Myndighetsåldern i Japan är 20 år. I början av januari firas Bli Vuxen-dagen (Coming of Age Day - Seijin no Hi - 成人の日).  Foto:  Moguphotos ,  Creative Commons License

Myndighetsåldern i Japan är 20 år. I början av januari firas Bli Vuxen-dagen (Coming of Age Day - Seijin no Hi - 成人の日).

Foto: Moguphotos, Creative Commons License

JAPANSKA HELGDAGAR

Japan har, liksom de flesta länder, nationella helgdagar (finns det något land utan?). Fördelen med de japanska helgdagarna är att de är ganska många. Nackdelen är att de är väldigt utspridda, och gärna infaller på en enskild veckodag som ofta inte är en måndag eller fredag. Då japaner eller japanska företag inte är benägna att ta ut "klämdagar" (har inte hört någon japansk motsvarighet till den glosan), så blir dessa helgdagar ganska isolerade öar av "tid man inte kan göra så mycket av". Det blir nog mest att sova, titta på teve eller surfa på nätet för många.

Det kan ju vara bra att veta var dessa helgdagar är, när du planerar en resa till Japan. Offentliga institutioner och i princip alla företagskontor håller stängt dessa dagar och många krogar och barer som inte är del av stora kedjor håller också ofta stängt. 

Här har ni en förteckning över de japanska helgdagarna under 2019. Och här för 2020.

Notera att om helgdagen infaller på en söndag, är det numera vanligt att man får efterföljande måndag kompledigt.

Förutom dessa dagar, så brukar många japaner kunna ta några dagar ledigt i början av maj, i anslutning till förre kejsarens födelsedag, den så kallade Golden Week. Sedan har man ledigt några dagar till en vecka i mitten av augusti och några dagar före och efter nyårshelgen. Under dessa tre perioder kan det vara svårt att hitta sittplats på Shinkansen och på flygen, så tänker du resa i Japan under de tiderna, bör du vara ute och boka tidigt.