanska Bergsnamn).

De tre högsta bergen är Fuji (3,776 m) som sadlar gränsen mellan prefekturerna Shizuoka och Yamanashi, Kita (3,193 m) i Yamanashi och Hotaka (3,190 m) som delas mellan prefekturerna Gifu och Nagano. Det finns totalt 25 berg i landet som överstiger en höjd av 3,000 meter.

Japan har 265 vulkaner, varav ca 20 är aktiva. Fuji, som ju är en vulkan, har inte varit aktiv sedan 1707-1708, men den är inte död och att den vaknar till liv igen är bara en tidsfråga, enligt flera experter. På grund av dess höjd, kan man räkna med att även Tokyo-trakten, ca tio mil bort, kommer att utsättas för ett regn av vulkanisk aska den dagen det händer.

En intressant följd av den bergiga terrängen, är att japanska byggföretag blivit osedvanligt duktiga på att borra tunnlar och bygga broar. Om du har åkt Shinkansen mellan exempelvis Tokyo och Kyoto, så har du säkert tänkt på att tåget går igenom ett stort antal tunnlar. Samma sak om man åker bil samma sträcka.

Kanjitecknet för berg är 山 och det uttalas normalt “yama” om det står för sig självt och “san” om det är ett suffix till bergets namn, som till exempel “Fuji-san”. Det kan också uttalas “sen” eller, om det används i ett personnamn, “sa”, “yano” eller “yan”.