JAPANBLOGGEN

View Original

Hur man åker in till centrala Tokyo från Haneda Airport

Tokyos monorail-linje är ett av alternativen när man vill ta sig mellan Haneda flygplats och centrala Tokyo. På vägen stannar tåget bland annat vid Big Sight, Tokyos stora mässområde.

Foto: Nyohoho (Creative Commons license)

I ungefär samma takt som strömmen av utländska turister till Japan växer, så upptäcker allt fler fördelarna med att flyga till Haneda istället för till Narita. Haneda ligger nämligen inne i staden, nere vid Tokyo-bukten, och Narita ligger ca åtta mil åt öster, sett från centrala Tokyo, i grannprefekturen Chiba. Tokyo är dock icke att förglömma en gigantisk stad, så även om du flyger in till Haneda, så kan det, beroende av var du ska bo, ta en stund att ta sig från flygplatsen även i Hanedas fall. Men om du inte tänker bo i stadens allra östligaste delar, så är Haneda oftast det bekvämare alternativet. Eftersom Haneda är Tokyos huvudsakliga inrikesflygplats, så finns här också flyg till i princip alla flygplatser i landet som hanterar trafikflyg. Ska du alltså genast vidare till annan ort i Japan, så är Haneda det självklara alternativet. Narita har numera förvisso även inrikesflyg, men inte med samma stora mängd destinationer att välja emellan. 

Nackdelen med Haneda för nordborna är att de inte kan flyga direkt från Skandinavien. Det är i dagsläget bara tre europeiska flygbolag som flyger på Haneda: British Airways, Lufthansa och Air France. Man måste alltså först flyga till London, Frankfurt, München eller Paris för att byta plan. Men ska man ändå åka ned till kontinenten, eller kanske någon större destination i Asien innan Japan-resan, så är Haneda ett alternativ att överväga.

När man väl anländer till Haneda lägger man märke till att den är både snyggt och praktiskt ritad. Trots att detta är Japans största flygplats, så känns den inte gigantisk på det sätt som t ex Frankfurt kan upplevas. Det går relativt lätt och snabbt att ta sig både in och ut från flygplatsen.

Har man passerat passkontrollen och fiskat upp sitt bagage från bandet, så föreligger ett antal alternativ för att ta sig vidare. Det finns två olika rälsbundna metoder; Monorail (officiellt Tokyo Monorail Haneda Airport Line) och Keikyu Line. Monorail stod klar i september 1964, precis i tid till Tokyo-olympiaden. Den tar dig till Hamamatsu-cho, en station på JR Yamanote Line med vilken du kan ta dig till knutpunkter som t ex Tokyo, Ueno, Ikebukuro, Shinjuku eller Shibuya. Keikyu Line tar dig till Shinagawa, också den på Yamanote Line, där du kan byta till lokala tåg eller Shinkansen. Med Keikyu Line kan man faktiskt också åka ända till Narita genom att den länkar upp sig till t-banelinjen Toei Asakusa Line och så småningom till Keisei Line. Keikyu Line är snabbaste sättet att ta sig in till “centrala” Tokyo; bara 12-13 minuter in till Shinagawa om man tar ett tåg som är markerat med Limited Express eller Airport Limited Express.

Två bussföretag trafikerar Haneda: Airport Limousine Bus och Keihin Kyuko Bus. Limousine Bus kan vara det mest praktiska alternativet, då man dels åker till Tokyo City Air Terminal, Tokyo Station, Shinjuku Station och Kichijoji Station, men också stannar vid ett antal hotell. Om ditt hotell finns med på förteckningen du kan läsa vid biljettkassan inne i terminalen, så är nog bussen det överlägset bästa alternativet. Keihin Kyuko Bus åker till Tokyo respektive Shibuya Station.

Problemet med bussarna är givetvis att man är helt och fullt i den rådande trafikens våld. Beroende på tid på dagen och månaden så kan restiden variera betydligt. Mellan Haneda och Shinjuku station kan det ta mellan 28 och 55 minuter, enligt bussbolaget.

Sedan finns det förstås taxi och här varierar givetvis priset kraftigt beroende av vart du ska och hur trafiken ser ut.

Hur du än bär dig åt, så kommer du förmodligen att trivas i denna otroligt stora men otroligt trevliga stad när du väl tagit dig in i den.