JAPANBLOGGEN

View Original

Vila i frid - Jan Källman

Janne på en av många thailändska krogar han tog med mig till genom åren. Stunder jag kommer att sakna resten av livet.

Foto: Dennis Thern

Jag hade en bonuspoängbiljett på Thai Airlines som jag var tvungen att använda för att inte förlora den, så jag åkte till Bangkok för en månad sedan. Hade stämt möte med min gamle och gode vän Janne Källman på mitt hotell. Eftersom han normalt alltid är punktlig så blev jag konfunderad och orolig när han inte dök upp vid avtalad tid. Han svarade dessutom inte i mobilen. Kollade med några gemensamma kompisar och fick då veta att de precis fått besked om att han befann sig i Hanoi och hade fått en hjärtinfarkt två dagar dessförinnan. Dessutom fick han sedan en hjärnblödning på sjukhuset och föll i koma. Det blev några ensamma och oroliga dagar i Bangkok och jag fick återvända till Tokyo utan att få kontakt med honom. Härom dagen kom det sorgliga men väntade beskedet om att han hade avlidit. 

Vi jobbade tillsammans bara med ett uppdrag - reportagen i Aftonbladet från Japan efter trippelkatastrofen uppe i japanska västernorrland i mars 2011. Annars umgicks vi när det passade i Bangkok eller Stockholm. Alltid trevligt och givande, inte minst för alla kulinariska upplevelser han erbjöd i Thailand. Alltid mycket att prata om.

Tidskriften Café var en av många publikationer Janne jobbade med (Aftonbladet, Allers, Res, Offside och Filter var några andra). Cafés fd chefredaktör Jens Stenberg har skrivit en fin minnestext som du kan läsa här.

Alla saknar dig, Janne! Skål och lycka till i nästa liv!