JAPANBLOGGEN

View Original

Japan nära toppen i global säkerhetsrankning för Covid-19

Kanske något svårbegriplig karta, men rött är alltså farligast och mörkblått är minst farligt. Klicka för större bild.

Kartgrafik: The Deep Knowledge Group

Analysföretaget The Deep Knowledge Group har sedan i juni publicerat och uppdaterat en rapport under namnet “COVID-19 Regional Safety Assessment - 250 Countries, Regions & Territories”. Här analyserar man fler än 140 olika parametrar med fler än 35,000 datapunkter för att komma fram till hur “säkert” ett land är i dessa pandemitider. Det handlar om hur pass väl förberedda nationella och regionala styrelser är inför extrema situationer som denna, hur pass väl sjukvården fungerar, hur befolkningen ser på och följer eller inte följer lämpliga förordningar för att minska smittorisker, etc, etc.

Tio-i-topp ser ut så här just nu:

1. Tyskland

2. Nya Zealand

3. Sydkorea

4. Schweiz

5. Japan

6. Australien

7. Kina

8. Österrike

9. Förenade Arabemiraten

10.Singapore

Japan ligger alltså nära toppen på 5:e plats. Sverige hamnar på 49:e plats, inte speciellt långt före USA på 55:e plats.

Ni kan läsa en artikel i Forbes som sammanfattar rapporten och ni har hela rapporten här.

Vad detta tyvärr innebär ur vårt och läsarnas perspektiv, är att vi förmodligen inte kan återfå något som liknar normal persontrafik, det vill säga med resenärer med turistvisum, mellan Sverige och Japan (eller mest troligt EU och Japan) förrän vi har en relativt total lösning på Covid-19-problemet via ett fungerande vaccin. Jag vill givetvis hoppas på ett under, men om jag känner våra japanska byråkrater och politiker rätt, så lär man inte släppa in turister från länder så länge som de allmänt anses vara "mindre säkra" än Japan.