JAPANBLOGGEN

View Original

Äntligen öppet!

Nyanlända glada turister i tisdags.

I förrgår, den 11:e oktober, blev det då äntligen fritt fram för resande till Japan utan krav på speciellt visum för medborgare från 68 länder. Samma resenärer slipper också karantän och man är fri att resa runt som man behagar utan guide. Enda kravet är att man har bevis på tre vaccinationer ELLER ett negativt PCR-testresultat från inom 72 timmar före avresan.

Man rekommenderar att utländska turister använder Fast Track, en expressfil för att underlätta processen. För att få använda den så måste man registrera sin information via en app som kallas MySOS (finns för både iPhone och Android). Du hittar utförlig info om detta här.

Våra sista svenska kunder före pandemin hade vi här i mars 2020, så det har varit en lång ökenvandring, men nu har det redan kommit in nio bokningar för våra restaurangturer. Det märks att folk stått och stampat i farstun. Flera har bokat om flyg och hotell både tre och fyra gånger.

Här en engelskspråkig video från NHK (Japans statliga TV och radio) som berättar hur det var ute på Hanedas flygplats när de första utländska resenärerna kom fram i tisdags under det nya reglementet.

En viktig sak man nämner i videon, är att den allra största delen av de knappt 32 miljoner utländska turister man tog emot under 2019 var kineser. Då covid-läget fortfarande är allvarligt i Kina, så lär det dröja ännu ett tag innan turistströmmen därifrån kommer igång igen. Att komma hit och turista innan det återigen blir 30-40 miljoner inkommande resenärer kan vara att rekommendera. Lite lättare att resa runt och boka bord.